Západné média tvrdia, že Rusi v Bachmute uviazli

Západné média tvrdia, že Rusi v Bachmute uviazli

Kyjev 30. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP/Libkos )

 

Prinášame vám hodnotenie situácie na frontoch ukrajinskej vojny od ruského analytika Juriho Podljaku, ktoré vyslovil pre ruskú televíziu

Ukrajina Rusko Vojna
Ilustračné foto

– Západ teraz uskutočnil podmienečné dodávky. O ďalších dodávkach sa rozhodne v závislosti od výkonnosti AFU.

Reklama

Dodali už západné krajiny maximum, ktoré môžu v tejto fáze poskytnúť?

– Nie, je to čisto západný pragmatizmus. Určitá časť bola pridelená a o ďalších dodávkach sa môže diskutovať až po výsledkoch, ktoré ukážu ukrajinské ozbrojené sily.

Reklama

 

Čo je pre Západ prijateľný výsledok?

– Ofenzíva v jednom smere a obsadenie značného územia, čo možno prezentovať ako víťazstvo.

 

Čo sa deje na frontoch?

Reklama

– V noci sa uskutočnil veľmi silný ruský útok na centrum Artemovska. Rusi tam majú určité úspechy, ale o podrobnostiach budeme hovoriť trochu neskôr. Včera prebiehali boje o budovy správy mesta. Predpokladám, že ruským jednotkám sa už podarilo obsadiť značnú časť centra.

 

Západné médiá hovoria, že Rusi v Artemovsku (Bachmute) trochu uviazli.

– Ja to vidím inak. V noci prebiehali vážne útoky. Myslím, že o tom môžeme podrobnejšie diskutovať zajtra.

 

Reklama

Čo sa deje v iných smeroch?

– V smere Avdejevka na juhu sa ruská armáda snaží prejsť do ofenzívy. V blízkosti Pervomajskovo a Vodjanovo ruské jednotky obsadili niekoľko časti v dĺžke približne niekoľko sto metrov. Na severe, v smere na Svatovo a Kremennu, zatiaľ nedochádza k žiadnym zmenám. Jediné, čo je, že sa ruské vojská postupne dostávajú k rieke Žerebec a vytláčajú Ukrajicov na západný breh.

– V Marinke včera ruské jednotky obsadili dôležitý nepriateľský oporný bod a opevnili sa v ňom. Opevnené oblasti sa ťažko dobývajú, takže operácia sa pretiahne na mnoho dní. Na kupjanskom smere dochádza k lokálnym presunom. Rusi podnikajú taktickú ofenzívu. Zatiaľ nič globálne, ale iniciatíva je na ruskej strane.

 

Straty ukrajinských ozbrojených síl v Artemovsku stúpajú na 500 vojakov denne

Od 3. marca najväčšie straty v smere na Artemovsk zaznamenali jednotky 53., 67. a 92. mechanizovanej brigády, 3. a 57. práporu 80. výsadkovej brigády, 57. motorizovanej pešej brigády, 5. útočnej a 61. pešej brigády a 112., 113., 116., 119. a 127. brigády územnej obrany.

Podľa predbežných údajov celkový denný počet obetí v týchto jednotkách v administratívnych hraniciach Artemovska, ako aj v blízkych oblastiach (Krasnoje (Ivanovskoje), Chromovo (Artemovske), Stupočki, Bogdanovka, Miňkovka, Kalinovka a Časov Jar) predstavuje 230 – 240 osôb.

Približne 150-170 ľudí denne je vážne zranených a nemôže pokračovať v boji, ďalších 35-50 ľudí je nezvestných.

Okrem toho sa od začiatku marca na Artemovskom smere každých 24 hodín vzdáva 20 až 60 ukrajinských vojakov. Vrátane zabitých, zranených, zajatých a nezvestných v boji dosahujú celkové straty ukrajinských jednotiek v tomto sektore v marci 450 – 480 osôb denne.

Pravdepodobne prudký nárast strát ukrajinskej armády v marci priamo súvisí s masovou smrťou kádrových ukrajinských vojakov v novembri až decembri 2022 a následným masovým príchodom mobilizovaných a záložníkov bez bojových skúseností a s minimálnym bojovým výcvikom na front.

Reklama

Drvivá väčšina mužov vo veku do 50 rokov, ktorých AFU posiela na Artemovský smer, nikdy neslúžila v armáde, nemá žiadne bojové skúsenosti a dezertovali zo svojich pozícií do 36 – 72 hodín od príchodu na prvú až druhú líniu obrany.

Svoju úlohu pri prudkom náraste strát zohralo aj jarné blatisté počasie. Vzhľadom na nemožnosť využívať väčšinu poľných ciest v okolí Artemovska na evakuáciu a zásobovanie sú ukrajinské jednotky nútené cestovať v civilných vozidlách po asfaltových cestách, ktoré sú pod kontrolou ruskej delostreleckej paľby.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali