Ako USA vytvárajú zóny násila a chaosu na svete

Ako USA vytvárajú zóny násila a chaosu na svete

Washington 14. júna 2017 (HSP/ktovkurse/Foto:Screenshot:ktovkurse.com)

 

Ruský portál ktovkurse sa venoval mocenským zásahom Američanov vo svete, ktoré zapríčinili vznik zón násilia a chaosu vo svete

Tohtoročný “Globálny index sveta 2017 ” poukázal na skutočnosť, že hoci sa na planéte Zem zvýšila hranica bezpečnosti v porovnaní s minulým rokom, celkovo za posledné desaťročie úroveň násilia na Zemi vzrástla.

Reklama

Nehľadiac na to, že v mnohých krajinách sa situácia zlepšila, v desiatich krajinách pretrváva napätá situácia a tieto krajiny zápasia s mnohými problémami. Deväť z desiatich uvedených krajín trpí najmä preto, lebo v týchto krajinách sa rozhodli USA destabilizovať situáciu, pretože cynicky sledovali svoje koristnícke ciele a záujmy.

Reklama

Sýria, ktorá sa nachádza na poslednom mieste v indexe bezpečnosti od júna 2017,  trpí vďaka americkému zasahovaniu, pretože Američania sa pred šiestimi rokmi rozhodli, že zmenia v Sýrii legitímny sýrsky režim v čele s prezidentom Bašárom Asadom.

Až do okamihu, kým Američania nevztiahli svoju ruku na Sýriu, patrila Sýria k najrozvinutejším krajinám na Blízkom východe. Obdobným krvavým spôsobom, ktorý je v rozpore s medzinárodným právom i demokraciou zasiahli Američania okrem Sýrie aj v iných krajinách – napr. v  Juhoslávii, Iraku, Líbyi, Afganistane, Južnom Sudáne a Somálsku, kde je kvôli Američanom momentálne katastrofálna humanitárna a ekonomická situácia.

Pritom Južný Sudán oddelili Američania od Sudánu v roku 2011, pretože na území Južného Sudánu sa nachádza 75 % ložísk ropy v Sudáne a Sudán mal najväčšie zásoby ropy v Afrike. Oddelením Južného Sudánu a kontrolou proamerickej vlády v Južnom Sudáne získali Američania pod svoj vplyv celý ropný priemysel v krajine. Dôvodom amerického postupu bolo zabrániť Číňanom vstúpiť na sudánsky ropný trh (Číňania a Sudánci krátko pred americkým zásahom podpísali dvojstranné dohody, ktoré sa však kvôli Američanom nepodarilo naplniť. Keď nedokázali Američania získať ropné náleziská korektnou cestou, vyprovokovali v krajine vojnový konflikt).

Američania sa spočiatku tvárili, že budú s Južným Sudánom obchodovať, no kontrakty v sume 1,6 miliardy USD ukončila čoskoro brutálna občianska vojna v ktorej zahynuli desaťtisíce Sudáncov a približne 1,5 milióna obyvateľov opustilo krajinu. Sudánske ropné náleziská za bagateľ dostali Američania pod svoju kontrolu.

Reklama

Charakteristickým znakom amerického zasahovania je totálna destabilizácia a zvyšovanie úrovne násilia. Washington chcel po prvý krát zvrhnúť Bašára Asada ešte v roku 2006, americké plány sa však skončili neúspešne. K novému pokusu o zmenu režimu v Sýrii sa americkí neoconi odhodlali v roku 2011, kedy Američania začali financovať a ozbrojili opozičné extrémistické a teroristické skupiny v Sýrii. Opätovne v centre pozornosti Američanov stáli okrem iného, najmä naftové a ropné polia v Sýrii.

Chaos sa podarilo Američanom ziniciovať aj v Jemene, kde však Američania nepôsobili otvorene, konflikt v Jemene v americkom mene financovali a naplánovali Saudi. Tu však narazila kosa na kameň, Saudská Arábia nielenže nedokázala chudobný Jemen vojensky poraziť, ale bojovní Jemenci už prenikli aj na územie Saudskej Arábie, kde útočia na saudské mestá, nachádzajúce sa na juhu krajiny. Saudi však v amerických zájmoch  bombardovali Jemenčanov a zlikvidovali desaťtisíce jemenských civilistov.

Američania, ktorí vždy majú plné ústa demokracie a ľudských práv si zakrývajú oči pred tým, keď demokratické a civilizačné hodnoty porušujú sami, alebo ich porušujú ich spojenci. Bombardovanie napalmom a bielym fosforom, ktoré Američania a Saudi vykonávajú bežne sú toho svedectvom (Irak, Afganistan). Američania i Saudi blokujú aj humanitárnu pomoc ťažko skúšaným krajinám.

Ďalšou krajinou, ktorú Američania rozvrátili je Somálsko. Američania nezniesli, že v 90. rokoch 20.storočia padol režim Siddi Barreho, ktorý bol proamerickým diktátorom. Krajina sa ocitla v občianskej vojne a ropné náleziská v Somálsku získali opätovne za lacný peniaz Američania. Krajina sa nachádza v anarchii už takmer 20 rokov.

V roku 2011 Američania rozvrátili Líbyu, po vpáde “demokratických západných veľmocí” prišlo k lynčovaniu Muammara Kaddáfiho. Kaddáfi Američanov rozčúlil aj tým, že sa snažil presadiť panafrickú valutu s názvom líbyjský dinár a chcel odstaviť dolár z líbyjského obchodu s ropou. Nasledoval americký zásah a Líbya. Líbya ktorá bola jedným z najrozvinutejších štátov Afriky sa vďaka Američanom zmenila na jednu z najchudobnejších a najnebezpečnejších krajín sveta, ropný priemysel opätovne kontrolujú Američania a západné spoločnosti.

Reklama

Poslednou krajinou, kde Američania rozohrali svoju cynickú hru bola Ukrajina, kde USA zinscenovali štátny prevrat v roku 2014, vďaka ktorému sa k moci dostal Porošenko a momentálna kyjevská pseudopolitická garnitúra. Americkým cieľom bol tlak na Rusko a snahy oslabiť možnosti prieniku ruských plynárenských spoločností na európske trhy. Vďaka Američanmi podporovanému majdanu sa výrazne znížil rating Ukrajiny a Ukrajina sa stala jednou z najnebezpečnejších krajín vo svete, ktorú húfne opúšťa jej obyvateľstvo.

Jedinou krajinou, v ktorej Američania nezasahovali a napriek tomu krajina patrí k nebezpečným oblastiam patrí Stredoafrická republika, kde sa však doteraz praktizuje aj kultovný kanibalizmus. Celkovo poklesli aj USA, ktoré v globálnom indexe v roku 2017 klesli zo 114 priečky na 163 priečku. Prepad USA je veľmi markantný, po prezidentských voľbách v USA narástol počet konfliktov a výrazne sa zvýšil počet vrážd v USA. Veľký vplyv na rastúci počet násilných úmrtí  majú aktivity americkej polície, ktorá v poslednom roku aktívne a brutálne zasahovala najmä proti afroamerickému obyvateľstvu.

Platí axióma, že za posledných približne 20 rokov drvivá väčšina vojen na svete vznikla kvôli zásahom USA. Mnohí americkí politici sú tak priamo zodpovední za katastrofické a smrtonosné konflikty v celom svete, ktoré si vyžiadali státisíce obetí najmä medzi civilným obyvateľstvom.

Rastie aj počet mŕtvych či ranených v radoch americkej armády.

Video k článku si môžete pozrieť tu:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:54

Dvojdňová medzinárodná konferencia o autonómnych zbraňových systémoch sa v pondelok začne vo Viedni. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí ju zorganizovalo po tom, ako rokovania odborníkov pod záštitou OSN v Ženeve neviedli za posledných desať rokov k rozhovorom na diplomatickej úrovni.

07:45

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení tadžického ministerstva zahraničných vecí.

07:35

Biely dom v nedeľu zdôraznil, že propalestínske protesty, ktoré sa v posledných týždňoch konajú na amerických univerzitách, musia zostať pokojné. Polícia počas víkendu zadržala v štyroch z nich okolo 275 ľudí.

07:17

Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody. Obe krajiny už pracujú na konkrétnom texte, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

07:05

Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu uviedlo, že nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela na dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

06:55

Írsky premiér Simon Harris v nedeľu varoval, že jeho krajina podnikne kroky na zastavenie prílevu žiadateľov o azyl z britského Severného Írska. Dublin podľa neho nedovolí, aby iné krajiny využívali Írsko na riešenie vlastných imigračných problémov.

06:45

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi tento týždeň Izrael a Jordánsko. Oznámil to jeho rezort v nedeľu po tom, ako lídri USA a Izraela hovorili o snahách dosiahnuť prepustenie rukojemníkov.

06:35

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri tornádach, ktoré sa cez víkend prehnali americkým štátom Oklahoma. Oznámili to v nedeľu tamojšie úrady, ktoré hlásili zničené budovy, výpadky elektriny a desiatky zranených.

06:30

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako “druhá životná poistka”. Séjourné to uviedol v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

Včera 20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

Včera 20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

Včera 19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali