Ako sa americké námorníctvo ocitlo pod dohľadom ruských Bastionov

Ako sa americké námorníctvo ocitlo pod dohľadom ruských Bastionov

Moskva 16. apríla 2017 (HSP/Sputink/Foto:TASR Russian Defense Ministry Press Service/ Photo via AP)

 

Ruské ministerstvo obrany rozmiestnilo na Kamčatke prvú batériu najnovších nadzvukových pobrežných raketových systémov Bastion na obranu raketonosných strategických ponoriek pred potenciálnym nepriateľom.

Ruská armáda rozmiestnila v Kaliningradskej oblasti svoje najmodernejšie protilodné strely – systémy Bastion

Šojgova Kurilsko-kamčatská línia

Reklama

Od roku 2015 sa na Ďalekom východe vytvára systém pobrežnej obrany, ktorý je nevyhnutný pre kontrolu prielivov v oblasti Kurilských ostrovov a Beringovho prielivu, ochranu oblasti pôsobenia vojnových lodí a zvýšenie bojových schopností námorných strategických síl ruskej Tichomorskej flotily.

Bezpečnosť pobrežia a početných prielivov zaisťujú vojnové lode a moderné raketové systémy – obranné zbrane, ktoré možno uplatniť ako proti lietadlovým lodiam (ktoré sa môžu priblížiť s cieľom bojového nasadenia palubného letectva), tak i proti námornej pechote.

Reklama

Posilnenie hraníc na ruskom Ďalekom východe je vynútené opatrenie. Doteraz ruskí tichomorskí susedia – hlavne USA – uskutočňovali vojenské “zadržiavanie” Ruska. Japonsko si zas naďalej robí nároky na štyri ruské ostrovy južných Kuril – Iturup, Kunašir, Šikotan a Habomajské ostrovy (pri neuzavretej mierovej dohode medzi oboma krajinami).

Postoj Tokia budí otázky dokonca aj v japonských médiách.

V novembri boli systémy Bastion rozmiestnené v južnej časti Kurilských ostrovov. Tento vojenský signál bol určený Tokiu. Pravdepodobne nové raketové systémy Bastion na Kamčatke sú ešte raz zdôraznenou demonštráciou nedotknuteľnosti ruských hraníc a spoľahlivosti ruskej jadrovej triády.

Pozrime sa na mapu: podobné systémy sú na Kamčatke rozmiestnené vo vzdialenosti približne tisíc kilometrov na severovýchod. Možno preto predpokladať, že sú tam tiež rozmiestnené systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany S-400.

Nové schopnosti raketových zbraní umožňujú zabezpečiť osobitne chránené oblasti v Ochotskom mori, čo vytvára veľmi prívetivé podmienky pre námorné hliadkovanie strategických raketonosných ponoriek vo vzdialenosti 4 tisíc míľ od San Francisca alebo pozícií amerických raketových síl (440 medzikontinentálnych balistických rakiet Minuteman III) v štátoch Wyoming, Montana a Severnej Dakota.

Reklama

Kurilské ostrovy a Kamčatka tak predstavujú nepreraziteľný štít pre akéhokoľvek nepriateľa, ktorý chráni ruský strategický potenciál odvetného úderu.

 

Projekcia bezpečnosti

Mobilný raketový systém Bastion s unifikovanou nadzvukovou samonavádzacou  protilodnou raketou Jachont je určený pre boj s loďami rôznych tried a typov za podmienok intenzívnej paľby a rádioelektronického boja.

Systém je možné používať ako vo dne, tak aj v noci, za akéhokoľvek počasia a má úplne autonómnu navádzaciu sústavu. Systém dokonca nepotrebuje zabezpečiť presné súradnice cieľa. Nadzvukové (počas celej dráhy letu) rakety Jachont majú krátku dobu letu a veľký dolet navádzacej hlavice.

Reklama

Hlavnou výhodou tejto rakety je palubná “inteligencia”, ktorá je obzvlášť dôležitá počas salvy. Po výstrele program samostatne určuje a klasifikuje ciele podľa ich významu, volí taktiku útoku a plánuje jeho vykonanie. Pritom sa počíta s možnosťou, že nepriateľ bude používať prostriedky elektronického boja a protivzdušnú obranu. Po zničení hlavného cieľa budú ostatné strely z raketovej salvy presmerované na ďalšie lode (dve rakety tak nikdy nezasiahnu rovnaký cieľ). V elektronickej pamäti rakiet sú obsiahnuté údaje o všetkých moderných vojnových lodiach potenciálneho nepriateľa, čo umožňuje úplne autonómne určiť typ lodnej skupiny (konvoj, lietadlová loď alebo výsadkárska skupina) a útočiť na prioritné ciele.

Ku streľbe je mobilný systém Bastion pripravený v priebehu piatich minút a je schopný zasiahnuť ciele vo vzdialenosti do 300 kilometrov (iné údaje uvádzajú 500 km).
Každý systém Bastion má k dispozícii 24 až 36 protilodných striel s plochou dráhou letu. Každý oddiel má osem odpaľovacích zariadení, ktoré sú rozmiestnené na vozidlách so zvýšenou priechodnosťou MZKT-7930 (každý oddiel tak má 16 rakiet neustále pripravených k štartu).

Pred časom nové pobrežné systémy dostala Severná a Čiernomorská flotily. Bastion bol takisto rozmiestnený v Sýrii.

Ruské územie má obrovskú rozlohu, ktorá dvojnásobne presahuje Spojené štáty. Rusko zdieľa morskú hranicu s 12 štátmi. Celková dĺžka morských hraníc Ruska presahuje 39 tisíc kilometrov. Rozloha ruského Ďalekého východu prevyšuje šesť miliónov štvorcových kilometrov – asi 35% územia Ruska.

Veľkému územiu je nutné udeliť zvláštny význam.

Ruské ministerstvo obrany má v pláne do roku 2021 štvornásobne zvýšiť útočný potenciál vysoko presných zbraní. Rozpočet nového modernizačného programu ruskej armády na obdobie 2018-2025 dosahuje 30 triliónov rubľov.

Ruská jadrová triáda a vyspelé vesmírne technológie umožňujú zabezpečovať mier na planéte mnoho tisíc kilometrov za hranicami Ruska. V USA tomu hovoria “projekcia moci”, ale pre Rusko je oveľa aktuálnejší termín “projekcia bezpečnosti.”

Alexandr Chrolenko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali