Ako je to s tými kajúcnikmi na Slovensku?

Ako je to s tými kajúcnikmi na Slovensku?

Bratislava 21. júna 2021 (HSP/Foto:Pixabay)

 

A je vôbec slovo kajúcnik to najvýstižnejšie pre pomenovanie takejto osoby? Čo tak použiť odbornejšie pomenovanie a to osoba spolupracujúca s OČTK na odhaľovaní závažnej trestnej činnosti? Ak osoba v takýchto konaniach spolupracuje, je vhodné si položiť otázku, prečo to robí, aké sú jeho pohnútky a čo od toho očakáva?

vlajka Slovensko
Slovenská vlajka

V každom prípade by to mala byť osoba, ktorá si uvedomila, že sama páchala závažnú trestnú činnosť, kde stupeň spoločenskej nebezpečnosti je taký vysoký, že Trestný poriadok umožňuje za takýto skutok uloženie výnimočného trestu. Ďalej, že túto trestnú činnosť osoba páchala ako člen organizovanej skupiny, podotýkam že v drvivej väčšine veľmi dobre organizovanej skupiny. Žiaľ, niekedy prikrytej štátnymi zložkami a inštitúciami.

Reklama

Ale vždy by spoločnosť a verejnosť mala mať pocit, že v kajúcnikovi sa “pohlo svedomie” a to je ten hlavný dôvod prečo začal spolupracovať s políciou a justíciou. Aj keď, rozumiem tomu, že u niektorých jedincov hovoriť o svedomí je veľká odvaha. A tým primárnym znakom – dôvodom by malo byť, že tzv. kajúcnik úprimne ľutuje svoju zločineckú minulosť a svojou spoluprácou sa nesnaží vyviniť z toho čo napáchal, ale že svojím konaním sa snaží odkryť ostatných členov skupiny, aby tak zabránil ďalšiemu páchaniu trestnej činnosti v záujme ochrany spoločnosti.

Žiaľ, dnes sme svedkami toho, že kajúcnici sú totálne amorálni ľudia, ktorí s vidinou osobného prospechu nemajú problém potopiť svojich komplicov s ktorými tvorili organizovanú zločineckú skupinu. A čo je ešte horšie, že štát im za to poskytuje neprimerané benefity. Veď predsa nie je mysliteľné, že najznámejší kajúcnik na Slovensku sa ešte aj dnes cez svoje nastrčené spoločnosti uchádzal vo výberovom konaní o poskytovanie bezpečnostných služieb pre veľkú štátnu firmu. A nie len že sa výberového konania zúčastní, ale práve tento účastník – kajúcnik sa stane úspešným uchádzačom a celú zákazku vyhrajú práve jeho spoločnosti!

Reklama

Dnes, kajúcnik necíti žiadne morálne zlyhanie za svoju kriminálnu minulosť a jediné čo potrebuje, je vyviniť sa a získať beztrestnosť. Je pripravený prijať rolu univerzálneho kajúcnika a bez problémov ukázať prstom na kohokoľvek bude treba, na kohokoľvek to bude súčasnej exekutíve vyhovovať.

Potom ale nepoužívajme slovo kajúcnik, lebo títo ľudia sa v žiadnom prípade nekajajú. Oni jednoducho obchodujú! Obchodujú s OČTK. A ten obchod je, žiaľ veľmi špinavý. Osobne rozumiem inštitútu chráneného svedka v zmysle zákona č. 256/1998 Z. z. Taktiež rozumiem aj potrebe za určitých okolnosti využiť svedectvo zločinca, ktorý naozaj chce pomôcť štátnym orgánom, ale na Slovensku bol inštitút “kajúcnika” od jeho vzniku zneužívaný.

Už pri dokazovaní viny Mikulášovi Černákovi sa dávali neprimerané výhody každému zločincovi, ktorý proti nemu svedčil. A to malo za následok, že štát rozdával výhody veľkej skupine zločincov len preto, aby usvedčili jedného jediného človeka. Pričom vo svete je to presne naopak. Výhoda sa dáva jedincovi, ktorý usvedčuje zločineckú skupinu.

No dnes je to na Slovensku ešte horšie. Kajúcnici sa stali mocenským nástrojom v rukách politikov. Dnes sa rola univerzálneho kajúcnika používa na odstránenie kohokoľvek a nie len zločincov. Stačí, ak na niekoho kajúcnik ukáže a takmer s istotou takáto osoba skončí v kolúznej väzbe. Zarážajúce na tom je, že sa takmer žiadnymi inými dôkazmi neverifikuje tvrdenie kajúcnika. Sudcovia, treba ale tu podotknúť, že nie všetci, používajú “čarovnú” formulku, že ak na niekoho ukážu dvaja kajúcnici, tak už nie potrebné ďalšie dokazovanie a berie sa to ako dôkaz postačujúci na to, aby ľudia skončili na dlhé mesiace vo väzbe. Na dôvažok poväčšine v kolúznej väzbe.

Už aj vrabce na streche v Bratislave si čvirikajú, že určitá skupina ľudí si “sprivatizovala spravodlivosť“, že aktívne pripravujú kajúcnikov, cez ktorých jednak ovplyvňujú verejnú mienku, ale najmä ohýbajú a manipulujú súdne procesy.

Reklama

Osobne už dlhší čas nie som súčasťou štátneho aparátu, a keď vidím kde sme sa ako spoločnosť dostali, tak som aj úprimne rád. Ale veľa mojich bývalých kolegov a priateľov stále pôsobí v bezpečnostných zložkách. Pritom stačí čítať s porozumením noviny a sledovať média, a aj človek ktorý nikdy nepracoval v bezpečnostných a silových zložkách štátu musí vidieť, že je niečo zlé, že je niečo prehnité… Presne ako v tom kultovom francúzskom filme, Prehnití proti prehnitým.

Stále si kladiem otázku, čím toto všetko skončí? To si naozaj myslia tí súčasní privatizéri spravodlivosti, že na Slovensku sa podarí donekonečna hájiť a kryť všetky tie krivé výpovede kajúcnikov, všetky tie vyfabrikované a ničím nepodložene dôkazy? To si naozaj myslia, že cudzí ľudia budú niesť trestno-právnu zodpovednosť za ich vlastné zločiny? Veď takí naivní predsa nemôžu byť ani dnešní “odborníci” dosadení exekutívou do riadiacich a výkonných inštitúcii.

V každom prípade, pandorina skrinka je otvorená!

Nagy Ernest

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali