Ako Francúzsko zatienilo USA na všetkých možných frontoch

Ako Francúzsko zatienilo USA na všetkých možných frontoch

Paríž 24. februára 2023 (HSP/Tfiglobalnews/Foto:Twitter/President Joe Biden)

 

Na globálnej scéne diplomacie a vojenskej moci sa objavila neočakávaná situácia. USA, ktoré sú hlavným svetovým dodávateľom obranných zbraní, dostávajú od Francúzska bezprecedentnú výzvu

Biden Macron
Na snímke vľavo francúzsky prezident Emmanuel Macron a americký prezident Joe Biden

USA a Francúzsko sú dvaja hlavní hráči v oblasti obrany v medzinárodnom geopolitickom poriadku. Obe krajiny podpísali významné obranné dohody s inými krajinami. Washington aj Paríž sú v súvislosti s Ukrajinou na rovnakej vlne a poskytujú vojenskú pomoc a finančnú podporu nekompetentnému Zelenskému.

Reklama

V poslednom čase sa však Francúzsko a USA dostali do sporov a v ich partnerstve sú viditeľné trhliny. Agentúra TFI Global v skutočnosti vysvetlila, že Paríž a Washington sú vo vzájomnej konfrontácii v štýle studenej vojny.

Podľa Politico francúzsky prezident Emmanuel Macron mimetizoval americký zákon o znížení inflácie. Francúzsko sa chystá spustiť experimentálny, dotovaný lízingový program pre spotrebiteľov s nízkymi príjmami, ktorí si budú môcť kúpiť elektrické vozidlá za 100 EUR mesačne.

Reklama

Francúzsky prezident zdôraznil, že Európania musia uprednostniť nákup automobilov európskych výrobcov a vyhnúť sa zahraničným predajcom, ako sú Američania.

Francúzsky prezident na adresu USA dodal: “Už päť rokov presadzujem väčšiu európsku suverenitu. Softvér (myslenie) mnohých Európanov sa mení. Musíme sa zobudiť, Američania ani Číňania nám nedajú také dary ani prednosť! Európa musí pripraviť silnú odpoveď a postupovať veľmi rýchlo.”

Podobne aj v rusko-ukrajinskom konflikte boli pozície USA a Francúzska úplne odlišné. Zatiaľ čo USA bezcieľne vyzbrojovali zlyhávajúci štát Ukrajina, Francúzsko sa rozhodlo obmedziť posielanie zbraní do Kyjeva. Francúzsko tiež kritizovalo Bidena za vyhlásenie, že svetu hrozí jadrový “Armagedon”.

Následne Francúzsko a USA nasmerovali svoju frustráciu proti sebe v pretekoch o to, kto sa stane hlavným dodávateľom obrany vo svete.

A v týchto pretekoch Paríž predbehol Washington.

Reklama

 

Francúzsko kradne kupcov USA

USA boli istý čas jedným z hlavných dodávateľov zbraní do SAE a Saudskej Arábie. Vo februári 2022 ministerstvo zahraničných vecí USA schválilo niekoľko možných predajov zbraní do Spojených arabských emirátov a Saudskej Arábie.

Podľa americkej Agentúry pre obrannú a bezpečnostnú spoluprácu (DSCA) USA povolili Saudskej Arábii nákup 31 MIDS-LVT, komunikačných terminálov, ktoré spájajú vzdušné, pozemné a námorné kanály na koordináciu operácií, až za 23,7 milióna USD.

Predbežné povolenie dostali Spojené arabské emiráty na výdavky vo výške 65 miliónov USD na náhradné diely a opravy pre svoje systémy protiraketovej obrany Hawk, Patriot a Thaad.

Podobne, s cieľom pomôcť Saudskej Arábii a Spojeným arabským emirátom pri obrane proti Iránu, schválila Bidenova administratíva v auguste minulého roka dve veľké vojenské dodávky do oboch krajín.

Reklama

Prezident Joe Biden minulý mesiac navštívil Blízky východ a v Saudskej Arábii rokoval s viacerými regionálnymi predstaviteľmi. Výsledkom tejto cesty je, že odvtedy predal protiraketovú obranu a súvisiace produkty v hodnote viac ako 5 miliárd dolárov.

Medzi nedávnymi obchodmi sú 2,2 miliardy dolárov na výškovú protiraketovú obranu pre Spojené arabské emiráty a 3 miliardy dolárov na rakety Patriot pre Saudskú Arábiu, ktoré majú chrániť krajinu pred raketovými útokmi húsíov.

Na scénu však vstúpilo Francúzsko a tvrdo vyzvalo na súboj dominanciu USA v regióne.

Medzi Spojenými arabskými emirátmi a Francúzskom bola podpísaná zbrojná dohoda v hodnote 19 miliárd dolárov, podľa ktorej štát Perzského zálivu nakúpi 80 stíhačiek Rafale a 12 vojenských vrtuľníkov. V decembri 2021 francúzsky prezident Emmanuel Macron začal dvojdňové turné v Perzskom zálive, počas ktorého navštívil aj Katar a Saudskú Arábiu v súvislosti s historicky najväčším zahraničným predajom stíhačiek Rafale.

Macronova návšteva sa uskutočnila na pozadí toho, že blízkovýchodné krajiny vyjadrili skepsu v súvislosti s pochybnou úlohou USA v regióne.

Po vytlačení USA Francúzskom v Spojených arabských emirátoch a Saudskej Arábii utrpelo Francúzsko nepredvídateľnú geopolitickú epizódu, ktorá ho pobúrila a posilnila jeho nepriateľstvo s USA a nakoniec vyvrcholila nadviazaním partnerstva s Indonéziou.

Ak hovoríme o Austrálii, predchádzajúca austrálska vláda Scotta Morrisona zrušila zmluvu na flotilu konvenčne poháňaných ponoriek, ktoré mali byť postavené vo Francúzsku v hodnote 90 miliárd austrálskych dolárov (66 miliárd dolárov), a namiesto toho sa rozhodla kúpiť verzie s jadrovým pohonom v rámci dohody, ktorá bola tajne dohodnutá so Spojenými štátmi a Veľkou Britániou.

Nový austrálsky premiér trval na tom, že je odhodlaný vytvoriť flotilu ponoriek s využitím americkej jadrovej technológie, a to napriek tomu, že francúzsky prezident tento návrh charakterizoval ako “konfrontáciu s Čínou”.

Anthony Albanese sa po svojom májovom zvolení za premiéra pridržiaval takzvaného paktu AUKUS o prijatí jadrovej technológie.

Macron dohodu AUKUS ostro kritizoval. Zdôraznil, že Francúzsko poskytlo Austrálii, krajine bez jadrového energetického priemyslu, nezávisle udržiavateľné diesel-elektrické ponorky, ale Austrália ho zradila.

Reklama

Napriek opakovaným Macronovým výzvam Austrália pokračovala v realizácii svojho plánu na výstavbu jadrových ponoriek s USA a Spojeným kráľovstvom.

Ak sa vrátime k Indonézii, v reakcii na rastúcu hegemóniu Washingtonu, ktorý podrazil Paríž, sa Francúzsko rozhodlo čeliť rastúcemu vplyvu USA podpísaním veľkých obranných dohôd s Indonéziou.

Preto v rámci série dohôd, ktoré zahŕňajú aj vývoj ponoriek a munície, Indonézia nakúpi 42 stíhačiek Rafale za 8,1 miliardy dolárov, uviedlo 10. februára francúzske ministerstvo obrany, čím sa Jakarta stane najväčším zákazníkom francúzskych zbraní v tejto oblasti.

Dohoda prichádza v čase, keď sa Paríž, ktorý sa považuje za významného námorného hráča na svetovej scéne, usiluje o prehĺbenie geopolitických väzieb v indo-tichomorskom regióne po tom, ako USA, Spojené kráľovstvo a Austrália minulý rok vytvorili alianciu AUKUS.

Indonézsky minister obrany Prabowo Subianto počas rozhovoru so svojou francúzskou kolegyňou Florence Parlyovou uviedol: “Plánujeme získať 42 lietadiel Rafale.”

Reklama

Okrem Spojených arabských emirátov, Indonézie a Saudskej Arábie sa Francúzsko stáva hlavným dodávateľom obranných prostriedkov aj na Balkáne.

Jej najnovším potenciálnym kupcom je Srbsko. Srbsko zvažuje nákup francúzskych stíhačiek Rafale, pretože má problémy s údržbou ruských lietadiel MiG-29 v dôsledku medzinárodných sankcií.

Srbský prezident Alexander Vučić predtým v apríli 2022 uviedol, že Srbsko, ktoré sa spolieha najmä na ruské lietadlá a zbrane, rokuje s Francúzskom o kúpe 12 nových stíhačiek Rafale.

Vučić uviedol: “Rok s nimi rokujeme o kúpe 12 nových Rafalov a rokujeme aj s inou krajinou o kúpe 12 použitých Rafalov.”

Okrem Srbska je významným odberateľom francúzskej obrannej techniky aj Chorvátsko. Chorvátska vláda totiž v decembri minulého roka uviedla, že v rámci úsilia o modernizáciu svojich vzdušných síl kúpi francúzsky systém protivzdušnej obrany Mistral za 75,84 milióna dolárov.

Reklama

Predtým Chorvátsko kúpilo aj 12 francúzskych stíhačiek Dassault Rafale v rámci obchodu, ktorého hodnota sa odhaduje na približne 999 miliónov eur.

Paríž si opakovane uvedomoval, že jeho diplomatické, vojenské a hospodárske záujmy utrpeli negatívne dôsledky v dôsledku vytrvalého podriaďovania sa iracionálnemu a nelegitímnemu diktátu Washingtonu. Minulý rok bezprostredne po ruskej vojenskej operácii na Ukrajine muselo Francúzsko kontrolovať škody kvôli Bidenovým nepodloženým obvineniam, že Vladimir Putin je “mäsiar”, a zdôrazňovalo, že jeho režim musí byť zvrhnutý.

Keďže Spojené štáty často tlačia Francúzsko do nepredvídateľných a kalamitných situácií, Paríž si teraz uvedomuje, že urobil chybu, keď dôveroval Washingtonu. Francúzsko si uvedomuje, že jedným z dôležitých spôsobov, ako sa vymaniť z hegemonistických pazúrov USA, je nadviazať strategické obranné partnerstvá s významnými hráčmi na medzinárodnej scéne. Francúzsko vie, že kým bude izolované, USA mu budú môcť dominovať. Ak však bude mať podporu silných krajín, USA nebudú môcť ovplyvňovať jeho politiku a rozhodovanie.

Preto Francúzsko predáva zbrane toľkým krajinám. Francúzsko sa týmito prelomovými obrannými dohodami stará nielen o svoje diplomatické záujmy, ale aj o zlepšenie svojej ekonomiky, ktorá veľmi utrpela v dôsledku vytrvalého tlaku Západu, ktorý prinútil Paríž podieľať sa na uvalení sankcií na Rusko, ktoré sa nakoniec obrátili proti nemu. A preto sa Francúzsku doteraz podarilo výrazne predbehnúť USA v oblasti obrany. USA majú nielen konkurenta, ale aj vyzývateľa, ktorý zničil ich pevnosť vplyvu na geopolitickej scéne.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Včera 14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

Včera 13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

Včera 13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Včera 13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

Včera 12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali