Aké sú základné piliere života miest na Slovensku? Majú byť otvorené občanom a návštevníkom, ekonomicky prosperujúce, zdravé a bezpečné

Aké sú základné piliere života miest na Slovensku? Majú byť otvorené občanom a návštevníkom, ekonomicky prosperujúce, zdravé a bezpečné

Nitra 17. októbra 2018 (HSP/Foto:Facebook)

 

Aká je v súčasnosti situácia v slovenských mestách? Aké problémy ich trápia najviac? Ako sa dá zlepšiť podmienky života v našich mestách a priblížiť ich k európskemu štandardu? Na tieto otázky by mali mať odpoveď kompetentní: architekti, experti v dopreve, cestári, sociológovia, ekológovia, ale predovšetkým predstavitelia samosprávy, vedenie mestských úradov a samotní občania, ktorým nie je všetko jedno

Na snímke Ľubomír Martinka

Iba zopár odborných informácií. Mesto je právnickou osobou, ktorá za podmienok ustanovených zákonom samostatne hospodári s vlastným majetkom a vlastnými príjmami. Základnou úlohou mesta pri výkone samosprávy je starostlivosť o všestranný rozvoj jej územia a potreby jej obyvateľov. Kompetencie mesta (t. j. právomoc a pôsobnosť) sú dané predovšetkým: Ústavou SR (najmä čl. 64 – 71), zákonom č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení, zákonom č. 416/2001 Z. z. o prechode niektorých pôsobností z orgánov štátnej správy a obce a samosprávne kraje, platnou právnou úpravou SR, štatútom konkrétneho mesta, VZN-kou toho alebo iného mesta na úseku samosprávnych činností.

Reklama

Blížia sa komunálne voľby a kandidáti na funkcie primátora a poslancov vo svojich programoch ponúkajú riešenia. V meste pod Zoborom jedným z kandidátov je Ľubomír Martinka, ktorý má bohaté skúsenosti, pretože dlhé roky pôsobil v samosprávnych orgánoch a chcel by urobiť konkrétne zmeny, aby sa život v Pribinovom meste zmenil nie na slovách, ale v skutočnosti. Ten stavia na vytvorenie silnej občianskej spoločnosti, na to, že sa mnohí obyvatelia mesta zapoja do práce a spoločne zlepšia život v meste. Čo konkrétne ponúka?

„Pri správe vecí verejných skutočnosti ako služba občanovi, transparentnosť, otvorenosť,  efektívne hospodárenie by mali byť samozrejmé a viditeľné. Všetkým nám ide hlavne o  zdravie, zlepšenie podmienok životného prostredia, spokojnejší život. Som presvedčený, že vytvorením silnej Občianskej spoločnosti môžeme realizovať odvážne kroky v činnosti samosprávy mesta, ktoré skutočne pomôžu Nitru urobiť lepšiu pre život a vrátiť jej význam. Občianska spoločnosť by mala presadzovať riešenia pre zlepšenie života v meste v rámci troch základných pilierov: Otvorené mesto občanom a návštevníkom, Ekonomicky prosperujúce mesto, Zdravé a bezpečné mesto,“ je presvedčený Ľubomír Martinka.

Reklama

 

Mnohí kandidáti používajú také slová, ako „zlepšíť“, „zmodernizovať“, „zefektivniť“ a pod. Slová, slova, slova… Pripomínajú mi jedného nášho známeho politika, ktorý sa po návrate z Bruselu chrlil práve tieto všeobecné slová a frázy, ale nedokázal uviesť ani jedno konkrétne riešenie. Ak chcete urobiť zmeny, viete konkrétne, ako to urobiť?

Vo svojom programe „ZMENIŤ NITRU K LEPŠIEMU JE MOŽNÉ“ ponúkam riešenia, ktoré vyplývajú z troch pilierov a zameriavajú sa na oblasti: Systémové zmeny v Nitre pre ľudí, Filozofia modernej štvrti mesta a sídliska a Nový štýl práce a vedenia mesta. Chcem úplne zmeniť systém verejného obstarávania v Nitre.

 

Ozaj? A čím vám nevyhovuje súčasný systém? Vyižíva sa v Nitre dlhé roky a iným kandidátom, zdá sa, neprekáža? Prečo chcete zmeniť existujúci systém?

Reklama

Verejné obstarávanie je na meste robené neprofesionálne a netransparentne. Poviem príklad. Minulý rok radnica tak „šikovne“ rozdelila rekonštrukčné práce na jednej základnej škole za takmer dvesto tisíc eur na sedem častí (ani Horná Dolná si to nedovolí…), že sa vyhla verejnej súťaži a všetky práce zadala jednoduchým postupom s oslovením nimi vybraných firiem. Strecha šla osobitne, takisto podlaha, elektroinštaláciu, a podobne. ÚVO vysolilo Nitre pokutu 9 632,58 eur.

 

Nuž, niektorí obyvatelia mesta povedia: „Čo je to nejakých 9 tisíc eur, veď Nitra má mnohomiliónový rozpočet. Nie to až také strašné…“

Ale ÚVO, okrem spomínanej pokuty na opravu školy, zrušilo Nitre aj mega-tender za viac ako 12 miliónov eur! Tentokrát šlo paradoxne nie o nezákonné rozdeľovanie zákazky, ale naopak o spájanie nesúvisiacich obstarávacích vecí. V jednom-jedinom tendri sa súťažilo o 8 (!) rozličných predmetov: modernizácia futbalového štadióna, rekonštrukcia kina, sanácia statiky jednej a zateplenie dvoch ďalších materských škôl, výstavba nového cintorína plus rekonštrukcia základnej školy. Nitra pritom nútila firmy dať ponuku na všetky stavby, alebo na žiadnu. Umelo tak znižovala možnú konkurenciu medzi firmami.

 

Reklama

Podľa vás, bol to zlý postup?

Aj podľa mňa, aj podľa kompetentných organizácií. Do kritérií súťaže popri cene dokonca vsunuli aj také absurdné kritérium ako účasť na oficiálnej obhliadke (s váhou 14% na celkovom hodnotení). Na základe námietok dvoch uchádzačov ÚVO potvrdil, že takto postavený tender bol nezákonný, netransparentný a diskriminačný. Kontrolóri nachytali pri porušení zákona aj mestom vlastnenú developerskú firmu Nitriansku investičnú. Pri zákazke na nový umelý trávnik za 720 tisíc eur šachovala firma s kvalifikačnými kritériami pre účasť, ako aj s technickými vlastnosťami trávnika bez akéhokoľvek zdôvodnenia. Úrad prikázal mestskej firme súťaž minulé leto zrušiť.

 

Možno to bol ojedinelý prípad? Každý robí chyby…

Nebol ojedinelý. Pred nedávnom sa objavila kauza Športová hala, ktorá tiež v určitých veciach má súvis s verejným obstarávaním. Výsledok neprofesionality a to nielen vo verejnom obstarávaní si vybral zbytočnú daň a rukojemníkov – deti, mládež, športovcov, ktorí už dávno mali sa v tejto hale venovať športovej činnosti. Nad týmto všetkým sa zdravý rozum pozastavuje.

 

Podľa vás teda, vedenie mesto nekonalo správne a odborne. Myslíte si, že by ste to urobil lepšie? Považujete seba za osobu odborne spôsobilú vo verejnom obstarávaní?

Áno, mám preukaz osoby odborne spôsobilej vo verejnom obstarávaní. Som autorom publikácii „Škola a verejné obstarávanie“ a  „Podprahové obstarávanie od A po Z“.  Cez to všetko som sa ako prednosta mestského úradu v Nitre nedal nominovať do komisie pre vyhodnotenie zákazok vo verejnom obstarávaní, okrem dvoch prípadov, keď som na základe prijatej metódy bol v komisii ako expert na verejné obstarávanie. Všetky ostatné veci v rámci obstarávania išli mimo mňa. Primátor so svojimi straníckymi kolegami si vyhodnocovacie komisie zostavili vždy tak, aby sa ustrážil výsledok, želateľný výsledok, kde mnohokrát zákazky mali  ísť vopred dohodnutým realizátorom.

 

No dobre. Mnohí predstavitelia samosprávy sa kamarátia s politickými stranami, ba niekedy sú od nich závislí a dokonca fakticky nimi aj „novinované“ na svoje funkcie. Ale podobné metódy sa využívajú nielen v meste pod Zoborom. Kritizovať je ľahké. Ale viete, ako to zmeniť, máte konkrétne riešenia a nielen bla-bla-bla?

Reklama

Mám konkrétne riešenia. Občania by si mali uvedomiť, že význam občianskej spoločnosti je cennejší ako stranícke diktáty. Doteraz o výbere dodávateľov na rôzne práce, služby rozhodovali len členovia komisií, ktoré boli zložené z poslancov, úradníkov alebo poprípade členov komisií pri Mestskom zastupiteľstve. Navrhujem vytvoriť OBČIANSKU KOMISIU pre výber dodávateľov prác, služieb.

 

Fajn, ale čo to znamená konkrétne – do detailov? Vytvoriť komisie – a čo je za tým?

Vytvoriť databázu občanov (stačí  uviesť len vzdelanie, prax, zamestnanie), ktorí prejavia záujem  byť v takejto komisii v zmysle však ustanovení zákona o verejnom obstarávaní: člen komisie má príslušné vzdelanie alebo prax na daný predmet obstarávania. Členom príslušnej komisie na výber dodávateľa sa stane takýto občan náhodným verejným vylosovaním z celej databázy. Občianska komisia je zárukou, že výber bude objektívny a transparentný a že nebudú sa stále v komisiách striedať vyvolení a častokrát stranícky poslanci.

 

Reklama

A čo bude s našimi milovanými poslancami, zamestnancami úradu a ostatnými kompetentnými? Určite nesúhlasi, že sa všetko bude robiť bez ich účasti. 

Poslanci a úradníci sa na týchto komisiach zúčastnia len s hlasom poradným a koordinujúcim technické veci obstarávanej práce, služby. Budeme sa spoločne čudovať koľko financií sa dá takouto Občianskou kontrolou /komisiou/ ušetriť. Takisto treba vytvoriť občianske komisie aj na verejné obchodné súťaže, ktoré realizuje mesto.

 

A to je všetko? To postačí? A už všetko bude dobre? Pochybujem.

Jasné, že nepostačí, na to nadväzujú aj ďalšie záležitosti. S týmito návrhmi by mala úzko súvisieť realizácia a vytvorenie Štatútu pre zavedenie participatívneho rozpočtu mesta, ako nástroja rozpočtovej zodpovednosti a informovanosti verejnosti pri nakladaní s verejnými financiami, nakoľko ich nositeľmi do rozpočtu sú občania mesta. Poďme diskutovať o tom, ako si to predstavujeme a ako to má fungovať – či podľa priorít mesta, či podľa mestských častí, oblastí života mesta alebo aj možno i podľa vekových osobitostí – určite však zapojiť už do toho aj mládež od 15 rokov. Musíme urobiť konkrétne, premýslené zmeny v prospech mesta a života jeho občanov – to je moja filozofia.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali