RT ostro: “Protektorát” USA rebeluje? Experti pochybujú o schopnosti EÚ postaviť sa Washingtonu

RT ostro: “Protektorát” USA rebeluje? Experti pochybujú o schopnosti EÚ postaviť sa Washingtonu

Washington 28. augusta 2018 (HSP/RT/Foto:TASR/AP-Ľudmila Synaková)

 

Francúzsko a Nemecko sa pripravujú – zatiaľ len slovne – na to, že sa postavia americkému “izolacionizmu” Donalda Trumpa. Zatiaľ čo lídri EÚ hovoria o tom, že je možné mať obranu aj bez USA, nie je jasné, či to niekedy aj uskutočnia.

Na snímke Angela Merkelová, Emmanuel Macron a Donald Trump

V pondelok francúzsky prezident Emmanuel Macron dôrazne kritizoval “agresívny izolacionizmus” Trumpa, a naliehal na EÚ, aby sa vyvíjala ako “obchodná a hospodárska sila” schopná udržať ekonomickú a finančnú nezávislosť v reakcii na sankcie a clá Washingtonu. Nespokojnosť s americkou politikou najmä v oblasti hospodárstva v EÚ rýchlo vzrástla po tom, ako prezident USA oznámil súbor taríf na dovoz ocele a hliníka ako súčasť obchodnej vojny. Trump navyše avizoval clá aj na ďalšie sektory, ako napríklad dovoz automobilov

Reklama

“Multilateralizmus prechádza veľkou krízou, ktorá naráža na všetkú našou diplomatickú činnosť, predovšetkým kvôli americkej politike,” povedal Macron. Francúzsky líder v podstate zopakoval vyhlásenia nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa, ktorý uviedol, že Berlín potrebuje vytvoriť “nové a vyvážené partnerstvo s USA” v rámci jeho “rastúceho protekcionizmu”.

Napriek tomu, že mnohí politici EÚ vyjadrujú túžbu uskutočniť nezávislú zahraničnú a obrannú politiku, v skutočnosti to nie sú schopní urobiť, domnieva sa Fyodor Lukyanov, šéfredaktor rubriky o Rusku v časopise Global Affairs. “Jasným príkladom je osud iránskej jadrovej dohody. Politicky je Európa hlboko pobúrená americkými akciami a pevne vyjadruje svoj záväzok k dohode. V skutočnosti je to ale všetko, čo EÚ dokáže urobiť, pretože európske podniky opúšťajú Irán… Takže všetky ostatné vyjadrenia nemajú veľký význam,” povedal Lukyanov pre RT.

Reklama

Čo sa týka “vyváženého partnerstva”, o ktorom hovorili predstavitelia EÚ, Lukyanov má pochybnosti, že takéto partnerstvo bude skutočne spravodlivé. “Európania urobia značné ústupky, ale povedia o tom, že dosiahli novú kvalitu vzťahov a myslím si, že USA budú radi pokračovať v tejto hre,” dodal.

Neschopnosť Európy bojovať proti tvrdej politike Washingtonu vyplýva zo skutočnosti, že Európa bola politicky, ekonomicky či ideologicky príliš dlho podriadená Spojeným štátom a je náročné sa z toho vymaniť, uviedol historik a špecialista medzinárodné záležitosti John Laughland. Západná Európa bola po druhej svetovej vojne “americkým protektorátom” a “zostáva nim” aj teraz, mnoho rokov po skončení studenej vojny.

“Európska únia sa spolieha na Spojené štáty vojensky a politicky takmer vo všetkých otázkach. Je pre Európanov veľmi ťažké psychologicky považovať Američanov za akéhosi nepriateľa,” povedal Laughland.

 

“Európska armáda” nebude, kým existujú NATO a EÚ…

Reklama

Možno sa však Európa začína snažiť pozmeniť tieto pomery. Ide aj o vzťah európskych krajín k NATO najmä v súvislosti s výdavkami na obrany a príspevkov na spoločného rozpočtu aliancie. Počas posledného summitu NATO v júli americký prezident vyzval krajiny bloku, aby dali 4% svojho HDP na obranu, zatiaľ čo mnohí z nich doteraz vynakladajú 2% alebo menej.

“Európa sa už nemôže úplne spoliehať na Spojené štáty v otázke svojej bezpečnosti,” povedal Macron. “Je na nás, aby sme prevzali zodpovednosť a zaručili bezpečnosť EÚ a teda aj suverenitu EÚ.”

Desaťročia stará myšlienka, že EÚ môže prevziať svoju obranu do vlastných rúk a vytvoriť akúsi spoločnú vojenskú štruktúru, sa objavila nedávno v súvislosti s narušenými vzťahmi medzi USA a jej partnermi v NATO. Oživenie myšlienky “európskej armády” je v skutočnosti pokusom EÚ zasiahnuť do požiadaviek na vojenské výdavky, ktoré prezentoval Trump, ale nie je to veľmi úspešné, myslí si Lukyanov.

“Podľa môjho názoru ide o prázdnu diskusiu, tiahne sa už 50 rokov a nikdy sa nič nevyriešilo.” Európska armáda alebo akákoľvek iná vážna európska obranná organizácia jednoznačne odporuje NATO,” povedal Lukyanov. “Nie je jasné, či by mohli takéto organizácie spoločne existovať. Európania dokonca ani nemôžu vyjadriť svoj názor, čo alebo koho považujú za hrozbu bez amerického patronátu.”

Laughland zdieľa názor, že akákoľvek spoločná európska armáda je nereálna, kým NATO a samotná EÚ existujú, pretože sú značne prepojené. “Nechápem, ako môže Emmanuel Macron naznačiť, že sa európska bezpečnosť môže nejako líšiť od NATO, pretože v zmluvách Európskej únie sú obe organizácie organicky prepojené”, povedal Laughland pre RT. “Takže si myslím, že toto sú vyhlásenia, ktoré nezodpovedajú žiadnej realite.”

Reklama

Vznik európskej armády akéhokoľvek druhu je obzvlášť nepravdepodobný vo svete po Brexite, pretože takáto inštitúcia je nemožná bez účasti Spojeného kráľovstva, hlavnej vojenskej moci v Európe, dodal Laughland.

Dokonca aj so Spojeným kráľovstvom na palube, všetky európske národy v porovnaní so samotnými Spojenými štátmi ešte stále výrazne zaostávajú vo vojenských kapacitách. Vojenské výdavky piatich popredných európskych krajín v roku 2018 – Spojené kráľovstvo, Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Španielsko – dosahujú 184,5 miliárd dolárov, v porovnaní so 647 miliardami dolárov, ktoré má k dispozícii Pentagón.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali