Bratislava 29. augusta (TASR) – Produkcia hovädzieho mäsa v EÚ sa v roku 2012 podľa odhadu Európskej komisie (EK) zníži medziročne o 3,7 % na 7,906 milióna ton. V roku 2013 produkcia tohto druhu mäsa klesne o ďalších 0,1 %.
"Znížená produkcia bude mať vplyv aj na zníženie vývozu hovädzieho mäsa z EÚ. V roku 2011 si štáty EÚ udržali pozíciu čistého vývozcu hovädzieho mäsa. Bolo to dôsledkom silného dopytu po hovädzom mäse v Rusku a najmä v Turecku," uvádza sa v aktuálnej správe Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).
Vývoz hovädzieho mäsa z EÚ sa v tomto roku môže znížiť až o 38,4 % na 204.000 ton. Vývoz výrobkov z hovädzieho mäsa bude nižší o 10,3 %. V roku 2013 sa tempo poklesu exportu hovädzieho mäsa spomalí o 2 %, zatiaľ čo miera poklesu obchodu s produktmi hovädzieho mäsa bude v porovnaní s týmto rokom 7,1-%.
Dovoz hovädzieho mäsa do EÚ sa v roku 2012 zníži o 5,9 % na 270.000 ton a v nasledujúcom roku by sa mal stabilizovať. Celková bilancia obchodu s hovädzím mäsom a výrobkami z hovädzieho mäsa bude však naďalej pozitívna.
V EÚ sa podľa prognózy EK očakáva v najbližších dvoch rokoch zníženie spotreby hovädzieho mäsa. Spotreba tohto druhu mäsa v roku 2012 klesne medziročne o 2,2 % na 7,831 milióna ton a v roku 2013 by mala v porovnaní s týmto rokom stúpnuť o 0,1 %. Znížená spotreba bude zapríčinená slabým dopytom na trhu, ale na druhej strane spôsobí nárast cien tohto druhu mäsa.