Ako osteň v zadku – AfD a Die Linke žiadajú vyšetrenie útoku na Nord Stream

Ako osteň v zadku – AfD a Die Linke žiadajú vyšetrenie útoku na Nord Stream

Washington 23. februára 2023 (HSP/europeanconservative/Foto:TASR/AP-Michael Probst)

 

Počas rozpravy členovia AfD a Die Linke spochybnili mlčanie spolkovej vlády k útoku, pričom jeden zo zákonodarcov naznačil, že vládnuca koalícia je úplne podriadená Spojeným štátom, píše Robert Semonsen pre The European Conservative

Nemecko Voľby Parlamentné výsledky
Tino Chrupalla, líder kandidátky nemeckej krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD)

V súvislosti s odhalením, ktoré zverejnil investigatívny novinár Seymour Hersh, držiteľ Pulitzerovej ceny, a ktoré obviňuje vládu USA z útoku na plynovod Nord Stream, vyzvali zákonodarcovia ľavice a pravice, strana Die Linke (Ľavica) a Alternative für Deutschland (AfD), aby v súvislosti s útokom na kritickú nemeckú infraštruktúru zriadili vyšetrovacie výbory.

Reklama

Ak sa mimoriadne závažné obvinenia ukážu ako pravdivé, AfD – ktorej podpora pred niekoľkými týždňami presiahla vládnucu stranu Zelených a vyšplhala sa na historické maximum – vyzvala na odchod americkej armády z krajiny.

Spolupredseda AfD Tino Chrupalla počas prejavu na pôde Bundestagu v rozprave o tom, ako by mala nemecká vláda reagovať na útoky na kľúčovú energetickú infraštruktúru, požadoval od vládnucej koalície semaforov vysvetlenie v súvislosti s útokom a uviedol, že jej “večné mlčanie… je živnou pôdou pre fámy a konšpiračné teórie”.

Reklama

“Podozrenia nositeľa Pulitzerovej ceny sa musia bezpodmienečne vyšetriť,” vyhlásil Chrupalla. “Bundestag má právo vedieť, aké poznatky má spolková vláda. Mohli byť vládni úradníci zasvätení do plánovania útoku?”

Reklama

Pokračoval, keď snemovni povedal, že v hre je otázka, či “vedúca mocnosť NATO uskutočnila útok na životne dôležitú kritickú infraštruktúru našej krajiny v európskych vodách”. Chrupalla ďalej uviedol, že ak je to skutočne tak, potom “by bolo potrebné sa pýtať, či aliancia zaručuje bezpečnosť v Európe, alebo ju skôr ohrozuje. Dôsledkom by bolo stiahnutie všetkých amerických jednotiek.”

Neskôr na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po parlamentnom zasadnutí, Chrupalla, keď hovoril o možnom medzinárodnom vyšetrovaní útoku, povedal novinárom: “Všetky zistenia vnútroštátnych orgánov sa musia zísť v Európskom parlamente. Európske štáty sa nesmú zmieriť s takýmito násilnými zásahmi.”

Die Linke zasa zopakovala postoj AfD a vyzvala spolkovú vládu, aby záležitosť objasnila.

V priamom rozhovore s poslancami vládnucich strán – SPD, Zelených a FDP – poslanec za Die Linke Sevim Dağdelen uviedol: ,,Nemci sa snažia o to, aby sa Nemecko dostalo do parlamentu: “Ak však ako spolková vláda chcete zabrániť dojmu, že nemáte skutočný záujem vyšetriť záležitosť teroristických útokov na dodávky [nemeckej] energie, potom vás vyzývam, aby ste aspoň nebránili zriadeniu medzinárodnej vyšetrovacej komisie.”

Predtým, ako sa odvolal na vyhlásenia prezidenta Joea Bidena zo 7. februára 2022, keď vyhlásil, že USA “ukončia Nord Stream II” v prípade ruskej invázie, povedal Dağdelen v rokovacej sále:

Tí, ktorí si pripomínajú svoju prísahu, sa teraz musia touto záležitosťou urýchlene zaoberať bez ohľadu na to, že doterajšie odhalenia naznačujú, že za útoky je zodpovedný náš vlastný spojenec, USA.

Ďalšia poslankyňa Die Linke Sahra Wagenknechtová, ktorá v minulosti viedla parlamentnú frakciu tejto strany, zverejnila odkaz na článok Seymoura Hersha s nasledujúcim titulkom: “Na tomto mieste je možné vidieť, ako sa na to pozerá:

Zatiaľ čo sa nemecká spolková vláda odvoláva na transatlantické priateľstvo a nekriticky nasleduje USA, americká vláda zabezpečuje, aby boli plynovody Nord Stream vyhodené do vzduchu, ako to dôkladne preskúmal nositeľ Pulitzerovej ceny Hersh. Čie záujmy zastupuje spolková vláda?

Poslanec AfD a zahraničnopolitický hovorca Petr Bystroň na Twitteri po parlamentnej diskusii napísal: “Nebola tam žiadna ‘nenávisť k Amerike’ a žiadna ‘láska k Putinovi’. Len potlesk pre pravdu. Kto to potrebuje hanobiť, nepochopil demokraciu.”

Reklama

Seymour Hersh vo svojej správe uvádza, že v rámci tajnej operácie, ktorú nariadil Biely dom a zorganizovala CIA a ktorej plánovanie sa údajne začalo v roku 2021, nakoniec americké námorníctvo s pomocou nórskej vlády v júni 2022 na plynovod Nord Stream umiestnilo výbušniny. O tri mesiace neskôr boli podľa Hersha výbušniny C4 odpálené pomocou sofistikovaného sonarového signálu z bóje zhodenej nórskym letectvom.

Seymour Hersh sa prvýkrát medzinárodne preslávil ako investigatívny novinár v roku 1969, keď odhalil vojnové zločiny americkej armády, ktoré sa odohrali počas masakry vo vietnamskej vojne v Mỹ Lai. O rok neskôr za túto reportáž získal Pulitzerovu cenu – najvyššie ocenenie v americkej žurnalistike.

Reklama

V roku 2004 zohralo Hershovo spravodajstvo kľúčovú úlohu pri odhalení mučenia, ktoré vykonával americký vojenský personál na väzňoch v irackej väznici Abú Ghrajb. Tí, ktorí sa predtým snažili zdiskreditovať Hershovu prácu, poukazovali na skutočnosť, že niekedy využíva anonymné zdroje.

Americká vláda odmietla obvinenia uvedené v Hershovej správe a označila jeho prácu za “úplne nepravdivú a čistú fikciu”. Ruská vláda medzitým v reakcii na jeho zverejnenie vyzvala na medzinárodné vyšetrovanie.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali