Ale nemali by sme zabúdať, že sám termín „superfoods” nie je ani vedecký ani lekársky. Bol vymyslený marketológmi, rovnako ako bol nimi vymyslený prehnaný úžitok týchto potravín pre organizmus.
Má zmysel veriť v ich neuveriteľné účinky?
1. Goji
Mýtus: goji, alebo tibetské bobule, je unikátny a užitočný produkt pre dlhovekosť, v ktorom množstvo vitamínu С je päťkrát väčšie než v mandarínkach. Pravidelná spotreba bobulí posilňuje imunitu, stabilizuje prácu srdca, je schopná regulovať krvný tlak, zbavuje depresie, omladzuje a napomáha chudnutiu.
Rеalita: goji je vlčia bobuľa alebo kustovnica čínska, obsahuje menej vitamínu C než čierne ríbezle. Aby organizmus dostal rovnaké množstvo antioxidantov, ktoré je v obyčajnom červenom jablku, bude zapotreby vypiť 13 porcií džúsu godži. V skutočnosti nie je nijak vedecky dokázané, že tieto bobule majú efektívny pozitívny vplyv na zdravie.
2. Semienka сhia
Mýtus: pravidelná spotreba semienok napomáha spaľovaniu tukov, chudnutiu, uspokojeniu pocitu hladu, zníženiu cholesterolu, normalizácii hladiny cukru v krvi.
Realita: tento produkt je samozrejme užitočný, avšak čo sa týka obsahu vitamínov a potravinárskych vláken, semienka chia sa nelíšia od obyčajných ľanových a sezamových semienok. Výskumy ukázali, že v dôsledku spotreby semienok chia sa váha neznižuje.
3. Zelená káva
Mýtus: zelená káva obsahuje menej kofeínu než obyčajná, ale kyselina chlorogenová, ktorá je v zelenej káve, napomáha chudnutiu, zbavuje celulitídy, zlepšuje rast vlasov a spevňuje ich, odstraňuje strie.
Realita: v skutočnosti zelená káva, čo sa obsahu kofeínu a kyseliny chlorogenovej týka, sa ničím nelíši od čiernej kávy. Je dôležité vedieť, že v priebehu spracovania sa zelená káva často nachádza v nesterilných podmienkach a množstvo nebezpečného pre zdravie prachu je také, že pracovníkom je zakázané sa nachádzať v areáli závodu bez masky. Naviac se táto káva nepraží, čiže baktérie a mikróby zostávajú na zrnkách.
4. Kinoa
Mýtus: krúpy kinoa sú silným, celkovo posilňujúcim prípravkom, ktorý dodáva silu organizmu, vyvádza z neho všetky škodlivé látky a častá spotreba kinoa zabraňuje rozvoju onkologických ochorení.
Realita: áno, tento produkt je bohatý na bielkovinu (skoro ako pohánka), obsahuje potravinárske vlákna a je zdrojom užitočných jednoduchých cukrov, ale obsahuje málo nutričných látok a tieto krúpy nie sú príliš ľahko straviteľné. Preto najlepšou alternatívou je známa pohánka alebo ďalšia porcia zeleniny.
5. Kokosový cukor
Mýtus: kokosový cukor napomáha vytváraniu v organizme hormónu glukagonu, ktorý napomáha spaľovaniu tukov a zlepšuje prácu kardiovaskulárneho systému. Pozitívne ovplyvňuje prácu srdca, zlepšuje kvalitu spánku, znižuje riziko onkologických ochorení.
Realita: kalorická hodnota tohoto cukru sa prakticky nelíši od obyčajného. Naopak, kokosový cukor je menej sladký, než cukor z cukrovej repy, a preto pri spotrebe bude nutné jeho väčšie množstvo pre dosiahnutie rovnakej chuti pri rovnakej kalorickej hodnote. Užitočné látky v tomto cukre sú, ale nie je ich veľa. Jeho cena je niekoľkokrát vyššia než cena bieleho cukru.
6. Spirulina
Mýtus: spirulina je unikátna rastlina, ktorá dokáže vyliečiť až do 70 % známych ochorení, jej pravidelná spotreba spomaľuje starnutie a napomáha chudnutiu. Je to zdroj plnohodnotnej bielkoviny, schopnej nahradiť živočíšny tuk.
Realita: v čerstvej spiruline je naozaj veľa užitočných látok, ale po spracovaní, sušení alebo vytvorení kapsulí sa všetky užitočné vlastnosti znižujú o 50 %. Vedci v nej nezistili žiadne prvky, ktoré by boli schopné ovplyvniť chudnutie. Spirulina obsahuje veľa bielkoviny, ale menej hodnotných než v mlieku a vajciach. Pre uspokojenie potreby bielkovín je nutné zjesť viac než 100 gramov spiruliny denne, čo je problematické.
7. Bobule Acai
Mýtus: bobule Acai napomáhajú chudnutiu, bojujú so starnutím, depresiou, normalizujú spánok a dokonca ničia onkologické bunky. Bobule Acai obsahuje viac bielkoviny než kuracie vajce.
Realita: neexistuje doteraz žiadny výskum, ktorý by dokázal účinok bobulí, a kvôli falzifikácii je ťažké kúpiť skutočné bobule Acai. V čerstvej forme bobule obsahujú naozaj veľa antioxidantov, ale v priebehu spracovania sa väčšia časť stráca. Pritom produkcia stojí veľké peniaze. Skoro rovnaké množstvo antioxidantov obsahujú naše známe kľukvy, brusnice, borievky a čierne ríbezle.
8. Karob
Mýtus: karob, prášok z rohovníka obyčajného, je bohatý na antioxidanty, ktoré predlžujú mladosť. Tiež napomáha zníženiu chuti k jedlu a cholesterolu v krvi.
Realita: kalorická hodnota karobu je vyššia než u kakaového prášku (347 oproti 289 kcal/100 gramov). Hladina cukru je tiež vyššia — okolo 40 %, pritom v horkej čokoláde je iba 23 % cukru. Možno nestojí za to, platiť dvakrát viac a je jednoduchšie dať si kúsok horkej čokolády?

























