Moskva 29. marca 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP/Coffee Longevity)
Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre kávu (ICO-International Coffee Organization) sa úroveň spotreby tohoto nápoja stabilne zvyšuje o 2 % ročne. Ale príprava naozaj dobrej a aromatickej kávy je skutočné umenie, ktorého nie je tak ťažké dosiahnuť, pokiaľ dodržujeme základné pravidlá.
Portál AdMe.ru uvádza 7 najrozšírenejších chýb, ktorých sa dopúšťame behom prípravy kávy.
7. Nevenujeme pozornosť zrnám
Hlavnými druhmi kávy sú arabica a robusta. Arabica má jemnejšiu chuť, robusta vyniká povzbudzujúcou horkosťou a obsahuje viac kofeínu. Veľký je i cenový rozdiel: arabica je približne dvojnásobne drahšia než robusta. Zrná arabicy sú spravidla pretiahnuté, ploché a majú výraznejšiu ryhu v strede. Zrná robusty sú guľatejšie a menšie.
Ak sú teda zrná príliš guľaté a drobné a na balení je napísané „100% Arabica”, tak sa výrobca pravdepodobne rozhodol na vás ušetriť. Okrem toho kávové zrná musia byť celé a nesmú na nich byť škvrny.
6. Nesprávne uchovávame kávové zrná
Kávové zrná majú troch najhorších nepriateľov: vzduch, svetlo a teplo. Venujte pozornosť baleniu. Balenie vhodné k uchovávaniu kávy musí byť hermetické a skladať sa z 3 vrstvej fólie s ventilom, aby vzduch bez problémov vychádzal, ale nedostával so dovnútra.
Balenie môže byť sklenené alebo plechové. V prípade plechu je dôležité, aby na ňom nebola hrdza, inak bude mať káva kovovú príchuť. Nie je dobré kupovať kávu v umelohmotnom balení, ktoré svedčí o tom, že máme pred sebou výrobok nie úplne najlepšej kvality. Uchovávať kávu v plaste tiež nie je dobré. Ak kupujete kávu v papierovom balení, presypte obsah do nepriehľadnej hermetickej nádoby, pretože do papierového balenia bez problémov preniká vzduch a okolitá vôňa či zápachy.
5. Nedodržujeme pravidlo 1:10
Odborníci radia, aby sme si zapamätali nasledujúci pomer ingrediencií: 1 g čerstvo zomletej kávy na 10 ml vody. Neprehliadajte toto pravidlo: príliš veľké množstvo vody môže i z najlepšej kávy urobiť iba kávový nápoj.
4. Používame nevhodné nádoby
Káva vyžaduje vhodné nádoby. Najlepšou variantou je šálka so silnou stenou a objemom 200 ml. Ideálne je, pokiaľ vnútro šálky má tvar vajíčka: taký tvar a silné steny dlhšie uchovávajú teplo a vôňu nápoja.
Rada: nahrejte kávovú šálku pred tým, než do nej nalejete nápoj. Chuť kávy tak bude bohatšia.
3. Dávame kávové zrná do chladničky
Existuje celý zoznam potravín, ktoré sa nemôžu uchovávať v chladničke. Do tohoto zoznamu patrí i káva: patrí do kategórie potravín, ktoré ľahko vstrebávajú okolité zápachy a vône. A teraz si predstavte, že vedľa plechovky s kávou je saláma. Preto nedávajte kávu do chladničky a už vôbec nie do mrazáku, i keď sa napríklad domnievate, že balenie je dostatočne hermetické. Chuť sa následkom takého postupu zhorší.
Mimochodom práve z tohoto dôvodu vám neradíme nakupovať kávu v supermarkete.
2. Pridávame príliš veľa ďalších prísad
Káva je zdroj antioxidantov. Najnovšie výskumy dokazujú, že získavame rovnaké množstvo antioxidantov ako z kávy s mliekom, tak i z čiernej kávy. To znamená, že obe varianty sú rovnako užitočné. Piť kávu s mliekom začali ako prví vo Francúzsku. Určite to dodáva nápoju zvláštnu chuť a trochu ho to ochladzuje, čo pomáha predísť rakovine pažeráka. Ale príliš veľké množstvo mlieka alebo cukru môže pokaziť chuť i tej najčerstvejšej a najaromatickejšej kávy.
1. Nedostatočne často čistíme zariadenie na prípravu kávy
Rovnako ako všetky iné zariadenia potrebuje kávovar pravidelnú starostlivosť, ktorá nielen pomôže nápoju zachovať si jeho typickú kávovú chuť a vôňu, ale pomôže i zabrániť prieniku škodlivých baktérií do našej kávy.