159. Neznáme slovenské dejiny: Prvý slovenský kardinál

159. Neznáme slovenské dejiny: Prvý slovenský kardinál

Bratislava 26. septembra 2021 (HSP/Kresba:Marián Tkáč)

 

Od 4. storočia si pápeži vyberajú kňazov, ktorým zverujú osobitné liturgické, administratívne či diplomatické úlohy. Spočiatku tento zbor nemal špeciálne pomenovanie, až od 7. storočia sa začalo hovoriť o cardinales – kardináloch

Kardinál Forgáč

V tomto zmysle by sme hádam mohli za „kardinálov“ označiť aj misionárov Juventiniusa a Syrusa, tých pred rokom 50 vyslal prvý pápež sv. Peter k našim predkom, ktorým vtedy vládol Vanio/Vannius. Výsadou kardinálov sa od roku 1059 stala voľba nového pápeža, t. j. konkláve, dovtedy „rímskeho biskupa“ volili zástupcovia rímskeho kléru. V 13. – 15. storočí počet kardinálov bol maximálne tridsať. Pápež Pius V. (1566–1572), za ktorého okrem iného vznikol prvý oficiálny zoznam zakázaných kníh, zvýšil počet kardinálov na 70, čo platilo až do druhej polovice 20. storočia. V súčasnosti má kardinálsky zbor dvestodevätnásť členov a každý je automaticky štátnym občanom Vatikánu. Najstarším spomedzi nich je teraz Slovák Jozef Tomko (97 rokov). Kardináli nosia zvyčajne čiernu reverendu, lemovanú jasne červenou farbou a červené sú na nej aj gombíky. Ďalej majú okolo pása červené cingulum (široký pás) a na hlave solideo rovnakej farby. Slávnostný odev je z väčšej časti jasne červený. Hlavu si pokrývajú červenými čiapočkami zv. birety (v minulosti nosili široké kardinálske klobúky).

Reklama

V živote prvého slovenského kardinála Františka Forgáča z Gýmeša a Haliče (Forgách de Ghymes et Gács), ktorý sa narodil v roku 1560 ako luterán, sa naplno odráža dramatický fakt doby, že deliace hranice, či čiary medzi obomi konfesiami – katolíckou a luteránskou – zasiahli aj jednotlivcov, pretínali aj rody a rodiny a rozdeľovali aj najbližších príbuzných, v každej revolúcii dochádza k „úbytku ľudskosti“.

Ocitli sme sa vo veľmi dynamickom, ale zároveň takmer úplne neznámom, a v učebniciach preskakovanom období slovenských dejín, totiž v časoch, keď sa Slováci začali osudovo deliť na katolíkov a luteránov, a to bolo v 16. a 17. storočí. Nebola to prvá revolúcia, ktorá zasiahla cirkev, a kresťanstvo vôbec. Revolúcií, ktoré vo všetkých formách potvrdzujú svoju luciferiánsku podstatu – to sú aktuálne slová arcibiskupa Vigana – bolo v cirkvi naozaj nadostač. Učenie alexandrijského biskupa Areia, ktorý nepriznával Kristovi rovnocennosť s Bohom (arianizmus), odsúdili v roku 325 na prvom nicejskom koncile, rozdelenie na západnú – rímsku a východnú – byzantskú cirkev sa udialo v roku 1054, Jána Husa upálili v roku 1415, Martin Luther svojich 95 téz zverejnil v posledný októbrový deň v roku 1517. Tu len malá zastávka: Martin Luther sa narodil 10. novembra 1483, a keďže v roku 1543 napísal knihu „Von den Juden und ihren Lügen / O židoch a ich klamstvách“, nemeckí nacisti začali protižidovský pogrom, známy ako krištáľová noc v roku 1938 v deň jeho narodenín, išli v praxi urobiť to, čo on v onej knihe navrhol.

Reklama

Ocitli sme sa v časoch, keď Uhorskom bolo v podstate len Slovensko plus Chorvátsko, a uhorské dejiny boli slovenskými dejinami. Toto obdobie, ale nielen ono, potvrdzuje, že vlastne iba Slováci boli Uhrami – Maďari Uhrami nikdy neboli, vždy vystupovali len ako Maďari, a skutočných Uhrov až tak „nemali v láske,“ že sa do maďarčiny slovo „Uhor“ ani len „nevmestilo“. Ba dokonca jeho variant „Hungar/Ungar“ sa príčinlivosťou Maďarov stal v angličtine a v podstate vo väčšine cudzích jazykov „Maďarom“. Perfektné zmätenie pojmov, ktoré pretrváva dodnes.

František Forgáč sa teda narodil v roku 1560 vo vplyvnej šľachtickej rodine ako syn Šimona Forgáča. Jeho sestra Žofia sa 15. novembra 1585 ako 17-ročná vydala za budúceho zakladateľa organizácie slovenskej luteránskej cirkvi, Juraja Turza. Vtedy už jej 25-ročný brat František bol katolíkom, stal sa ním pod vplyvom svojho strýka, tiež Františka Forgáča, veľkovaradínskeho biskupa, ktorý zomrel v roku 1577 vo veku 47 rokov. Tento František v mladosti pôsobil na poľskom kráľovskom dvore, a pod vplyvom tejto skúsenosti a svojho strýka konvertoval na katolícku vieru a vyštudoval teológiu v Ríme. Štúdiá absolvoval v jezuitskom kolégiu, a istý čas zvažoval aj vstup do rehole jezuitov. Nevstúpil tam, ale jeho ďalšie smerovanie jezuiti ovplyvnili. Ako príslušníka významného a silného rodu primäli ho uchádzať sa o vysoké cirkevné funkcie. Stalo sa.

Keď sa po štúdiách vracal z Ríma, mal vo „svojej batožine“ aj kópiu obrazu Panny Márie z rímskeho kostola sv. Alexeja a Bonifáca. Tento obraz umiestnil v trnavskom kostole sv. Mikuláša – a je to ten obraz, ktorý je dodnes uctievaný ako Trnavská Panna Mária. Tomuto obrazu sa pripisuje zázračné slzenie v rokoch 1663 a 1708, ako aj zastavenie morovej epidémie v roku 1710. Nuž vtedy pri epidémiách cirkevná vrchnosť organizovala uctievanie Panny Márie a púte so zázračnými obrazmi, a to na rozdiel od súčasnosti, keď vrchnosť kostoly zamkýna. Jeden z takýchto obrazov je aj v Klokočove pri Zemplínskej šírave a pápež František ho korunoval počas gréckokatolíckych bohoslužieb v Prešove 14. septembra toho roku.

Františka Forgáča po návrate z Ríma menovali v roku 1586 za ostrihomského kanonika so sídlom v Trnave (tu ostrihomské arcibiskupstvo sídlilo v dôsledku tureckého nebezpečenstva od roku 1543 do roku 1820, takmer tristo rokov bola teda Trnava hlavným centrom katolíkov Uhorska), a v roku 1587 za vesprémskeho biskupa, ale pravdepodobne tento úrad nikdy neprevzal. V roku 1596 sa stal nitrianskym biskupom, Vatikán však menovanie potvrdil až o tri toky (v roku 1599) a za biskupa bol vysvätený 30. apríla 1600. Nitrianskym biskupom bol ako v poradí štvrtý nástupca Františka Turza. V roku 1604 strávil tri mesiace pri obrane nitrianskeho hradu proti Bočkajovým povstalcom. Keď sa však proti nemu postavila aj hradná posádka, vydal hrad povstalcom a odišiel do Rábu/Györu. Neskôr sa zúčastnil na mierových rokovaniach medzi Bočkajovcami a Osmanskou ríšou. V roku 1608 korunoval Mateja za uhorského kráľa. Švagrovia kardinál Forgáč a palatín Juraj Turzo stáli vtedy na jednej, protibočkajovskej strane.

Nitrianskym biskupom bol do roku 1607, keď ho ako kráľovského kancelára 4. júla 1607 vymenovali za ostrihomského arcibiskupa a čoskoro ho pápež Pavol V. (vlastným menom Camilo Borghese) vymenoval za jedného zo sedemdesiatich kardinálov. Na základe dekrétu Rudolfa II. sa stal kráľovským miestodržiteľom.

Reklama

Delenie katolíckej cirkvi práve vrcholilo. Po tom, čo jeho švagor, palatín Juraj Turzo na synode v Žiline 28. až 30. marca 1610 zriadil slovenskú luteránsku cirkev – tri čisto slovenské superintendencie, katolíci vedení kardinálom Františkom Forgáčom 17. apríla 1610 pribili na dvere bratislavského Dómu sv. Martina protest proti žilinskej synode a v auguste 1611 zvolal Forgáč synodu do Trnavy. Opatrenia trnavskej synody, dôsledné obnovenie celibátu, prijímanie pod obojím a pod., mali obnoviť cirkevnú disciplínu, dôležitú pre boj s reformáciou. Tieto plány však uskutočnil iba čiastočne, pokračoval v tom jeho nástupca Peter Pázmaň, ktorý do služieb Františka Forgáča nastúpil v roku 1607.

Na posilnenie protireformácie povolal Forgáč do Uhorska opätovne jezuitov. V dôsledku svojho rekatolizačného úsilia sa však dostal do sporu inak s katolíckym kráľom Matejom II., ktorý musel voči protestantskej šľachte pristúpiť na isté kompromisy, a práve proti nim Forgáč vystupoval.

František Forgáč, významný katolícky hodnostár, švagor „prvého slovenského luterána,“ zomrel 15. októbra 1615 v Sklených Tepliciach. Pochovali ho vo svätyni Dómu sv. Mikuláša v Trnave. Jeho honosný epitaf však na začiatku 19. storočia preniesli zo svätyne do severnej lode, do kaplnky sv. Alžbety.

Slovenské rody boli vtedy „poprepletané“. K Turzovcom mali Forgáčovci blízko aj cez Františkovho strýka, Imricha Forgáča, ktorý bol otčimom Juraja Turza. A aby to všetko bolo – povedzme ešte „pikantnejšie“ – otec palatína Juraja Turza, František Turzo, bol v rokoch 1534-1557 ako nekňaz nitrianskym katolíckym biskupom, teda forgáčovým predchodcom. Pritom sám Juraj Turzo až do smrti bojoval na strane katolíckej Viedne proti protestantským (kalvínskym) povstalcom Bočkajovi či Betlenovi.

V súvislosti s aktuálnymi „úvahami“ o možnom vymenovaní kontroverzného emeritného slovenského arcibiskupa za kardinála, treba uviesť, že budúcich kardinálov si pápež slobodne vyberá spomedzi mužov, ktorí sú minimálne presbytermi, teda kňazmi, a ktorí vynikajú učenosťou, mravmi, nábožnosťou, ako aj rozumnosťou v spravovaní vecí.

Reklama

Marián Tkáč

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:36

Japonská automobilka Toyota dosiahla v uplynulom finančnom roku rekordný zisk, ktorý sa v medziročnom porovnaní zdvojnásobil na 4,9 bilióna japonských jenov (29,4 miliardy eur). Informovala agentúra Reuters.

Skupina plánuje v tomto roku celosvetovo predať 10,95 milióna vozidiel, čo predstavuje pokles o 1,3 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

16:28

Európska komisia (EK) dokáže zabezpečiť správne a okamžité zaznamenanie výdavkov vykazujúcich nezrovnalosti, ich vymáhanie však často trvá príliš dlho. Vyplýva to zo správy, ktorú v utorok sprístupnil Európsky dvor audítorov (EDA).

V rokoch 2014 – 2022 bolo vo všetkých oblastiach vykázaných 14 miliárd eur neoprávnených výdavkov. Ich vymáhanie je kľúčovým prvkom systému vnútornej kontroly EÚ.

Audítori zistili, že vydanie žiadosti o vrátenie prostriedkov po ukončení financovaných činností trvá zvyčajne 14 až 23 mesiacov a získať ich späť trvá od troch do piatich mesiacov.

16:00

Poľsko bolo tento týždeň terčom hekerského útoku skupiny spájanej s Ruskom, oznámil v stredu poľský štátny výskumný ústav NASK. Informovala agentúra Reuters.

Oznámenie prišlo po obvineniach viacerých členských krajín NATO, že Rusko voči nim podniká kybernetické útoky.

15:41

Ukrajinský parlament v stredu odhlasoval zákon, ktorý niektorým väzňom umožní bojovať v ozbrojených silách. Informovala agentúra AFP.

15:37

Britský minister vnútra James Cleverly v stredu oznámil, že vláda vyhostí vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne, “ktorý je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky”. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Moskva bude “primerane reagovať“ na rozhodnutie Veľkej Británie vyhostiť ruského vojenského pridelenca, citovala ruská agentúra RIA hovorkyňu ruskej diplomacie Mariu Zacharovovú.

15:04

Európska únia (EÚ) nesmie dovoliť Číne, aby zaplavila jej trh lacnými elektromobilmi. Vyhlásila to v v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje agentúra Reuters.

“Spravodlivá hospodárska súťaž je v poriadku. Čo sa nám nepáči, je, keď Čína zaplavuje náš trh masívne dotovanými elektromobilmi. A musíme sa tým zaoberať, musíme chrániť náš priemysel,” povedala.

15:03

Dohoda o voľnom obchode medzi Čínou a Srbskom, ktorú podpísali minulý rok, vstúpi do platnosti 1. júla, oznámil v stredu čínsky prezident Si Ťin-pching počas návštevy Belehradu. Informovala agentúra Reuters.

Podľa Vučiča dohoda Srbsku zaistí budúcnosť. Na jej základe dôjde k zrušeniu ciel na takmer 95 percent vývozu do Číny počas nasledujúcich piatich až desiatich rokov.

14:59

Čína v stredu zablahoželala Vladimirovi Putinovi k jeho inaugurácii do úradu prezidenta Ruskej federácie. Informovala agentúra Reuters.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí vo vyhlásení podotkol, že prezident Si Ťin-pching už Putinovi poslal blahoželanie k jeho znovuzvoleniu.

Pod “strategickým vedením” Siho a Putina sú vzťahy Číny a Ruska naďalej “zdravé”, uviedol hovorca s tým, že Peking prikladá veľký význam vedúcej úlohe hlavy štátu v bilaterálnych vzťahoch medzi oboma krajinami.

Russia Putin Inauguration
Na snímke Vladimir Putin kráča zložiť prísahu ako ruský prezident počas inauguračného ceremoniálu vo Veľkom kremeľskom paláci v Moskve
14:55

Ukrajinské úrady obvinili oligarchu Ihora Kolomojského z pokusu o vraždu právnika v korporátnom spore z roku 2003. Informuje o tom agentúra Reuters.

Kolomojskij podporoval prezidenta Volodymyra Zelenského vo voľbách v roku 2019. Vo februári 2023 mu urobili domovú prehliadku a v septembri 2023 ho vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť. Ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU) mu zároveň zmrazil vyše tri miliardy hrivien.

14:07

Cena za nájom priestorov pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR a jeho organizácie bola najvýhodnejšia. Uviedol to minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS) po stredajšom rokovaní vlády, na ktorom vládny kabinet vyjadril súhlas s návrhom komerčných priestorov na účely MCRŠ.

Sídlom MCRŠ majú byť priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji.

31. rokovanie vlády SR Dušan Keketi
Na snímke minister cestovného ruchu a športu (MCRaŠ) SR Dušan Keketi (nominant SNS) pred 31. rokovaním vlády v Bratislavae
13:47

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že pridala liehovinu zo Slovenska, trenčiansku borovičku JUNIPERUS, do registra chránených označení pôvodu (CHOP). 

Komisia opísala, že trenčianska borovička JUNIPERUS je číra bezfarebná liehovina s obsahom alkoholu 42 %, s výraznou vôňou a intenzívnou chuťou borievky obyčajnej a pichľavej.

13:34

Český prezident Petr Pavel v stredu pri príležitosti Dňa víťazstva pripomenul prebiehajúci konflikt na Ukrajine. Hovoril pritom o historickom paradoxe, keď sa rola niektorých krajín od konca druhej svetovej vojny zmenila.  Informovali spravodajské portály Novinky.cz a iDnes.cz.

Vojnu na Ukrajine označil za ťažkú skúšku nielen pre Európu. Bez podpory a spojenectiev však podľa Pavla vo vojne nemôže uspieť žiadna krajina.

13:22

Kremeľ uviedol, že Rusko nemôže vyšetrovať zabitie novinára AFP Armana Soldina počas raketovej paľby na východe Ukrajiny pred takmer rokom.

13:21

Sídlom Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) majú byť priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji. Vláda na svojom stredajšom rokovaní vyjadrila súhlas s návrhom komerčných priestorov pre účely MCRŠ a zaviazala ho podpísať do 14. mája nájomnú zmluvu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rôzne druhy listnatých stromov v arboréte Borová hora pri Zvolene

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali