158. časť Neznámych slovenských dejín: Viete, že Čechom stvoril gramatiku Slovák Vavrinec Benedikt z Nedožier?

158. časť Neznámych slovenských dejín: Viete, že Čechom stvoril gramatiku Slovák Vavrinec Benedikt z Nedožier?

Bratislava 19. septembra 2021 (HSP/Kresba:Marián Tkáč)

 

Vo všeobecnosti sa nám ponúkajú, ba vnucujú „fakty“ o vplyve češtiny na slovenčinu a Čechov na slovenský vývoj. Akoby išlo o jednostranné „doplácanie staršieho brata“ na mladšieho – no starším bratom Čechov sme v skutočnosti už od veľkonitravských čias my, Slováci. Veď Borivoja pokrstil sv. Metod, Slovák im kodifikoval to najčeskejšie, čo dodnes užívajú, ich reč. Iný Slovák im – v Plzni – tlačil prvé knihy. Rovnako tak nás ženú „do kúta“– a my sa dáme – pokiaľ ide o náš vplyv, v istých obdobiach dokonca výlučný, na beh uhorských, teda väčšmi našich, ako maďarských dejín. A pokiaľ ide o Poliakov, ktorí nám sem-tam „dali“ kráľov a pred sto rokmi vzali niekoľko desiatok našich obcí, netreba zabúdať, že poľským kráľom bol aj Štefan Bátori, príbuzný krvavej Bátoričky, a že prvú poľskú centrálu banku, „Bank Narodowy“, navrhol Slovák Andrej Kapustáš z Hlohovca. Je zrejme najvyšší čas, aby sme aj do týchto historických faktov vniesli náš, slovenský pohľad

Vavrinec Benedikt Nedožerský
Vavrinec Benedikt Nedožerský

U Jána Tibenského čítame o rozkvete slovenskej literatúry na konci 16. storočia. Jej najkrajším plodom sú tzv. historické piesne. Používala sa v nich nekodifikovaná slovenčina, resp. slovakizovaná čeština, „niektoré písomností sú vlastne slovenské,“ píše Tibenský a dodáva, že v starších časoch sa čeština väčšmi ponášala na slovenčinu, ako dnes. Preto nebolo nič neobvyklé, že jazyk na východ a na západ od rieky Moravy bol podobný, čo umožnilo Slovákovi z Nedožier „vynájsť“ českú gramatiku, a zároveň podnecovať Slovákov k pestovaniu materinského jazyka. Lebo všimnime si, čo napísal v roku 1591 zvolenský evanjelický farár: „Lidé obecní mezi našimi Slováky hlubokým českým slovúm nerozumějí a z té příčiny mnohí Slováci raději čtú latinsky, nežli česky.“

Reklama

Kto bol teda Vavrinec Benedikt z Nedožier,ktorého meno malo aj podobu Laurentius Benedicti Nudozerinus či Benedikt Nudožerský. Narodil sa pred 466 rokmi, 10. august1555 v Nedožeroch-Brezanoch, neďaleko „hniezda slovenskosti,“ Svätoplukovho sídla Veľkej Nitravy, Nitry, 661rokov po jeho smrti. V čase jeho narodenia, rok predtým a rok potom, vyšli diela dvoch významných Nemcov: Aveventinusa a Agricolu, o ktorých sme už písali s tým, že my ich na svoju škodu prehliadame.

Nedožerský ako desaťročný navštevoval školu v Prievidzi. Píše, že ju viedol mimoriadne vzdelaný rektor Hussel a pod jeho vedením sa táto škola stala na našom území najslávnejšou: „Interea Prividiensischola, cuipraefuitdoctissimusvir Husselius, in nostra Slavoniatumceleberrimafacta.“ Školy vtedy boli (a dnes by mali byť) miestami, kde sa formovalo národné povedomie. Vavrinec sa po otcovej smrti ocitol v Jihlave pri strýkovi Samuelovi, a tu sa ďalej vzdelával. V roku 1587 študoval v Prahe filozofiuteológiu. Medzitým prijal miesto učiteľa v Moravských Budejoviciach a ďalšie dva roky bol rektorom na škole v Uherskom Brode. Potom sa vrátil do Prahy, aby ukončil štúdium na Karlovej univerzite, čo sa mu podarilo 16. septembra 1597.

Reklama

Benedikt nerobil kariéru doma, lebo „sa nedalo“ – nemáte pocit, že dejiny sa opakujú? Po osudovom roku 907 Slovensko nemalo jedno centrum, svoje hlavné mesto, kde by sa dal rozvíjať talent a robiť kariéra. A tomu môžu ďakovať najmä Česi, ale nielen oni, lebo slovenskí rodáci ukázali svoje schopnosti, sily a možnosti najmä tam. Hovoríme v množnom čísle, lebo nedožerský rodák Vavrinec nebol sám. Český duchovný život v tých časoch významne obohacovali básnici Ján Silván, humanista Martin Rakovský, skladatelia náboženských drám Pavol Kyrmezer a Pavol Tešlák a aj iní Slováci. Z väčšieho počtu Slovákov pomáhajúcich vedeckému rozletu v Čechách a na Morave stačí spomenúť učiteľa Petra Fradeliusa (1580-1621) a lekára Jána Jesenia (1566-1621), ktorý prvý verejne pitval v Prahe.

V 16. a 17. storočí na Slovensku zúrili boje s moslimskými Turkami (nedajbože, aby sa aj tu dejiny zopakovali) a navyše pravidelne prepukali ešte aj takzvané stavovské povstania. To, že Benedikt často myslel na svoju vlasť – rodné Slovensko, dokladá aj jeho „Píseň nová“, v ktorej sa zamýšľa nad nebezpečenstvom hroziacom svetu od Turkov. V nej žalostí nad vraždením svojich krajanov, plienením slovenských dedín a miest a vyzýva svojich spolurodákov, aby zanechali vzájomné spory a vrhli sa na nepriateľa. Ako vidieť, storočia hore-dolu, slovenská sporovitosť pretrváva. Až si človek pomyslí, či nás náhodou neudržuje pri živote.

Najvýznamnejším činom tohto muža bolo vytvorenie a latinské vydanie vynikajúcej českej gramatiky. Po dlhej prípravnej práci stalo sa tak v roku 1603 a jeho dielo má názov „Grammaticae Bohemicae ad leges naturalis methodiconformatae et notis numerisque illustratae ac distinctae libri duo / Dve knihy českej gramatiky zostavenej podľa zásad prirodzenej metódy a osvetlenej poznámkami aj rozdelenej číslami.“ Táto práca bola najlepším gramatickým dielom v Česku aj počas ďalších dvoch storočí – v tomto duchu ju hodnotili všetci významní českí lingvisti, Josef Dobrovský či Jozef Jungmann, ale aj slovenský jazykovedec Martin Hattala, ktorý, zdá sa, čerpal z nej pri „slovenskej mluvnici.“ Súčasní Česi (ale aj Slováci) však o tom nevedia takmer nič.

Je určite zaujímavé, že svoju gramatiku venoval Vavrinec z Nedožier aj českej a aj slovenskej mládeži. V latinskom úvode vysvetľuje, že jeho slovenský pôvod mu nebráni napísať gramatiku češtiny. Všíma si rozdiely medzi spisovným a ľudovým jazykom a medzi českými, slovenskými a moravskými nárečiami, ale aj ich spoločné znaky. A nielen to, rozlišoval medzi pojmami Bohemus – Čech, Moravus – Moravan a Slavus – Slovák.

V úvode píše: „Osobitne musím pokarhať svojich krajanov Slovákov, ktorí o povýšenie svojej vlastnej reči nedbajú, takže niektorí (okrem tých, čo o nich nehovorím) nielenže nečítajú české knihy, ale sa i pýšia tým, že také ani nemajú vo svojej knižnici. A tak sa stáva, že keď sa hovorí o ich veciach domácim jazykom, oni pololatinsky musia hovoriť… Ale ani ja ich nenútim, aby prijali českú reč, len ich napomínam, aby pestovali svoju vlastnú najmä preto, že majú množstvo škôl nielen v mestách a mestečkách, ale i po dedinách.“

Reklama

Zaiste najmä za zásluhy o češtinu ho prijali medzi členov profesorského zboru pražskej Karlovej univerzity, kde bol napokon profesorom až do svojej smrti. Na vrchole kariéry bol dekanom Filozofickej fakultyprorektorom univerzity. Prednášal klasickú filológiu, jazyky,antických klasikov, ale aj matematiku fyziku. Napísal aj jedinú vtedajšiu českú učebnicu logiky, tá sa však nezachovala. Viaceré jeho diela sa stratili, medzi nimi aj knihy, v ktorých zhrnul svoje astronomické pozorovania. Upozorňoval na potrebu „zvedečtenia“ výučby reálnymi predmetmi, medzi nimi aj matematikou, ktorú nechápal len ako súbor praktických poznatkov nevyhnutných pre kupcov a remeselníkov, ale ako exaktný základ vedeckých štúdií. Vypracoval návrh na rozsiahlu reformu Karlovej univerzity, zomrel však skôr, ako sa mu ho podarilo zrealizovať.

O jeho spoločenskom postavení svedčí aj fakt, že 28. júna 1611 – ako prorektora univerzity – prijal ho na audiencii vtedy nový uhorský a český kráľ Matej II. Pri príležitosti jeho korunovácie za českého kráľa napísal oslavnú báseň, a tú mu odovzdal osobne už predtým, 23. mája 1611 na Pražskom hrade v sprievode Petra Fradeliusa, humanistu z Banskej Štiavnice, ktorý tiež pôsobil ako učiteľ na Karlovej univerzite a Mikuláša Troila. Tu je krátky úryvok z básne:

„Tebou sú v pokoji spojení Panónci (Slováci) s Čechmi, v oboch národoch vzájomná je z toho láska. Odváž sa potom niekto odtrhnúť Panóncov od Čechov, odváž sa výhražne pohnúť Aganippiným sídlom!“

Vavrinec Benedikt umrel ako slobodný muž 4. júna 1615 na pravé poludnie po dlhej chorobe, tuberkulóze, a celý svoj majetok venoval Karlovej univerzite. Pochovali ho v Kostole Božieho tela na dnešnom Karlovom námestí v Prahe, hrob mu ozdobili nákladnou mramorovou tabuľou. Ale ani kostol, a teda ani Nedožerského hrob tam už dnes nie je. Jeho pamiatku uctievajú v rodisku. V Nedožeroch – Brezanoch má pamätnú tabuľu, sochu a jeho meno nesie aj tamojšia základná škola.

Pri hodnotení Nedožerského diela odborníci vyzdvihujú predovšetkým jeho humanistické vlastenectvo a význam pri normovaní českého spisovného jazyka a upevňovaní českého povedomia, povedzme širšie, českej kultúry. Pravda je teda taká, že Slováci boli (a aj sú) pre Čechov veľmi dôležití, často využití, a len málokedy ocenení.

Reklama

Z nášho slovenského pohľadu treba si všimnúť Nedožerského jedinečný karhavý prejav o pestovaní a kultivovaní vlastného, slovenského jazyka, lebo Slováci „o povýšenie svojej vlastnej reči nedbajú, a tak sa stáva, keď sa hovorí o ich veciach domácim jazykom, oni po latinsky musia hovoriť.“ Tým je nedožerský rodák nielen prvým podnecovateľom formovania zanedbanej spisovnej slovenčiny, ale je aktuálny aj dnes. Len namiesto latinčiny teraz nadúživame angličtinu. Už nemáme krčmy, ale puby, nepijeme, ale drinkujeme, nemáme vodcov, ale lídrov… ani sa to nedá všetko vymenovať. Veľa vecí sa zmenilo od Nedožerského čias, ale gény ostávajú: aj dnes, vo vlastnom (?) štáte slovenčina slúži v ústach verejne vystupujúcich „osobnosti“, ale aj v médiách často ako znásilňovaná slúžka.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:55

Od apríla tohto roka vzniknú v každom krajskom meste na Slovensku regionálne úrady pre územné plánovanie a výstavbu. Spustí sa tiež nový portál pre územné plánovanie. Účinnosť totiž nadobudne nový zákon o územnom plánovaní. O nadchádzajúcich zmenách informovali v utorok predstavitelia Úradu pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV) SR.

Stretnutie predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR so stakeholdermi a novinármi
Na snímke v pozadí sprava predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky (ÚUPV) Martin Hypký, podpredsedníčka UUPV Milota Sidorová a generálny riaditeľ pre výstavbu a vyvlastňovanie ÚUPV Roman Skorka počas stretnutia predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR (ÚUPV) so stakeholdermi a novinármi
11:53

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti trhu práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40 000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Erik Tomáš
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš
11:52

Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa v utorok dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Dohoda je pre AstraZeneca tento mesiac už druhou po tom, ako minulý týždeň súhlasila s kúpou Amolyt Pharma za 1,05 miliardy USD, aby podporila svoje portfólio liekov na zriedkavé choroby.

11:51

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť posunuté o niekoľko mesiacov. Uviedol to v utorok minister financií Assen Vassilev, podľa ktorého sa vláda bude snažiť splniť kritériá na prijatie spoločnej meny v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

11:49

Pri zrážka kenského autobusu s kamiónom zahynulo 11 vysokoškolských študentov a 42 ľudí utrpelo vážne zranenia. Informuje agentúra AFP podľa kenskej polície.

Nehoda sa odohrala v pondelok o 17.50 hod. miestneho času (14.50 SEČ) neďaleko obce Mangu približne 360 kilometrov od Nairobi. Študenti univerzity Kenyatta cestovali do prístavného mesta Mombasa na pobreží Indického oceánu.

11:47

Čína v utorok uviedla, že Spojené štáty nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rovnaký deň vyjadril podporu USA pre Filipíny voči ozbrojeným útokom v tejto oblasti. Informovala agentúra AFP.

11:45

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku. Jeho právnici totiž v pondelok priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku. Informovala agentúra AFP.

Trump musí peniaze uložiť na účet spravovaný odvolacím súdom alebo zložiť peňažnú záruku v plnej výške. Jeho žiadosť o pomoc odmietlo 30 poisťovní, uviedli právnici v novom podaní.

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali