15. časť Neznáme slovenské dejiny: Rastic, Metod a Svätopluk v nemeckom väzení, Koceľ mŕtvy

15. časť Neznáme slovenské dejiny: Rastic, Metod a Svätopluk v nemeckom väzení, Koceľ mŕtvy

Bratislava 18. novembra 2018 (HSP/Foto:Marián Tkáč)

 

Cisárovi Ludwigovi der Deutsche, vládcovi Východofranskej ríše, nestačilo potrestať len Metoda, ktorého bavorskí biskupi doživotne „umiestnili“ vo švábskom kláštore v Ellwangene. Cisárovým osobným nepriateľom bol predsa „nevďačník“ Rastislav a prekážal mu aj ctižiadostivý Svätopluk, osnovatelia „slovanskej jari“. Samozrejme, že aj Koceľ, ale ten bol na ňom závislým lénnikom. Tomu mohol ľahko „povedať“: Dosť!

Svätopluk

V roku 870 došlo u nás podľa oficiálnej histórie, opierajúcej sa o franské anály, k štátnemu prevratu. Svätopluk údajne prešiel na stranu nepriateľa a uznal franskú zvrchovanosť nad svojím Nitrianskym kniežatstvom. A po tom, čo sa podľa tradičného výkladu Rastic pokúsil Svätopluka odstrániť a obnoviť svoj vplyv v Nitre, Svätopluk ho (na poľovačke?) zajal a v novembri 870 ho odovzdal do rúk cisára. A tu je podľa bavorských prameňov vrcholný bod Svätoplukovho zradcovstva.

Reklama

Rastislava následne odvliekli do Bavorska, a na tej istej synode v Regensburgu, ktorá odsúdila Metoda na doživotie, odsúdili ho na smrť. Kaiser Ludwig der Deutsche bol však neuveriteľne „milosrdný“, a tak ho „len“ oslepili. A vraj zomrel (zhnil) v nejakom nemeckom kláštore.

Taký je oficiálny, zaužívaný a našimi nielen historikmi nespochybňovaný výklad Svätoplukovho správania sa a Rasticovho osudu. Mohlo však byť a bolo všetko inak? Ak sú výroky ríšskeho snemu v Regensburgu voči Metodovi a Rastislavovi trestom či pomstou za ich nezávislú politiku, ktorá sa dotýkala pomyselných práv Nemcov po línii politickej i cirkevnej, je zrejme naivné sa domnievať, že informácie, ktoré sa ocitli v bavorských prameňoch sú pravdivé a dôveryhodné. Asi rovnako ako spis „O obrátení Bavorov a Korutáncov na vieru“, ktorý je plný neprávd.

Reklama

Pozrime sa na udalosti našimi očami. Napríklad takto: keď sa v Rasticovom sídle nedohodol Svätopluk so svojím strýkom na smerovaní zahraničnej politiky slovenského súštatia – strýko bol za orientáciu byzantskú, synovec za „európsku“ (aké aktuálne aj dnes!) – odišiel Svätopluk do svojho nitrianskeho sídla s tým, že v rozhovoroch budú pokračovať. Na druhý deň však franskí vojaci zaklopali na bránu Rasticovej pevnosti: „Svätopluk sa rozhodol stretnúť so strýkom Rastislavom čo najskôr a nás požiadal, aby sme ho k nemu sprevádzali…“

Keď potom prišiel Svätopluk za Rasticom a strýka nenašiel, dovtípil sa, čo sa stalo. So svojou elitnou jednotkou ponáhľal sa Rastislava oslobodiť. Uháňal do Regensburgu, a cestou ho v Passau zastavil cisárov vnuk a Karlomanov syn Arnulf. Svätopluk podľahol jeho prehováraniu, aby si odpočinul, veď strýkovi sa nič nemôže stať a do Regensburgu už je len jeden deň cesty… (A môže sa stretnúť aj s jeho sestrou Gizelou?)  Nemohli v tom byť aj pradávne príbuzenské korene už povedzme z čias putovania Arkádijcov proti prúdu Dunaja niekedy vo 4. či v 5. storočí? Svätopluk podľahol, privolil, stal sa krstným otcom nemanželského syna. Arnulfov ľavoboček dostane na počesť Svätopluka meno Zwentibold a keďže Svätopluk nemá pri sebe nijaký krstný dar, zloží z krku zlatý dvojramenný kríž a položí ho do Zwentiboldovej kolísky. Nuž tak sa prostredníctvom Zwentibolda, budúceho lotrinského kráľa (v rokoch 895–900), dostane do Lotrinska dvojramenný kríž, súčasný slovenský štátny znak (a De Gaulle bude pod ním bojovať v druhej svetovej vojne)?

Svätoplukov krstný syn, vládca Lotrinska, zomrie násilne len ako tridsaťročný, keď údajne hlavnou príčinou nenávisti voči nemu bol jeho nemanželský pôvod. Pritom plodenie ľavobočkov, nemanželských detí vládcami, bola vtedy na Západe „bežná skutočnosť“. Podľa patriarchálneho zvyku líhali si králi na lôžka viacerých konkubín, čo sa ľudu zakazovalo. Nuž ktovie, ako by vyzerala východofranská politika, a teda aj naše dejiny, keby neskôr Zwentibold, a nie jeho legitímny brat Ľudovít Dieťa, bol zasadol na nemecký kráľovský trón?

Pripusťme teraz, že Svätopluk na krstinách, v prítomnosti cisárovho syna Karlomana, sa možno od vábnej Gizely dozvedá, že jeho strýka Rastica jej „opapa“ kaiser Ludwiq der Deutsche, nedal zabiť, ale len oslepiť… A že Bavori do Rastislavovej dŕžavy posielajú vlastných ľudí, grófov Vilhelma a Engelšalka, aby vládli ako regenti… Svätopluk prudko tasí meč, premôžu ho však a uväznia. A tak sa ocitnú všetci traja vedúci predstavitelia Slovenov vo väzení. Arcibiskup Metod je odsúdený na doživotie, vladár Rastic oslepený a Svätopluk s neistou budúcnosťou v cele.

Keď sa Sloveni v lete 871 prirodzene vzbúria proti bavorským regentom, ktorých im ustanovil Karloman, vyzvú kňaza Slavomíra, údajne Rasticovho brata (a Svätoplukovho strýka), aby sa postavil na ich čelo. Ten tak urobí – poľa franských análov – napriek svojej nevôli pod hrozbou smrti a zvádza boj s nepriateľským vojskom.

Reklama

A práve teraz sa začína veľká hra zo strany Svätopluka. Karloman ho prepúšťa z väzenia pod podmienkou, na ktorú Svätopluk prikývne a postaví sa na čelo Karlomanovho vojska. Má poraziť Slavomírovo vojsko. „Kým ostatní budovali tábor, vstúpil do starého Rasticovho hlavného mesta (…) a obrátil sily na pomstenie potupy“, a bavorské vojsko rozprášil. Stáva sa vládcom a zjednocuje moravských Slovenov s nitrianskymi, ktorým donedávna vládol z Nitry. Ak Svätopluk zrádza, tak práve teraz. Ale nie je to zrada na strýkovi Rasticovi, ale na Frankoch, ktorí mu to nezabudnú a cez svoje anály vyšlú budúcim generáciám, teda aj nám, správu o hroznom zradcovi Svätoplukovi. Ak by však naozaj zradil svojho strýka, prijali by ho moravskí Sloveni bez akýchkoľvek problémov za svojho vládcu? To, že ho bez prieťahov prijali, dokazuje ich rešpekt k právu Svätopluka ako najvhodnejšieho príslušníka kráľovského rodu, teda nie zradcu, vládnuť im v práve spojenej ríši.

Svätopluk konal obratne a ľstivo a docielil víťazstvo, ktoré znamenalo definitívny koniec akejkoľvek franskej nadvlády nad ním. Osobitne po roku 874, keď jeho vyslanci uzavreli so stále vládnucim východofranským cisárom Ľudovítom Nemcom Forchheimský mier. Žiaľ, neznamenalo to ochabnutie záujmu o osud Svätoplukovho mocnárstva zo strany východných Frankov. Čoskoro „vymyslia“ Vichinga…

Svätoplukovo víťazstvo prispelo aj k oslobodeniu Metoda. Nový pápež Ján VIII. (od 14. decembra 872) sa cítil istejšie a keď jeho list salzburskému arcibiskupovi a dva veľmi ostré listy pasovskému biskupovi Emenrichovi a freisinskému biskupovi Annovi ostali bez ozveny, poslal do Bavorska svojho legáta, biskupa Paula. A tak sa koncom mája 873 dostáva Metod na slobodu. A Svätopluk ho môže slávnostne privítať, usadiť na arcibiskupský stolec a odovzdať mu všetky chrámy v ríši.

Pokiaľ ide o Rastislava, existuje aj iný ako „oficiálny“ opis jeho osudu. Kňaz Václav Kocian („Zabudnutý kráľ Rastislav a jeho dielo“, Zvolen 2010) uvádza, že po víťaznej bitke svätoplukovsko-slavomírovských síl nad Bavormi zajatca Rastica Sloveni oslobodili, ten sa utiahol do sídla jedného zo svojich synov Borivoja (Bořivoja) v Levom Hradci, a až do smrti sa venoval výchove vnukov, ktorých Borivoj splodil s Ľudmilou. A Rastislav je vraj pochovaný na Devíne. Tento vladár, ktorý inicioval misiu solúnskych bratov medzi našich predkov, by si zaslúžil našu väčšiu úctu. Svätým je len v pravoslávnej cirkvi a jeho socha je iba na rázcestí bočných ciest v Devíne.

Aj koniec Koceľa, ktorý ako prvý informoval pápeža o Metodovom uväznení a presadzoval jeho prepustenie, je zrejme spojený s nenávisťou Bavorov. Pravdepodobne prišiel do Bavorska, aby pozdravil svojho arcibiskupa Metoda a sprevádzal ho na ceste do Panónie. Bavorskí biskupi mu vtedy povedali: „Keď tohto budeš mať pri sebe, nebudeš mať od nás pokoj“. A pokoj nemal. Pápežské listy z roku 873 sú posledné, ktorých adresátom je slovensko-panónske knieža Koceľ. Zdá sa, že vo svojom sídle pri rieke Sala/Zala v Blatnohrade, neprežil rok 874. Škoda, že my o Koceľovi vieme tak málo. Pritom jeho vynikajúce činy ho robia vedúcou osobnosťou raných slovenských dejín. Slovenské dejiny vlastne ovplyvnil viac, ako jeho otec Pribina. Už len doložme, že socha tohto nášho Koceľa zdobí srbský parlament! A u nás nemáme ani jednu.

Reklama

A Svätopluk? Stal sa na dve desaťročia mocným vládcom strednej Európy. Vládcom obávaným.

Marián Tkáč

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali