V OSN nezvyčajne kriticky o Izraeli a potencionálnej ďalšej vojne so Sýriou. Situácia bude podstatné odlišná od poslednej vojny s Hizballáhom

V OSN nezvyčajne kriticky o Izraeli a potencionálnej ďalšej vojne so Sýriou. Situácia bude podstatné odlišná od poslednej vojny s Hizballáhom

Blízky východ 26. novembra 2017 (HSP/Foto: TASR/AP- Bebeto Matthews)

 

Podľa portálu rusvesna hrozí Sýrii nová vojna, tentoraz s Izraelom. Svoje znepokojenie už vyjadril generálny sekretár OSN Antonio Gutteres. Podľa generálneho sekretára sa zhoršujú vzťahy medzi Izraelom, Sýriou, Hizballáhom a Iránom, pričom Izrael v rozpore s medzinárodným právom ostreľuje pozície sýrskych vládnych vojsk.

Generálny sekretár OSN Antonio Guterres kladie vinu na obe strany konfliktu. Už to je ale zaujímavý pokrok, pretože v minulosti OSN takto otvorene proti Izraelu nikdy nevystupovala, ani v prípade kritiky izraelskej vlády za vraždenie Palestínčanov na okupovaných územiach.

Reklama
Na snímke Generálny tajomník OSN António Guterres

Izraelskí  politici sú znepokojení rastom vplyvu Iránu a Hizballáhu v regióne Blízkeho východu. Hizballáh a Irán má s Izraelom množstvo nevybavených účtov a zo sýrskeho konfliktu vyšiel Hizballáh vojensky nesmierne posilnený. Vznikol koridor z Iránu až do Libanonu, Irán a Hizballáh sa čoraz častejšie objavuje v blízkosti izraelských hraníc, najmä v oblasti Golanských výšin, čo vyvoláva obligátnu hystériu v Tel Avive.

Momentálne sa darí ešte držať Irán a Hizballáh Rusom na uzde, pretože sa Iránci a Hizballáh sústreďujú na likvidáciu ISIS a likvidáciu proamerických bánd umiernenej opozície, ktorých predstavitelia sa odmietli zúčastniť mierových rozhovorov. Tak ako sa však blíži vyčistenie sýrskeho územia od týchto bánd, približuje sa aj možnosť konfrontácie medzi Izraelom na jednej strane a Sýriou, Iránom či Hizballáhom na druhej strane. Pripomíname, že posledná vojna Izraelu v Libanone, pri ktorej Izrael zaútočil v roku 2006 proti Hizballáhu (za výdatnej nepriamej podpory USA a EÚ) sa skončila pre Izrael neslávne. Izraelčania síce počas mesačnej kampane zabili približne 1200 Libanončanov, veľkú časť mŕtvych však tvorili civilisti.

Reklama

Izrael stratil 160 vojakov, pričom Hizballáh v tom čase s nedostatkom vhodnej výzbroje vyradil Izraelu z prevádzky 5 tankov a 6 vrtuľníkov. Izraelčania nedokázali splniť väčšinu strategických cieľov a po mesiaci sa vojna skončila. Dnes má Hizballáh k dispozícii modernú výzbroj, vrátane iránskych protivzdušných rakiet a Hizballáh získal množstvo bohatých skúsenosti. Navyše mladí Izraelčania sú ochotní bojovať za svoju krajinu, no k možným aktivitám mimo hraníc Izraela sa stavajú odmietavo. Pre Tel Aviv je rovnako alarmujúce, že sa zvyšuje počet mladých Izraelčanov, ktorí opúšťajú krajinu a žijú v cudzine, len aby nemuseli slúžiť v izraelských ozbrojených silách.

Tel Aviv tradične obviňuje Hizballáh a Irán z podpory teroristov, čo vyznieva veľmi zaujímavo, pretože sýrska armáda získala u teroristov bojujúcich na území juhozápadných provincií Sýrie v blízkosti libanonských hraníc (Deraa, Kuneitra…) dostatok dôkazov o vojenskej a medicínskej pomoci izraelskej armády teroristickým bandám, sýrska armáda dokonca získala trofejné izraelské zbrane a muníciu aj pri mŕtvych teroristoch ISIS vo východnej provincii Deir ez Zor v meste Abu Kemal.  Irán a Hizballáh s prehľadom neakceptujú izraelské predstavy a nemienia sa s nimi ani riadiť. Sýria takisto obvinila Izrael, že obchoduje s kradnutou sýrskou ropou.

Momentálne už izraelské lietadlá prestali narúšať sýrsky vzdušný priestor (incident s izraelskou F-35, ktorú údajne poškodila kolízia s operencom a nie s črepinami sýrskej protivzdušnej rakety systému S-200) a útočia na sýrske, iránske či libanonské ciele zo vzdušného územia Libanonu, pretože Libanon nemá protivzdušnú obranu a takisto časť politikov v Libanone je orientovaných na USA a Izrael (ich počet a vplyv sa však postupne zmenšuje).

Podľa viacerých odborníkov, pravdepodobnosť nového konfliktu sa v Sýrii zvyšuje, no pre Izrael určite nový konflikt nebude prechádzkou “ružovým sadom”, ale konfliktom, pri ktorom Izraečanom hrozia vysoké straty. Sýrska armáda, Hizballáh a Irán sa síce momentálne riadia ruskými odporúčaniami, no určite sa končí doba ich benevolentného prístupu k izraelským provokáciám. Postavenie Izraela sa sťaží, keď Irán vstúpi medzi jadrové veľmoci a získa prvé atómové hlavice. Podľa viacerých odborníkov už otázka neznie, či získa Irán jadrové zbrane, ale kedy získa jadrové zbrane. (Predpokladá sa, že Irán bude mať k dispozícii prvé jadrové hlavice do 10 rokov).

Izrael je husto zaľudnená krajina, malá krajina, ktorá je pomerne ľahko ohroziteľná raketami a delostrelectvom. Skúsenosti zo Sýrie ukázali, že malé mobilné skupiny dokážu infiltrovať územie cudzieho štátu pomerne rýchlo, zasahovať letectvom voči takýmto skupinám na vlastnom území je pomerne náročné. Prípadná vojna na izraelskom území by mohla mať pre Izrael ničivé dôsledky.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali