RegioJet – žltá demagógia SAS

RegioJet – žltá demagógia SAS

Bratislava 6. januára 2017 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Približne pred siedmymi rokmi som sa podieľal na analýze ekonomických výsledkov z plánovanej modernizácie železničnej infraštruktúry v Slovenskej republike. Táto analýza bola uskutočnená v úzkej spolupráci s odborníkmi z Európskej únie na oblasť železničnej dopravy v rámci nástroja JASPERS.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Reklama

Vzhľadom na to, že Hlavné správy poskytli pomerne veľký priestor poslancom Národnej rady SR Igorovi Matovičovi a Milanovi Ivanovi na kritiku rozhodnutia súčasnej vlády pokračovať v prevádzkovaní IC vlakov na trati Bratislava – Košice, považujem za potrebné vyjadriť svoje stanovisko k vyhláseniam, že prevádzkovanie IC vlakov spôsobilo škody súkromnej prepravnej spoločnosti RegoJet a v konečnom dôsledku znamená neefektívne vynakladanie verejných prostriedkov.

Osobitnú pozornosť si v tejto súvislosti zaslúžia mimoriadne neodborné a arogantné vyhlásenia poslanca Milana Ivana, ktorý je reprezentantom politickej strany SAS. Už samotné vyjadrenie, že štát je zlý hospodár (gazda) potvrdzuje, že predstavitelia SAS nie sú schopní kriticky myslieť. Vôbec nepostrehli alebo to zámerne prehliadajú, že aj v kolíske liberálnej demokracie – USA sa ukázalo, že hlavnou príčinou mnohých štátnych zlyhaní bolo zámerné jednanie (špekulácie) veľkých súkromných korporácií. Okrem toho škody, ktoré vznikli v dôsledku podvodov a špekulácií pri vládnych zákazkách, výrazne otriasli celou ekonomikou USA a mali značný vplyv na vznik ekonomickej krízy. Robert Simons, profesor na Harvard Business School, poukazuje na to, že podnikateľské prostredie vo vyspelých trhových ekonomikách je v súčasnosti značne deformované.

Reklama

Tento ekonóm uvádza, že v podmienkach, keď hlavnými hybnými silami v ekonomike sú orientácia na výkony a na zisk, rastie pravdepodobnosť nekalých obchodných praktík, akými sú napr. netransparentná cenotvorba, korupcia, manipulácia s účtovnými údajmi, nadhodnotenie výdavkov a pod. Kľúčovým zistením v tomto prípade je fakt, že najvhodnejšími objektmi, na ktorých môžu zarobiť súkromné spoločnosti špekuláciou a nekalými obchodnými praktikami sú práve štát alebo občania. Spomínaný ekonomický systém, v ktorom platí zásada „Zlodej kričí, chyťte zlodeja“ je dlhodobo neudržateľný.

V nadväznosti na uvádzané fakty považuje americký ekonóm Robert Simons za potrebné zvýšiť dôraz na hodnotový systém podnikateľských subjektov, v ktorom budú jasne stanovené neprípustné aktivity pri zabezpečovaní verejných kontraktov. Význam týchto krokov potvrdzujú zmeny, ktoré v priebehu predchádzajúcich dvadsiatich rokov uskutočnili napr. spoločnosti General Electric alebo CEO Jack Welch, keď posilnili svoje štandardy etického správania v podnikaní na oblasť obchodných vzťahov so štátom (verejným sektorom). Vzhľadom na všetky tieto fakty je zarážajúce, že podnikateľské subjekty na Slovensku doteraz nemajú záujem deklarovať svoje etické zásady pri obchodných vzťahoch s verejným sektorom. V súvislosti s kritikou zo strany spoločnosti RegioJet by bolo zároveň vhodné sa spýtať, na akom hodnotovom systéme je založené podnikanie tohto prepravcu a aké sú vzťahy hlavného akcionára spoločnosti RegioJet na politickú stranu SAS.

Neúprimnosť vyhlásení odporcov prevádzkovania IC vlakov je však možné potvrdiť aj bez zistení amerických ekonómov. Záujem o poskytovanie prepravných služieb na trati Bratislava – Košice je viac ako pochopiteľný. Verím, že nasledujúce fakty presvedčia čitateľa, že poskytovanie tejto služby si je potrebné zaslúžiť a musí generovať aj hodnoty, ktoré nie je možné oceniť.

Predovšetkým je potrebné uviesť, že železničná trať Bratislava – Košice má strategický význam z medzinárodného pohľadu, pretože je súčasťou tzv. transeurópskej dopravnej siete (TEN-T). Vzhľadom na významnosť železničnej trate Bratislava – Košice má Slovenská republika možnosť čerpať finančné prostriedky z fondov Európskej únie na jej modernizáciu. Modernizácia tejto železničnej trate generuje významné benefity pre potenciálnych prepravcov. Prvým významným benefitom je zníženie nákladov prepravcu.

Druhým dôležitým benefitom je potenciál na zvýšenie počtu prepravených osôb a tým aj celkových tržieb prepravcu. Azda najatraktívnejším je pre prepravcu tretí prínos. Týmto benefitom je zníženie poplatku, ktorý platí operátor (prepravca) Železniciam Slovenskej republiky za využívanie železničnej trate. Zníženie spomínaného poplatku je dané tým, že SR sa po vstupe do Európskej únie musela zaviazať, že bude regulovať ceny za využívanie železničnej infraštruktúry v súlade s cenovou politikou Európskej únie.

Reklama

Z tejto krátkej analýzy je zrejmé, prečo má RegioJet tak veľký záujem o poskytovanie prepravných služieb na železničnej trati Bratislava – Košice. Strategický význam tejto trate a predovšetkým potenciálne prínosy z modernizácie vytvárajú priestor pre súkromného prepravcu na zvýšenie zisku a to aj na úkor občanov. Prenechanie prepravy súkromnému prepravcovi by výrazne eliminovalo prínosy, ktoré sa vytvorili v dôsledku alokácie verejných zdrojov na modernizáciu železničnej infraštruktúry a zároveň by došlo k zhoršeniu hospodárskych výsledkov verejného prepravcu.

Prípadné prenechanie prepravy subjektu, ktorý uplatňuje v svojom podnikaní princíp ziskovosti môže spôsobiť aj obmedzenie čerpania finančných prostriedkov z fondov EÚ, pretože ich poskytnutie je podmienené tým, aby financované aktivity negenerovali zisk, ale nepeňažné, resp. spoločenské hodnoty. Veľmi dobrým príkladom spoločenských prínosov je aj  množstvo prepravených študentov. Možno tak predpokladať, že predstavitelia SAS zámerne démonizujú prevádzkovanie IC vlakov a zamlčujú verejnosti významné ekonomické fakty.

Považujem za potrebné, aby občania poznali aj iný názor na rozhodnutie obnoviť prevádzkovanie IC vlakov na Slovensku. Vyhlásenia poslanca SAS Milana Ivana ma presvedčujú, že si neviem predstaviť väčšiu katastrofu pre rezort dopravy na Slovensku, ako keby ho ovládla politická strana SAS.

Anton Čiernik

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

08:11

Štvorec a nápis načrtnutý na kus žltého papiera talianskym renesančným umelcom Michelangelom Buonarrotim v New Yorku vydražili za 201.600 dolárov (189.510 eur). Ide o 33-násobok vyvolávacej ceny.

08:10

Do Kyjeva pricestoval podpredseda nemeckej vlády Robert Habeck.

07:54

Brazílska polícia zatkla ženu, ktorá sa pokúšala od banky získať pôžičku pre mŕtveho seniora. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali