Putin nechal na seba Merkelovú v Miláne čakať, čo si povedali sa nevie

Putin nechal na seba Merkelovú v Miláne čakať, čo si povedali sa nevie

Miláno 17. októbra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Žiadne podrobnosti zo schôdzky Angely Merkelovej s Vladimirom Putinom nie sú zatiaľ známe

Diplomatická ofenzíva ruského prezidenta Vladimira Putina v talianskom Miláne sa začala vo štvrtok večer s výrazným meškaním. Hoci sa mal pred oficiálnou večerou účastníkov summitu Ázia-Európa (ASEM) stretnúť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, dorazil z Belehradu až po začatí večere a s kancelárkou sa stretol až po nej, o štyri hodiny neskôr, ako bolo plánované, informovala tlačová agentúra AP.

Reklama
Na snímke zľava francúzsky prezident Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová, taliansky premiér Matteo Renzi a ruský prezident Vladimir Putin prichádzajú na záver dvojdňového summitu združenia Fórum Ázia-Európa za účasti šéfov štátov a vlád asi 50 krajín v talianskom Miláne

Schôdzka Merkelovej s Putinom trvala podľa tlačovej agentúry DPA takmer dve aj pol hodiny. Putin opustil Merkelovej hotel dnes o 1.30 h ráno. Žiadne podrobnosti nie sú zatiaľ známe.

Merkelová sa predtým stretla s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Reklama

Nemecká kancelárka nebola jediná, kto na Putina čakal. Talianska tlačová agentúra ANSA uviedla, že aj bývalý premiér Silvio Berlusconi, ktorý má za daňový podvod domáce väzenie, čakal na svojho starého priateľa a mal dokonca povolenie súdu stráviť večer mimo svoj domov.

Putin a Porošenko sa dnes majú stretnúť s Merkelovou, talianskym premiérom Matteom Renzim, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, britským premiérom Davidom Cameronom, predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom, predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom a budúcou šéfkou zahraničnej politiky EÚ, talianskou ministerkou zahraničných vecí Federicou Mogheriniovou.

Pôjde o najväčšie oficiálne stretnutie Putina s predstaviteľmi Západu od júnového vylúčenia Ruska zo summitu skupiny G-7 po jeho anexii Krymu.

V Belehrade vyjadril Putin vo štvrtok nádej, že jeho rozhovory v Taliansku prispejú k vyriešeniu sporu Ruska a Ukrajiny o cenu zemného plynu.

 

Reklama

Schôdzka Putina s Merkelovou ukázala vážne rozpory ohľadom Ukrajiny

Medzi Ruskom a Nemeckom pretrvávajú závažné rozdiely v názoroch na krízu na Ukrajine. Ukázalo sa to počas rokovaní ruského prezidenta Vladimira Putina s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktoré sa konalo v noci nadnes v talianskom Miláne v rámci summitu európskych a ázijských lídrov.

Na snímke zľava predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, britský premiér David Cameron, francúzsky prezident Francois Hollande, ruský prezident Vladimir Putin, taliansky premiér Matteo Renzi, ukrajinský prezident Petro Porošenko a nemecká kancelárka Angela Merkelová počas stretnutia v rámci dvojdňového summitu združenia Fórum Ázia-Európa za účasti šéfov štátov a vlád asi 50 krajín v talianskom Miláne

Ako dnes vo svojom vyhlásení informoval moskovský Kremeľ, Putin a Merkelová sa nezhodli na príčinách vypuknutia krízy na Ukrajine, ani na hodnotení prvotných príčin súčasnej situácie.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že Putin s Merkelovou analyzovali plnenie minských dohovorov o urovnaní krízy na Ukrajine, pričom zdôraznili najmä nevyhnutnosť stiahnutia ťažkých zbraní za určené línie. Hovorili aj o monitorovaní dodržiavania prímeria a “v nuansách” sa venovali aj problematike dodávok zemného plynu, spresnil Peskov. Putin sa dnes v Miláne stretol už aj s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, s ktorým o vzťahoch oboch krajín diskutoval počas pracovných raňajok. Putinov hovorca Dmitrij Peskov v noci nadnes podľa agentúry TASS informoval, že na pracovných raňajkách sa bude o Ukrajine hovoriť v rozšírenom formáte – za účasti talianskeho premiéra Mattea Renziho, predsedu britskej vlády Davida Camerona, nemeckej kancelárky Merkelovej, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa a predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya.

Ako upozornili tlačové agentúry, ide o najväčšie oficiálne stretnutie Putina s predstaviteľmi Západu od júnového vylúčenia Ruska zo summitu skupiny G-7 po jeho anexii Krymu.

Reklama

Dvojdňový summit ASEM, ktorý sa v Miláne začal vo štvrtok, sa koná každé dva roky a jeho cieľom je podporiť rozvoj hospodárskej a kultúrnej spolupráce Ázie a Európy a riešiť spoločné hrozby.

 

Podľa EÚ rozdiely v názoroch na krízu na Ukrajine trvajú, Putin vidí pozitíva

Ruský prezident Vladimir Putin si neželá rozdelenie Ukrajiny ani zmrazenie tamojšej krízy. Po spoločnom rokovaní v Miláne to dnes uviedol britský premiér David Cameron, ktorý súčasne upozornil, že ak Rusko nesplní svoje záväzky ohľadom situácie na Ukrajine, EÚ nezruší sankcie, ktoré naň uvalila za údajné podnecovanie separatistických tendencií v oblasti Donbasu a po anexii Krymského polostrova.

Na snímke vpravo ukrajinský prezident Petro Porošenko a ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podávajú ruky, vľavo v pozadí predseda Európskej komisie José Manuel Barroso počas stretnutia v rámci dvojdňového summitu združenia Fórum Ázia-Európa za účasti šéfov štátov a vlád asi 50 krajín v talianskom Miláne

Cameronovo vyhlásenie sa objavilo po pracovných raňajkách, na ktorých sa zišli lídri štyroch najväčších krajín EÚ a Putinom a ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Témou diskusie bolo v prvom rade riešenie situácie na Ukrajine a problémy s dodávkami ruského zemného plynu pre Ukrajinu i EÚ.

Ruský prezident Vladimir Putin označil rokovania s Porošenkom a lídrami EÚ za pozitívne. Podľa Reuters však napriek jeho komentáru, nebol dosiahnutý žiaden prielom v riešení krízy na Ukrajine.

“Je to dobré, bolo to pozitívne,” vyhlásil s úsmevom Putin, ktorý si dnes – ako si všimli novinári – s Porošenkom podal na zvítanie ruku.

Hostiteľ summit ASEM, taliansky premiér Matteo Renzi, po ranných rokovaniach uviedol, že rozhovory medzi lídrami Ruska a Ukrajiny o realizácii mierového plánu pre východ Ukrajiny boli konštruktívne, ale veľké názorové rozdiely pretrvávajú.

Podľa DPA Renzi konštatoval, že v riešení konfliktu na Ukrajine bol zaznamenaný “krok vpred”.

Renzi upozornil, že “nemôžeme akceptovať nestabilnú Ukrajinu”, preto “budeme robiť všetko, čo je v našich silách, aby sa na Ukrajinu vrátila nádej”. Renzi však dodal, že európskym lídrom záleží aj na tom, aby sa Rusko vrátilo na medzinárodnú politickú scénu.

Reklama

Pokiaľ ide o realizáciu mierových dohovorov uzavretých v Minsku, Renzi informoval, že Putin s Porošenkom posúdili aj francúzsky plán na nasadenie bezpilotných lietadiel na monitorovanie spoločných hraníc Ruska a Ukrajiny.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso spresnil, že počas prebiehajúceho summitu ASEM v Miláne sa uskutočnia aj ďalšie rokovania týkajúce sa Ukrajiny. Venované budú napríklad pohraničnej kontrole, implementácii dohody o prímerí a diskusii o situácii pred voľbami do ukrajinského parlamentu.

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti, odvolávajúcej sa na hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, sa dnes v Miláne o skončení summitu ASEM uskutočnia ešte ďalšie rokovania Putina s Porošenkom, Merkelovou a Hollandom.

 

Podľa Van Rompuy sa Putin takto vyjadril v talianskom Miláne

Reklama
Na snímke predseda Európskej rady Herman Van Rompuy

Ruský prezident Vladimir Putin nechce, aby sa z ukrajinského Donbasu stalo druhé Podnestersko, povedal dnes predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. Podľa neho sa Putin takto vyjadril v talianskom Miláne počas Fóra Ázia-Európa (ASEM).

“Prezident Putin dal jasne najavo, že nechce vytvorenie ďalšieho Podnesterska a že región Donbasu je integrálnou súčasťou Ukrajiny,” citovala Rompuya agentúra RIA Novosti

 Agentúra pripomenula, že Podnestersko v roku 1922 vyhlásilo nezávislosť od Moldavska. Separatistický región sa snaží o medzinárodné uznanie, moldavská vláda mu ponúkla autonómiu v rámci unitárneho štátu.

 

Putin po rokovaní s Porošenkom vyzval na realizáciu dohôd z Minska

Reklama

Dohody z bieloruského Minska ani jedna zo strán ukrajinského konfliktu plne neimplementovala, povedal dnes šéf Kremľa Vladimir Putin po schôdzke s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom na okraji Fóra Ázia-Európa (ASEM) v talianskom Miláne.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Východiskovým bodom pre urovnanie konfliktu musia byť podľa Putina dohody z Minska. “Bohužiaľ, tieto dohody nerealizuje ani jedna zo strán, či už domobrana Novoruska alebo zástupcovia Ukrajiny,” citovala ruského prezidenta agentúra TASS.

Zástupcovia Kyjeva a proruských separatistov sa v septembri v Minsku okrem iného zaviazali k prímeriu, vytvoreniu nárazníkovej zóny, stiahnutiu ťažkej bojovej techniky či výmene zajatcov.

Putin ďalej povedal, že Moskva je pripravená prispieť k hľadaniu riešenia. “Pokúsime sa asistovať, sprostredkovať a hľadať prijateľné riešenia,” zdôraznil. Zároveň naliehal na čo najrýchlejšie vymedzenie demarkačnej línie medzi stranami konfliktu.

Podľa agentúry RIA Novosti sa Putin vyjadril aj k zákonu o udelení osobitného samosprávneho režimu niektorým častiam Doneckej a Luhanskej oblasti. “Poznám reakcie a hodnotenia zo strany predstaviteľov Novoruska. Možno tento dokument nie je ideálny, ale je to krok správnym smerom. Očakávame, že aj toto sa použije na konečné riešenie problémov v bezpečnostnej oblasti,” dodal Putin.

V zmysle zákona, ktorý Porošenko podpísal, ukrajinská vláda a ďalšie výkonné orgány budú môcť podpísať dohodu s miestnymi správnymi orgánmi o sociálnych, hospodárskych, kultúrnych a iných záležitostiach. Miestne správne orgány budú oprávnené zúčastňovať sa na vymenovaní justičných predstaviteľov. Podľa dokumentu bude mať ruština a ďalšie jazyky rovnocenné postavenie ako ukrajinčina. Štát bude musieť garantovať právo používať ruštinu a ďalšie jazyky vo verejnom i súkromnom styku.

Zákon tiež stanovuje usporiadanie predčasných komunálnych volieb na 7. decembra. Proruskí separatisti obsah zákona odmietajú požadujúc nezávislosť na Kyjeve a avizujúc voľby už na začiatok novembra.

Reklama

 

Putin počíta s dohodou o stiahnutí cudzincov bojujúcich v Donbase

Putin je presvedčený, že sa mu podarí dohodnúť s “kolegami” na budúcnosti cudzincov, vrátane Rusov, bojujúcich na Ukrajine, informovala agentúra RIA Novosti. Putin to podľa nej uviedol po dnešných rokovaniach, ktoré absolvoval počas Fóra Ázia-Európa (ASEM) v talianskom Miláne.

Šéf Kremľa reagoval na novinársku otázku o tom, aký prístup sa očakáva v súvislosti s ruskými dobrovoľníkmi, ktorí bojujú na východe Ukrajiny, či už za separatistov alebo prokyjevské sily, napríklad, či ich neplánujú amnestovať, keďže v podstate porušujú zákon.

“Myslím si, že ak budú vznikať takéto problémy, budú sa musieť riešiť v súlade s platnou legislatívou… Ale upozorňujem, že na Ukrajine bojujú nielen občania Ruskej federácie. Médiá európskych krajín taktiež prinášajú správy o tom, že v zóne konfliktu bojujú ľudia z Európy, či už na jednej alebo druhej strane. Myslím si, že sa s kolegami dohodneme,” konštatoval Putin a dodal, že hlavné je to, “ako teraz zastaviť krviprelievanie”.

Dohody, ktoré zástupcovia Kyjeva a separatistov uzavreli v septembri v Minsku, predpokladajú okrem iného stiahnutie cudzincov bojujúcich v Donbase, pripomenula RIA Novosti.

ml

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:20

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X.

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

11:31

Šesť dronov sa zrútilo počas ukrajinského útoku v noci na nedeľu na územie ropnej rafinérie v Slavjansku v juhoruskej Krasnodarskej oblasti, uviedla s odvolaním sa na miestne úrady ruská agentúra Interfax.

10:53

Pri izraelskom vzdušnom útoku na obytný dom a tábor pre utečencov v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla v nedeľu vo vyhlásení nemocnica al-Aksá. Informovala agentúra AFP.

10:40

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v marci 2024 medzimesačne znížila o 2,9 % na úroveň 42,82 eura/100 kilogramov (kg). V medziročnom porovnaní bola priemerná nákupná cena mlieka nižšia o 11,7 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

09:37

Saudskoarabský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz sa v nedeľu podrobí lekárskym testom v dôsledku “vysokej horúčky a pridruženej bolesti”, uviedla tamojšia tlačová agentúra SPA.

09:20

Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zostreliť všetkých 37 dronov, ktorými Rusko v noci na nedeľu útočilo na územie Ukrajiny, uviedlo tamojšie letectvo.

08:52

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan diskutovali o bilaterálnej dohode a vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedli v nedeľu saudskoarabské médiá.

Na stretnutí v saudskoarabskom meste Dahrán hovorili o takmer finálnej verzii návrhu strategických dohôd medzi oboma krajinami.

08:39

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Polícia v piatok neskoro večer dostala informáciu o prevrátenom lietadle v jazere Six Mile Lake.

Telo 58-ročného Davea Hedgersa a 45-ročného Aarona Fryera našiel potápačský tím vnútri lietadla, uviedli policajti vo vyhlásení.

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali