Prečo sú USA nervózne z nasadenia ruského letectva v Iráne?

Prečo sú USA nervózne z nasadenia ruského letectva v Iráne?

Washington 18. augusta 2016 (/HSP/Foto:PrintScreen Youtube,Vladimir Isachenkov)

 

Na serveri warfiles.ru vyšiel článok ruského novinára Dmitrija Sikorského, ktorý venuje svoju pozornosť nasadeniu ruských bojových lietadiel (TU-22M a SU-34) na iránskej leteckej základni Hammadán. Záujemci o presné znenie článku sa môžu pozrieť tu

Sikorskij vyhodnotil doterajšie nasadenie ruského letectva ako vysoko efektívne, pozornosť venoval aj nasadeniu moderného protileteckého systému  S-400 na iránskej základni v Hammadáne, ktorá ruské lietadlá chráni. Ruské letectvo využívaním tejto základne zefektívnilo svoju činnosť, pretože doteraz museli ruské diaľkové bombardéry TU-22M3 štartovať z materských bojových letísk na území Ruskej federácie.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Zatiaľ nie je známe, koľko nových SU-34 je na iránskej leteckej základni nasadených, podľa Sikorského však ide minimálne o jednu bojovú eskadru frontových úderných bombardérov. Podľa Sikorského tak Rusi kompenzujú zmenšenie svojho leteckého kontingentu na sýrskej základni Chmeimim, ku ktorému pristúpili na konci roku 2015 z politických dôvodov a po dohode s USA.

Podľa vojenského experta Antona Mardasova vojenskí experti USA presne vedia, koľko lietadiel sa na základni v Iráne nachádza, informáciu o TU-22M3 a SU-34 publikovali už pred niekoľkými dňami ako prvé arabské masovokomunikačné spoločnosti.

Reklama

Nasadenie SU-34 považuje Anton Mardasov za logický krok. V ruskej leteckej vojenskej stratégii SU-34 (aj staršie typy frontových bitevných bombardérov) vo väčšine prípadov začisťujú priestor, v ktorom sa nachádza silne demoralizovaný a ochromený súper, ktorý utrpel ťažké straty náletom bojových bombardérov dlhého doletu (strategické bombardéry v podstate zlikvidujú veliteľské centrá a väčšinu koncipovanej obrany).

Podľa Mardasova nasadenie ruských lietadiel nad Sýriou, ktoré lietajú z iránskej základne, poukazuje na niekoľko dôležitých faktorov, ktoré sa plne etablovali v riešení krízy na Blízkom východe a majú dôležitú výpovednú hodnotu.

Rusi naďalej dodržiavajú dohodu z konca roku 2015, na základe ktorej predstaviteľom USA prisľúbili, že do Sýrie nové eskadry svojich bojových lietadiel nepošlú, (dohoda sa však netýkala lietadiel v Iráne).

USA musia komunikovať s Ruskom ako rovnocenní partneri, nedokážu presadiť svoje záujmy tak, ako ich presadzovali napríklad pred pár rokmi, alebo v čase, kedy na čele Ruska stál Boris Jeľcin.

Rastie vojensko politický, diplomatický i ekonomický potenciál Ruska, napriek embargu, ropnej kríze a neustálym snahám zo strany USA a ich spojencov Rusko ekonomicky poškodiť.

Reklama

Rastie politický význam Iránu a rovnako aj Asada v Sýrii a na Blízkom Východe. Zmena postoja Turecka ku kríze na Blízkom východe je evidentná, Erdogan evidentne tlaku zo strany EÚ nevenuje výraznú pozornosť. Oslabujú sa pozície Saudskej Arábie a ropných monarchií Perzského zálivu, čím sa de facto oslabuje aj vplyv USA.

Podľa Mardasova sa Rusi v októbri chystajú presunúť k brehom Sýrie aj raketový krížnik Admirál Kuznecov,  útoky Kalibrami z konca roku 2015 boli vysoko efektívne a predstavovali prvý ťažký úder sebaistým teroristom v Sýrii. Kalibre boli prvým krokom v dôslednej eliminácii protiasadovských síl v Sýrii.

Mardasov upozornil aj na skutočnosť, že Rusi za veľmi výhodných podmienok pre Sýriu predali Sýrčanom aj viacero starších SU-24 a SU-25, pričom ruskí inštruktori zintenzívnili aj bojový výcvik sýrskych pilotov (sýrske letectvo kvôli protilietadlovým prenosným systémom zo Západu a USA, ktorých mali a aj majú členovia “umiernenej opozície” dostatok, prestalo približne v roku 2013 v podstate lietať, situácia sa zmenila až po vstupe Rusov do konfliktu).

Na snímke ruská nadzvuková stíhačka SU-24
Na snímke ruská nadzvuková stíhačka SU-24

Podľa Mardasova letecká základňa v Iráne umožňuje ruskému letectvu dlhšie pôsobiť v bojovom operačnom priestore, pretože sa šetrí nielen palivo, ale aj bojové stroje. Základňa v iránskom Hammadáne je vhodná pre útoky voči ISIL, ktoré sa opevňujú v Rakke a proti ktorým vedú USA a Kurdi nie príliš úspešné bojové operácie.

Rakku považovali za svoj operačný priestor americké lietadlá, ich nálety voči ISIL však u viacerých odborníkov budia rozpačité pocity. Ruské bombardéry od incidentu so zostrelením ruského SU-24 tureckými stíhačkami v novembri minulého roku vždy do akcie sprevádzajú bojoví stíhači. Protiletecký systém S-400 umožňuje dôrazne chrániť nielen vojenskú leteckú základňu v Hammadáne, ale kontroluje aj nebo nad Iránom i Sýriou a nesmierne sťažuje prípadné nasadenie cudzieho letectva.

Reklama

Mardasov je presvedčený, že čoskoro sa uskutoční nová vlna rozhovorov o Sýrii so sýrskou opozíciou v Ženeve. Situácia na sýrskom bojisku sa mení v neprospech sýrskej opozície takmer každodenné, diplomatické pozície USA, Západu a sýrskej opozície sú značne otrasené.

Podľa Mardasova tak prichádza čas, aby sa oponenti legitímnej sýrskej vlády a legitímneho sýrskeho prezidenta Bašára Asada vážne zamysleli nad svojím postavením a pristúpili ku kompromisom, pretože sa môže stať, že neskôr už bude na kompromisy neskoro.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

18:20

Čína v piatok oznámila vytvorenie novej zložky svojej armády – jednotky zameranej na posilnenie kapacít kybernetického boja a schopnosti Pekingu “bojovať a vyhrávať” vojny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali