Petránek: “Angela Merkelová by si mala pamätať, že istá Nemka vybojovala Krym pre Rusko“

Petránek: “Angela Merkelová by si mala pamätať, že istá Nemka vybojovala Krym pre Rusko“

Praha 7. januára 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

České média a analytici stále väčšiu pozornosť venujú dianiu na Ukrajine. Vyjadrenia mnohých novinárov a expertov znejú čoraz otvorenejšie a ostrejšie. Krízu na Ukrajine hodnotia inak, ako väčšina ich kolegov v Európskej únii

Odlišný názor na občiansku vojnu na Ukrajine má aj známy český novinár, medzinárodný spravodajca Ján Petránek. Je presvedčený, že konflikt na Ukrajine potrvá ešte dlho: „Ukrajina bude ešte dlhšie krvácať, pretože oligarchovia – Porošenkovci – ju roztrhali tak, ako sa to nesnívalo ani ruským, ani českým zbohatlíkom. Ozbrojený konflikt sa zmenil na niečo, čo v generálnych štáboch viacerých armád celého sveta označujú ako „vojnu druhej čerstvosti“.

Reklama
Ilustračné foto

Prízvukuje, že na pokračovaní vojny majú záujem rôzne sily. „Ak hovoríme o Ukrajine, sú to aj jednotliví oligarchovia typu Kolomojského, ktorí si pekne zarábajú na vojne a majú obrovský vplyv na rozvoj udalostí. Pozor: Ukrajina bude v tomto roku jadrom vnútropolitického boja aj v samotných Spojených štátoch. Amerika bude ešte viac podporovať Petra Porošenka. Na váhe získajú neokonzervátori, prívrženci presadzovania univerzálnych hodnôt a amerických ideálov,“ predpokladá novinár.

Poukazuje na to, že bude mimoriadne dôležité, kto bude budúcim pánom Bieleho domu – Hillary Clintonová, alebo niekto iný. „Myslím si, že sa rozpúta búrlivý predvolebný boj. Republikáni už dnes hovoria o konce demokracie v Amerike. Skrátka, čaká nás turbulentné obdobie, pretože zaoceánske búrky budú mať vplyv na Európsku úniu – vrátane Česka. Budeme musieť určiť svoj vzťah k USA. A taktiež musíme pochopiť ešte niečo: ak je tam „koniec demokracie“, aká je u nás situácia v politickom systéme? Domnievam sa, že Európa na demokratickom poli zjavne prehráva, čo sa negatívne odrazí na rozvoji ukrajinskej krízy. Ako konkrétne? Zostáva iba hádať,“ hovorí Petránek.

Reklama

Nemyslí si, že sa v blízkej budúcnosti zníži napätie vo vzťahoch Rusko – EÚ a dupľom Rusko – USA. Priznáva však, že by sa našli nejaké cestičky k normalizácii vzťahov Východ – Západ. „USA sa snažia postaviť proti Rusku celú Európu. Vo svojej hre využívajú v prvom rade Nemecko. V skutočnosti sa rozpútala tretia svetová vojna – obchodná, humanitárna. Vedie sa bez pravidiel. Mimoriadne ma poteší, ak sa kolízie medzi Európou a Ruskom predsa skončia – mierom. Bolo by to prospešné pre všetkých,“ podčiarkol.

Pripomenul dokonca aj „zásluhy Nemcov na tom, že sa Krym stal ruským územím“: „Pani Merkelová stvárňujúca celú Európsku úniu, by si mala spomenúť, že jej krajanka, princezná Sofia Federica Angalt-Zerbská, teda ruská imperátorka Katarína II. vybojovala Krym v roku 1783 pre Rusko a že Krym je ruské územie. Áno, Rusko ho niekoľkokrát stratilo. Hitler sníval osídliť polostrov Nemcami. To sa mu však nepodarilo. Ukrajinec Nikita Chruščov „daroval“ túto ruskú zem Ukrajine. V súčasnosti sa obnovuje historická spravodlivosť. A my za to Rusko zúfalo bičujeme. No ešte Masaryk varoval: žiadna superveľmoc sa nedá chladnokrvne urážať. To nedopadne dobre,“ varuje český novinár.

Nesúhlasí, že Rusko položí hospodárska a politická kríza. Pripomína, že veľa razy zvládlo aj horšie situácie: „Myslím si, že Rusko, tak ako to vždy bolo v dejinách, dokáže prekonať ťažkosti. Prekoná aj hospodársku krízu, aj silný nátlak Západu. Kedysi sa Madeleine Albrightová posťažovala, že Rusko zdedilo veľmi veľa nerastného bohatstva, že Sibír by nemala patriť iba jemu. Áno, niekomu sa to nepáči, ale fakt zostáva faktom: Rusko je mimoriadne dôležité pre Európsku úniu ako krajina s obrovskými perspektívami rozvoja. Moje novoročné prianie Rusom je, aby sa im čo najskôr podarilo zlepšiť stav poľnohospodárstva. Domnievam sa, že sa z tohto odvetvia začnú infraštruktúrne ekonomické reformy tak potrebné pre Rusko,“ podčiarkol v závere známy český novinár Ján Petránek.

eu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali