Petícia občanov EÚ bola zmietnutá zo stola: Európska komisia rozhodla o predĺžení licencie pre kontroverznú chemikáliu glyfosát

Petícia občanov EÚ bola zmietnutá zo stola: Európska komisia rozhodla o predĺžení licencie pre kontroverznú chemikáliu glyfosát

Brusel 1. decembra 2017 (HSP/Foto:TASR/AP Photo/James A. Finley, File)

 

Európska komisia a odborníci z praxe tento týždeň v rámci odvolacieho výboru rozhodovali o predĺžení licencie pre chemickú látku glyfosát firmy Monsanto. Inštitúcie EÚ túto látku označujú ako “nerizikovú,” no na druhej strane aktivisti a ochranári žiadali jej zákaz kvôli “nebezpečnosti pre ľudský organizmus”. Informácie priniesol portál Euractiv.

Ilustračné foto

Pri hlasovaní bola dosiahnutá potrebná kvalifikovaná väčšina a Európska komisia nakoniec predĺžila licenciu o ďalších päť rokov. Až 18 krajín hlasovalo za, 9 proti a jedna krajina sa zdržala. Zástupcovia poľnohospodárskych združení pôvodne žiadali predĺženie licencie na 15 rokov.

Reklama

Nemecko, ktoré sa pri predchádzajúcich hlasovaniach zdržalo, tentokrát hlasovalo za. Podľa portálu Der Spiegel, nemecká ministerka pre životné prostredie, Barbara Hendricksová (SPD) o zmene v hlasovaní jej krajiny nevedela a nebola s ňou konzultovaná. Minister pre poľnohospodárstvo Christian Schmidt (CSU) vydal inštrukciu pre hlasovanie bez vedomia enviroministerky z vlády alebo kancelárky Angely Merkelovej, ktorá svojho ministra za toto konanie skritizovala.

Poľsko, Bulharsko a Rumunsko tiež zmenili svoj postoj oproti predchádzajúcim hlasovaniam. V minulosti sa zdržali, no tentokrát zahlasovali za. Spolu s nimi hlasovalo za aj Slovensko, čo v konečnom sumári predstavovalo 18 krajín s postojom za. Deväť krajín bolo proti návrhu. Iba Portugalsko sa tentokrát hlasovania zdržalo.

Reklama

Európsky komisár pre zdravie, Vytenis Andriukaitis hlasovanie okomentoval slovami, že „dokazuje, že ak chceme, sme schopní zdieľať a prijať našu kolektívnu zodpovednosť v rozhodovacom procese“. Európska komisia teraz príjme rozhodnutie o glyfosáte, pretým ako vyprší platnosť súčasnej licencie 15. decembra.

Niektorí európski politici však rázne kritizujú predĺženie licencie. Podľa poslankyne Európskeho parlamentu a podpredsedníčky skupiny S&D pre udržateľnosť, Kathleen Van Bremptovej členské krajiny rozhodnutím „ignorovali“ občanov EÚ. „Otočili sa chrbtom nielen Európskemu parlamentu, ktorý chcel užívanie glyfosátu ukončiť, ale aj viac ako miliónu občanov, ktorí podpísali výzvu za zákaz glyfosátu a ochranu ľudí a životného prostredia pred nebezpečnými pesticídmi. Namiesto toho, aby sme túto nebezpečnú látku definitívne zakázali, budeme musieť o nej diskutovať znova o 5 rokov. Bohužiaľ, členské krajiny sa rozhodli tento nekonečný príbeh predĺžiť,“ vyhlásila poslankyňa EP.

 

Poľnohospodári žiadali licenciu na 15 rokov

Organizácia zastupujúca záujmy európskych farmárov COPA-COGECA vyjadrila svoje znepokojenie. Dosiahnutú dohodu vítajú, nepáči sa im však, že licencia sa rozhodnutím predĺžila iba na päť rokov a nie na 15 ako bolo v pôvodnom návrhu.

Reklama

„Licencia mala byť predĺžená na 15 rokov. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj Európska chemická agentúra (ECHA) vyhodnotili glyfosát ako nerizikový. Je dôležité uživiť rastúcu populáciu za prijateľné ceny.“

 

Aktivisti argumentujú zdravotnými rizikami

Mnohé mimovládne organizácie, ktoré bojujú za ochranu životného prostredia, naopak neskrývajú sklamanie z toho, že licencia bola schválená. „Ľudia, ktorí by nás mali pred nebezpečnými látkami chrániť, si svoju úlohu nesplnili a zradili dôveru, ktorú do nich vložili európski občania,“ komentovala rozhodnutie Franziska Achterbergová z organizácie Greenpeace.

„Európska komisia a členské štáty sa rozhodli ignorovať varovania nezávislých vedcov, požiadavky Európskeho parlamentu aj petíciu, ktorú podpísalo viac ako milión ľudí za zákaz glyfosátu“.

Reklama

 

Čo je glyfosát

Chemická látka glyfosát je derivát glycinu, ktorý slúži ako širokospektrálny herbicíd. Je účinnou látkou mnohých komerčných produktov vrátane Roundupu. Slúži najmä ako prostriedok proti burine. Glyfosát predstavili už v roku 1970 chemici spoločnosti Monsanto.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) v roku 2015 zaradila glyfosát medzi pravdepodobné karcinogény pre človeka (skupina 2A). V roku 2008 vedecký časopis „Chemical Research in Toxicology“ publikoval štúdiu, podľa ktorej Roundup a jeho metabolity už v pomerne nízkych koncentráciách zabíjajú ľudské embryonálne a pupočníkové bunky i bunky ľudskej placenty. Štúdia však naznačuje, že onou toxickou látkou nie je glyfosát, ale ďalšie prídavné látky obsiahnuté v recepte na Roundup.

Štúdia „Sanchis a kol.“ zmerala výskyt neodbúrateľných zvyškov tohto chemického prípravku v spodných vodách, kde sa zvyšok akumuluje, napriek skorším tvrdeniam spoločnosti, ktorá produkt na trh uviedla, že po niekoľkých týždňoch sa produkt bez stôp rozloží na biologicky neaktívne látky. Stopové množstvá tejto látky sa teda dostávajú aj do pitnej vody a celého prírodného cyklu.

Nová štúdia Mesnageho a kol. ukázala skôr netušenú toxicitu zvyškov glyfosátu na ľudské zdravie, ktorými by bolo možné čiastočne vysvetliť rad zdravotných problémov trápiacich vyspelé krajiny, kde sa herbicíd masívne používa. Masívna úmrtnosť buniek nastáva už pri koncentrácii o niekoľko rád nižšej, než je koncentrácia aplikovaná v poľnohospodárstve, a teda aj zvyšky v stopovom množstve môžu mať v dlhodobom horizonte významný vplyv na zdravie populácie.

Rezíduá herbicídu sa pochopiteľne nachádzajú v akejkoľvek živej hmote t. j. rastlinách, pestovaných na pôde predtým týmto prostriedkom ošetrenej.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali