Otvorený list Junckerovi: Zrušte sankcie! Poškodzujú nás!

Otvorený list Junckerovi: Zrušte sankcie! Poškodzujú nás!

Košice 29. januára 2016 (HSP/Foto:Andrej Janco)

 

Košický lekár – prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov, hovorca organizácie Charta 2015 a aktivista vystupujúci proti NATO zaslal predsedovi Európskej komisie Jeanovi Cladeovi Junckerovi otvorený list v ktorom ho vyzval na zrušenie hospodárskych sankcií proti Rusku. List vám prinášame v plnom znení

Na snímke MUDr. Andrej Janco
Na snímke MUDr. Andrej Janco

Otvorený list prezidentovi Európskej komisie, pánovi Jean-Claude Junckerovi

Reklama

Vážený pán prezident Európskej komisie, Jean-Claude Juncker, obraciam sa na Vás ako občan Európskej únie, ako hovorca mierovej organizácie Charta 2015, ako prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov, v mene inteligencie Slovenskej republiky, ako aj v mene väčšiny občanov Európskej únie so žiadosťou o urýchlené zrušenie hospodárskych sankcií voči Ruskej federácii.

Vzájomné preukazovanie schopnosti odolávať sankciám druhej strany v prípade EÚ a Ruskej federácie nebude mať víťaza a dnes je už zrejmé, že vzájomné sankcie poškodzujú rovnako Rusko, ako aj EÚ. Väčšina európskej verejnosti je presvedčená, že sankcie Európskej únie nedonútili a ani nemajú šancu donútiť Rusko podriadiť sa cudzím záujmom. Navyše, európska verejnosť sa s týmito záujmami nikdy neidentifikovala a pokladá ich za nelegitímne a neeurópske, pretože ich dáva do súvislosti skôr s výrokmi o „nespravodlivom zabratí príliš veľkého územia a nerastného bohatstva zo strany Ruska“, ako so snahou o „demokratizáciu a oslobodenie Ukrajiny“, ktorá mala už dve desaťročia vlády, ktoré vzišli z legitímnych demokratických volieb. Európska verejnosť pokladá sankcie voči RF za významný faktor zvyšovania napätia medzi EÚ a RF s potenciálom spúšťača nového svetového vojnového konfliktu, opäť na území Európy.

Reklama

Vážený pán prezident. Ekonomika mala vždy moc rozhodovať o vzťahoch vo vnútri štátov, aj medzi nimi navzájom. Môže byť nástrojom pre dosiahnutie stability a mieru, ale môže byť zneužitá aj na rozpútanie vojny. Historické rozhodnutie o spoločnom užívaní uhoľných ložísk založilo mier medzi Nemeckom a Francúzskom a stalo sa jedným zo základných kameňov novostavby spoločného európskeho domu, na druhej strane snaha o ovládnutie prírodných aj ľudských zdrojov Ruska bola jednou z hlavných príčin 2. svetovej vojny, ktorá stála Európu desiatky miliónov životov, zlikvidovala na desiatky rokov jej potenciál stať sa svetovým ekonomickým lídrom a cez pôžičky na obnovu ju podriadila cudzím záujmom.

Nedá sa nevidieť, že sila sankcií Európskej únie, prirodzene geopoliticky odkázanej na surovinové zdroje Ruska, je založená na dumpingových cenách ropy, pochádzajúcej z tretích krajín, ktorých pretrvávanie každým dňom zvyšuje riziko nezvládnutia záväzku EÚ voči jej predajcom. Európska verejnosť má obavy, že v štruktúre tohto záväzku by mohla oslabiť jeho finančná podstata, čo by mohlo zvýšiť vplyv cudzieho, neeurópskeho geopolitického záujmu. O to viac, že práve ten sa u značnej časti európskej verejnosti pokladá za pravého iniciátora rozpútania konfliktu na Ukrajine a následných protiruských sankcií.

V kalkulácii dopadov rôznych opatrení býva vždy užitočné použiť vhodné historické paralely. V prípade Ruska za takú pokladám jeho jedinečnú schopnosť v ohrození mobilizovať všetky dostupné zdroje a sily. Ako viete, po napadnutí Ruska Hitlerom nedošlo k zrúteniu „obra na hlinených nohách“, naopak, Rusko bolo schopné do 3 mesiacov presťahovať prakticky celú vojnovú výrobu za Ural a znásobiť ju. Tak to je aj v prípade sankcií.

V rozpore s očakávaniami sankcie iba motivovali Rusko k urýchleniu aj tak rýchlych a významných zmien, ktoré Rusko zaznamenalo za posledných 10 rokov. V prvom rade, Rusko opäť disponuje jednou z najsilnejších armád sveta, ktorej technologické vybavenie jej umožňuje aj asymetrické vedenie vojny. Rusi v rozpore s očakávaniami dosiahli rast konkurencieschopnej domácej výroby, rast exportu a podstatnú zmenu štruktúry exportu. Príkladom za všetky je ruské poľnohospodárstvo. Keď pred 10-timi rokmi Rusi polovicu potravín dovážali, minulého roku ich potravinový export dosiahol takmer 20 miliárd dolárov, čo je o štvrtinu viac, ako bol zisk z predaja zbraní, alebo okolo tretiny príjmu, pochádzajúceho z predaja plynu. Priemyselná výroba a kurz národnej valuty stabilizoval, došlo k zníženiu inflácie a preukázateľne sa znižuje odtok kapitálu. Rusi dosiahli trvalý rast príjmov a sociálneho zabezpečenia obyvateľstva, obrovský nárast vzdelávania, demografický rast, rastúci trend priemernej dĺžky života, prechodom na poisťovací systém a inými systémovými opatreniami posilnili zdravotné zabezpečenie obyvateľstva. Narástla dôvera obyvateľstva, rodiny chcú mať deti, chcú ich vychovávať, veria v ich budúcnosť, uverili vlastnej krajine, počítajú s podporou štátu.

Rusku to udeľuje akceleráciu, o ktorej sa Európskej únii nemôže už ani snívať a zároveň ho vyčleňuje z kategórie „režimových“ krajín. Polemika na túto tému by bola nekonečná, isté však je, že ťažisko svetových zdrojov, trhu práce, výroby, technológií , v dôsledku toho ťažisko ekonomiky, vojenskej sily a v poslednom čase aj financií sa presunulo na Východ. Dá sa to nevidieť a spôsobovať tým škodu celej EÚ a dá sa to akceptovať a snažiť sa urobiť nevyhnutné štrukturálne zmeny politiky a ekonomiky EÚ, ktoré by jej pomohli na nový stav sa adaptovať. EÚ nie je v situácii USA, kde je efektivita ekonomiky nastavená na „dominantný svetový režim“ a preto má predpoklady na vyššiu flexibilitu, čo by mohla využiť, ak by sa nedala pod vplyvom cudzieho záujmu vovliecť do konfliktu voči Rusku, v ktorom jednoducho musí aj s ohľadom na mocných ruských spojencov, ťahať za kratší koniec. Je totiž evidentné, že sankcie vháňajú Rusko do nových spojenectiev, ktoré definitívne zavŕšia presun orientácie Ruska z Európy na Áziu. Rusko buduje spoločný priestor s voľným pohybom kapitálu, tovaru a pracovnej sily v rámci Euroázijskej hospodárskej únie, dosiahlo dohodu o súčinnosti euroázijskej integrácie s čínskou iniciatívou Ekonomického pásu Hodvábnej cesty, s SCO, vytvára zónu voľného obchodu s Vietnamom, program spolupráce medzi RF a ASEAN. Treba mať na zreteli, že spoločne tieto štáty tvoria takmer tretinu z celosvetovej ekonomiky v parite kúpnej sily.

Reklama

Rusko je zdrojovo sebestačné a ekonomická izolácia je z dlhodobého hľadiska pre Rusko omnoho menej bolestivá, ako pre EÚ. Týmto zbytočným a zaťažujúcim konfliktom, ktorý proti Rusku vedieme dobrovoľne, prehlbujeme závažnejšie konflikty, ktoré si nemôžeme vybrať, musíme ich vyriešiť a ich závažnosť pritom neustále rastie. Sankciami si blokujeme ekonomické možnosti riešení týchto konfliktov a odvrhávame silného potenciálneho spojenca, najmä však v súvislosti s tým, že Rusko ukázalo ochotu v riešení týchto konfliktov spolupracovať aj vojensky, ako je to v prípade Sýrie.

Vážený pán prezident, Európska únia vznikla ako spoločný dom národov, zjednotených na základe spoločnej viery v možnosť mierového spolunažívania a ekonomicky výhodnej spolupráce. To zároveň odôvodňuje aj jej ďalšie pretrvanie, čo v dnešnej situácii, poznačenej krízou rodiny, migrantskou krízou, hospodárskymi problémami, negatívnym demografickým vývojom a desiatkou ďalších problémov, ktorým je EÚ vystavená, vôbec nebude jednoduché.

Mier nie je vecou len jednej strany a určite nie je iba v záujme Ruska, aj keď v tejto chvíli práve Rusko nesie najväčšiu ťarchu jeho zachovania. Európania nechcú viac umierať v umelom konflikte na neznámom fronte v mene zištných záujmov, ktoré nemajú nič spoločné s našimi vlastnými. Preto Vás žiadam, aby ste pri zvažovaní ďalších krokov EÚ zvážili aj tento postoj, je to postoj verejnosti, ktorá sa na Vás obracia s dôverou. Tá jediná je materiálom, na ktorom sa dá stavať naša spoločná budúcnosť.

S úctou a pozdravom  MUDr. Andrej Janco

V Košiciach, dňa 19.januára 2016

Reklama

Na vedomie:  Vladimír Vladimírovič Putin, prezident Ruskej federácie

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali