Moskva a Peking kazia americké predstavy

Moskva a Peking kazia americké predstavy

Moskva/Peking 24. mája 2017 (HSP/politikus /Foto:TASR/AP-Alexei Druzhinin/Pool Photo via AP)

 

Jevgenij Radugin sa vo svojom článku na portáli politikus  venoval obligátnej nervozite západných novinárov, ktorí si na stránkach prestížneho magazínu Forbes opätovne zúfali nad “nekorektnými politickými krokmi Ruska a Číny”

Autor článku Anders Corr na stránkach Forbesu je ako obyčajne presvedčený, že Rusko a Čína ohrozujú všetky demokratické krajiny sveta. Doporučuje preto demokratickým krajinám rozpracovať spoločnú stratégiu boja proti vzniknutej hrozbe (Evidentne už podľa Corra nestačí demokratické bombardovanie neposlušných krajín zo strany USA a Západu, treba nájsť nové postupy a riešenia).

Reklama
Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching

V článku sa Anders Corr venuje vypusteniu dvoch rakiet severokórejským režimom, čo vyvolalo znepokojenie vo Washingtone. Podľa Corra si Severná Kórea absolútne neváži USA (Severná Kórea nie je jediná, čo si USA neváži, Kim Čong Il však na rozdiel od filipínskeho prezidenta Duterteho neoznačuje amerického prezidenta ako “son of bitch”) a neobáva sa Donalda Trumpa, ktorý naznačil možnosť, že USA prijme agresívnejší spôsob riešenia severokórejskej otázky.

Podľa Corra je momentálna medzinárodná situácia unikátna, USA sú paradoxne zainteresované v podpore Ruska a Číny v boji proti medzinárodnému terorizmu, pričom však tandem “medveďa a draka” sa Corrovi javý ako hlavný problém celého slobodného sveta. Carr sa nostalgicky vracia do obdobia, kedy sa bezbrehý liberalizmus slobodne preháňal ponad krajiny rozpadnutého ZSSR.

Reklama

Víťazstvo liberalizmu však nemalo dlhšie trvanie a ukázalo sa byť len ilúziou. Rusko znova vstalo z popola a rýchlym tempom obnovuje svoje dominantné postavenie, pričom sa pragmaticky zbližuje s Čínou. Anders Corr tvrdí, že Moskva a Peking si vybrali veľmi ostrú strategickú variantu medzinárodnej hry – podporujú nedemokratické krajiny typu Irán a Severná Kórea, aby tak odviedli pozornosť svetového spoločenstva od svojich operácii vo východnej Európe a Ázii.

Samozrejme Corr ako obyčajne neposkytuje žiadne dôkazy pre svoje tvrdenia, ide len o subjektívny a skresľujúci propagandistický názor prezentovaný politickými kruhmi USA a Západu, ktoré vidia v Rusku a Číne hrozby demokracie, pretože najmä Rusko tvrdo kleplo USA po prstoch na Blízkom východe a vďaka Rusku sa nedarí presadzovanie plánov amerických neoconov.

Takisto skutočnosť, že USA podporujú Saudskú Arábiu z jej stredovekým a tmárskym antidemokratickým režimom, samozrejme Anders Corr ostentatívne prehliada, rovnako ako skutočnosť že USA nekriticky podporujú Izrael, ktorý podľa viacerých analytikov zaviedol voči Palestínčanom na svojom území politiku porovnateľnú s apartheidom v bývalej Južnej Afrike.

Ako však Anders Corr vydedukoval, že Rusko a Čína podporujú Severnú Kóreu, keď Moskva a Peking rozhodne odsúdili skúšky nosičov atómových rakiet, ktoré koná Severná Kórea a takisto sa kriticky vyjadrujú k severokórejskému atómovému programu? To už naozaj stačí publikovať akúkoľvek hlúposť na stránkach Forbesu a následne vydávať ju za objektívnu skutočnosť?

Čo sa týka Iránu – ten je síce spojencom Ruska na Blízkom východe, Američania kvôli Saudom a Izraelu označujú iránsky režim za hlavného sponzora terorizmu, kritika Iránu je však nezaslúžená. USA, ktoré sa stavajú do pozície “svetového žandára” majú proste dojem, že môžu určovať kto je dobrý a kto zlý. A keďže sa USA rozhodli že tými “dobrými chlapcami” sú USA, Japonsko, Izrael, Južná Kórea, Kanada, Austrália a EÚ, musia byť samozrejme Rusko a Čína tými zlými.

Reklama

To čo si myslia Američania je ich súkromná vec. Problém Američanov tkvie v tom, že ak chcú svoj pohľad a názory presadiť, potrebujú k tomu aj adekvátnu politickú i vojenskú moc a tú nemajú v takej miere, aby dokázali svoje názory presadzovať rovnakým spôsobom, ako v období krátko po rozpade ZSSR, kedy drancovali ruské zdroje, podporovali vojnu v Čečensku, rozpútali vojnu v Juhoslávii, zaútočili na Afganistan, Irak, Lýbiu či Sýriu, vyprovokovali konflikt v Gruzínsku, pripadne destabilizovali situáciu na Ukrajine. Američania sa síce snažia upevniť svoje postavenie a chcú byť lídrom, súčasná realita je však iná, koncepcia jednopolárneho sveta sa končí a v multipolárnom svete sa budú musieť Američania naučiť existovať v zmenených geopolitických podmienkach. Ak to nepochopia, ich problémy sa budú prehlbovať.

Anders Corr tvrdí, že Rusko vedie ostrú hybridnú vojnu a úlohou demokratických krajín je zachrániť demokraciu, ľudské práva i slobodu slova (krásnym príkladom dodržiavania slobody slova, ľudských práv či demokracie sú napríklad Američanmi podporované režimy v Saudskej Arábii a na Ukrajine). Anders Corr prorokuje, že Rusko a Čína sa budú prikláňať k teritorálnej expanzii, samozrejme však tento svoj eufemický blábol nepotvrdzuje faktami a nie je jasné z jeho slov ani to, či Rusko a Čína sa budú snažiť priamo získať cudzie územia, alebo komplexne rozširovať zóny svojho vplyvu, rovnako ako tak robia USA a ich spojenci.

Anders Corr sa uchyľuje k hybridným vojnám ako k mantre. Podľa jeho slov Moskva a Peking budu realizovať stratégiu hybridných vojen prostredníctvom lokálnych konfliktov a destabilizácie, a budú takisto posilňovať svoj jadrový potenciál.

Opätovne taktne Anders Corr zamlčuje skutočnosť, že USA pomocou farebných revolúcii (súčasť hybridných vojen) destabilizovali situáciu v Sýrii, Jemene, Lýbii, Iraku či na Ukrajine. Čo sa týka jadrového potenciálu, stále sú USA najväčšou jadrovou veľmocou – vlastnia najviac jadrových hlavíc a nosičov, na rozdiel od Ruska a Číny však začínajú pociťovať nedostatok vhodných komponentov na vytvorenie nových jadrových zbraní. (Rusko a Čína majú menej rakiet, majú však dostatok surovín na zvyšovanie svojho jadrového potenciálu a Američania správne chápu, že ruský jadrový potenciál by v prípade totálneho konfliktu vymazal USA a veľkú časť Severnej Ameriky z mapy sveta. Táto skutočnosť drží americké elity na uzde).

Ilustračné foto

Svoj článok končí Anders Corr plamennou výzvou, aby demokratickí lídri nezabudli na to, že na demokratickom bloku leží ohromná zodpovednosť za ďalšiu existenciu slobodného sveta. Dnešné politické kroky USA a ich spojencov podľa Corra určia budúce osudy demokracie na Zemi na obdobie 50 až 100 rokov. K tomu, aby dokázali demokratickí lídri zachrániť demokraciu aj pre budúce pokolenia však musí ich politiku podporovať aj obyvateľstvo krajín “demokratického bloku”, čo je však podľa Corra momentálne problémom, pretože existujú alternatívne média a veľmi veľa ľudí vníma kroky USA a Západu negatívne. Preložené do ľudskej reči to evidentne znamená, že je načase, aby demokratickí lídri venovali svoju pozornosť zbytočne širokej slobode slova a propagande. (Možno sa opätovne dočkáme toho, že ako v čase nacistickej III. Ríše sa bude počúvanie Moskvy trestať smrťou. Na Ukrajine sa už Porošenko snaží zablokovať ruské weby, televíziu a zvyšuje propagandistické masírovanie ukrajinských mozgov, Ukrajina je predohrou toho, čo sa môžu snažiť politické elity EÚ presadiť aj v Európe).

Reklama

Rusko a Čína teda evidentne podľa Corrových predstáv môžu bojovať proti medzinárodnému terorizmu (nebudú predsa krvácať hrdinskí anglosaskí chlapci), vo všetkom ostatnom je evidentne povinnosťou Ruska a Číny prijať supremáciu USA. Takéto predstavy majú samozrejme utopický charakter, pretože USA nemajú dostatok síl svoje predstavy presadiť. Čoraz viac ľudí už chápe, že najväčšou hrozbou demokracii sú práve USA, ktoré humanitárne a bez vypovedania vojny bombardujú všetky krajiny sveta, ktoré odmietajú ich zvrátené politické predstavy a ktoré nie sú dostatočne silné na to, aby odolali sústredenému ekonomickému, politickému či vojenskému nátlaku politických špičiek USA či EÚ, Kanady a Austrálie a pod. USA sú krajinou, ktorá neustále porušuje normy medzinárodného práva a ich ruky sú až po lakte od krvi.

Zahraničná politika USA nemá nič spoločného s demokratickými princípmi. Vojny, násilie a chaos, ktoré umožňujú USA ovládať zdroje a ekonomický potenciál jednotlivých krajín sú len prvým krokom a majú pomôcť politickým elitám USA či Veľkej Británie vytvoriť jednu nadnárodnú multikulturálnu nadnárodnú korporáciu, ktorá zotrie rozdiely medzi národmi, civilizáciami a vytvorí kontrolovateľný liberálnofašistický systém v najhorších orwellovských kontúrach.

Momentálne sú Rusko a Čína dvoma krajinami, ktoré bránia Američanom a ich pseudodemokratickým spojencom dosiahnuť ich stanovené ciele.

Jevgenij Radugin

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali