Fico: „Ceny vody a elektriny sme definitívne vyriešili“. Matovič však žiada, aby ľuďom preplatil náklady za ističe. Do zvyšovania cien je zapletený aj svat Pavla Pašku

Fico: „Ceny vody a elektriny sme definitívne vyriešili“. Matovič však žiada, aby ľuďom preplatil náklady za ističe. Do zvyšovania cien je zapletený aj svat Pavla Pašku

Bratislava 8. februára 2017 (HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Podľa Roberta Fica je problém s cenou elektrickej energie definitívne vyriešený. Podobne to má byť aj s cenou vody a po dohode s Úradom pre reguláciu má byť cena vody, plynu a elektrickej energie na rovnakej úrovni ako v roku 2016. Igor Matovič však s premiérom nesúhlasí a žiada, aby vládna strana preplatila ľuďom všetky náklady spojené s machináciami okolo ceny elektriny. Líder opozičnej strany OĽaNO ďalej spytuje ministra hospodárstva Petra Žigu, prečo dosadil rodinného príslušníka Pavla Pašku do dozornej rady Východoslovenskej distribučnej, a.s.

Na snímke premiér Robert Fico
Na snímke premiér Robert Fico

Róbert Fico sa včera prostredníctvom videonahrávky na sociálnej sieti vyjadril k cenám energií, okolo ktorých nastal najmä v januári veľký rozruch. Premiér sa vyjadril, že ceny vody, plynu a elektrickej energie sú definitívne vyriešené a žiadne zvyšovanie cien sa konať nebude. Po dohovore s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bude vydaná nová vyhláška, ktorá zabezpečí rovnaké ceny energii ako v roku 2016.

Reklama

„Dnes sme definitívne vyriešili aj ceny vody. Po rozhovore s vedením ÚRSO vám môžem oznámiť ďalšiu dobrú správu. Podobne ako v prípade elektrickej energie, aj ceny vody budú na úrovni roku 2016,“ napísal premiér na sociálnej sieti.

Reklama

Ešte skôr však smerom k Ficovi položil niekoľko otázok jeho večný kritik Igor Matovič, ktorý včera ohľadom cien energií zvolal tlačovú konferenciu. Hlavnou témou bolo ignorovanie zvyšovania cien vody zo strany premiéra a snaha presadiť, aby boli občanom preplatené náklady, ktoré museli vynaložiť po zmenách, ktoré nariadil práve ÚRSO.

„Dnes doobeda sme ohlásili tlačovku s témami:
1. Prečo premiér ignoruje výrazné zvýšenie cien vody?
2. Pán minister, čím si zaslúžil Paškov svat byť v dozornej rade Východoslovenská distribučná, a.s.?
3. Pán premiér, mnohí ľudia si už prerobili ističe, preplatíte im do koša vyhodené peniaze?,“ pýta sa Matovič.

„Na tlačovke sme zverejnili prepočty, z ktorých vyplynulo, že najchudobnejšie rodiny doplatia na nový cenník vody + cca 92-98%. Bežné rodiny + 7% a Bašternák ušetrí cca 200 eur ročne,“ vysvetlil.

Matovičovi sa takisto nepozdáva obsadenie v dozornej rade Východoslovenskej distribučnej, a.s, do ktorej minister hospodárstva Peter Žiga dosadil svata Pavla Pašku. Aj on má byť podľa lídra OĽaNO zodpovedný za zvyšovanie cien.

„Minister Žiga dosadil za člena dozornej rady Východoslovenskej distribučnej, a.s. svata Pavla Pašku … a ten za odmenu východniarom zabezpečil parádne zvýšenie cien,“ obvinil rodinného príslušníka Pavla Pašku zo zvyšovania cien vody na východnom Slovensku.

Reklama

Na záver Matovič dodal, že na tlačovke vyzval Fica, aby preplatil náklady tým, ktorí museli kvôli zmenám v spôsobe platenia za elektrickú energiu meniť ističe v nemalej hodnote.

„Vyzvali sme Fica, aby teraz teda preplatil náklady na prerábku ističov tým ľuďom, ktorí pod tlakom nových faktúr si už ističe za 120-160 eur prerobiť dali,“ uzavrel.

Juraj Paška

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali