Ďalšia zrušená beseda časopisu Zem a Vek. Riaditeľ knižnice vysvetlil dôvod zmarenia diskusie

Ďalšia zrušená beseda časopisu Zem a Vek. Riaditeľ knižnice vysvetlil dôvod zmarenia diskusie

Slovensko 3. marca 2017 (HSP/Foto: Screenshot)

 

V martinskej knižnici sa 21. marca mala uskutočniť beseda šéfredáktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa a zástupcu šéfredaktora Mariána Benku. Špeciálny hosťom mal byť redaktor z Ukrajiny Artur Bekmatov. Riaditeľ knižnice Milan Nemček však besedu náhle zrušil.

Zrušená beseda časopisu Zem a Vek

Časopis Zem a Vek na svojom portáli zverejnil, že knižnice nie sú príčinou, ale obeťou nátlaku. „Ako fungujú tieto tlaky? V princípe veľmi jednoducho a mnohé z dotknutých knižníc nás o tom už v minulosti informovali. Stačí celkom malá a organizovaná skupinka tých istých, približne 10 ľudí, ktorá v jeden deň napíše na VÚC e-mail s predmetom sťažnosť. Text ani nie je podstatný, úrad ale eviduje podnet s negatívnym predmetom. Sťažnosti sú pre každý úrad dôvodom, že sa musia podnetom zaoberať a riešiť ho. A riešia ho tak, že knižniciam adresujú výzvu na zrušenie besedy. Toto je však prvý krok k totalite,“ píše Zem a Vek.

Reklama

O stanovisko sme teda požiadali Žilinský samosprávny kraj, ktorého predsedom je Juraj Blanár (Smer-SD), mesto Martin i riaditeľa Turčianskej knižnice v Martine Milana Nemčeka.

Zuzana Kalmanová, hovorkyňa mesta Martin nás odkázala na samosprávny kraj, keďže podľa jej slov mesto Martin do činnosti knižnice nezasahuje. „Turčianska knižnica v Martine je príspevkovou organizáciou, ktorej zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj a mesto Martin do jej činnosti nezasahuje. Vzhľadom na to, že jednotlivé inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja si robia svoj program samy, prosím, obráťte sa priamo na riaditeľa Turčianskej knižnice,“ uviedla.

Reklama

Podobné stanovisko nám poskytla aj hovorkyňa predsedu ŽSK Lenka Záteková: „program podujatí vytvárajú knižnice, galérie, múzeá či divadlá vo vlastnej kompetencii ako samostatné právnické subjekty,“ vysvetlila a dodala: „vami spomínaná beseda je priamo v organizácii Turčianskej knižnice v Martine. Prosím, obráťte sa preto na riaditeľa tejto inštitúcie, pána Milana Nemčeka.“

Na položené otázky či boli na VÚC zaslane podnety alebo sťažnosti, ktoré vyzývali k zrušeniu besedy časopisu Zem a Vek v martinskej knižnici, či VÚC vždy ruší podujatie ak sa voči nemu objavia sťažnosti, či ide o štandardný postup a či VÚC vyzval riaditeľa knižnice, aby zrušili prípadne zvážili zrušenie uvedenej besedy, neodpovedala.

 

Riaditeľ knižnice o zrušenej besede

O vyjadrenie sme teda požiadali aj samotného riaditeľa knižnice. Na naše otázky odpovedal nasledovne:

Reklama

Prečo sa knižnica rozhodla zrušiť dohodnutú besedu časopisu Zem a vek?

Besedu som uvítal, lebo si myslím, že ľudia by mali medzi sebou diskutovať, aj keď nemajú rovnaký názor. Pri medializácii besedy došlo aj mojou chybou k zdaniu, že Turčianska knižnica a jej zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj sú spoluorganizátormi podujatia, čo nie je tak. Na základe toho prišli na tieto inštitúcie sťažnosti. Uvedomil som si, že to nie je vhodné, zmenil som svoje rozhodnutie a vydavateľstvu som oznámil že besedu ruším.

 

Bol na vás vyvíjaný nátlak, aby ste besedu zrušili? Ak áno, odkiaľ?

O situácii sme diskutovali s VÚC. Tá diskusia nebola nátlakom. Žilinský samosprávny kraj nemal byť s touto besedou spájaný.

Reklama

 

Disponujete informáciou, že na magistrát mesta alebo úrad VÚC boli zaslané  sťažnosti voči zorganizovaniu besedy? Nemyslíte si, že takéto rušenie besied vedie k obmedzovaniu plurality názorov, čo následne môže vyústiť do totality?

Neviem, či je vhodné tento prípad zovšeobecňovať. Besedy sa všeobecne rušia z rôznych dôvodov. V tomto konkrétnom prípade si myslím, že o obmedzovanie plurality názorov z našej strany nejde. Dúfam, že pluralita názorov je trvalá vec a že si svoju platformu nájde. Hlavne dúfam, že bude viesť k zastaveniu rastu intolerancie medzi ľuďmi.

 

Beseda v Nitre bude

Martinčania však o besedu redaktorov časopisu Zem a Vek napriek jej zrušeniu knižnicou neprídu. Beseda sa uskutočni 23. marca v kaviarni Music and Café. Avšak “podporovatelia” slobody slova nezaháľajú a kaviareň lynčujú už teraz. Kaviareň preto vyzýva ľudí, aby umiernili svoje reakcie: “Priatelia, poprosíme vás o umiernenie reakcií. Sme podnik, ktorý dáva priestor rôznym žánrom a rôznym ľuďom. Žijeme v demokratickej krajine, kde má každý právo na svoj názor a je len na vás, či ho vypočujete alebo nie. Beseda nie je povinná, preto radi uvítame tých, ktorých táto téma zaujíma a tých, ktorých téma pohoršuje, radi uvítame na našich ďalších podujatiach.”

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali