Americká politologička: Prezidentské voľby rozhodne účasť

Americká politologička: Prezidentské voľby rozhodne účasť

New York 7. novembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-David Goldman)

 

Utorkové prezidentské voľby v USA rozhodne voličská účasť. Bude napríklad záležať na tom, koľkí voliči budú ochotní vziať si voľno z práce, koľkých zamestnávateľ uvoľní a koľkí budú ochotní vystáť si rady pred volebnými miestnosťami či cestovať často dlhé vzdialenosti. Na brífingu v New Yorku to dnes povedala politologička Fordham University Christina Greerová.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

V situácii, keď značné počty voličov nepreferujú ani republikána Donalda Trumpa, ani demokratku Hillary Clintonovú, ich však môžu pritiahnuť ďalšie položky na hlasovacom lístku vrátane volieb do Senátu či iných orgánov. Za takýchto okolností je možné, že napokon budú voliť aj prezidenta a vyberú si niekoho z tretích kandidátov. Tí už v minulosti niekoľko ráz zásadne ovplyvnili celkový volebný výsledok. Napríklad v roku 1992 Ross Perrot z Texasu pritiahol 19 miliónov voličov, čím odobral hlasy favorizovanému Georgeovi Bushovi staršiemu a prezidentom sa stal neznámy arkansaský guvernér Bill Clinton. Kandidát Ralph Nader v roku 2000 získal necelé tri percentá hlasov, ktoré však chýbali demokratovi Alovi Gorovi, čím pomohol k víťazstvu Georgea Busha mladšieho.

Reklama

V týchto voľbách môžu tretí kandidáti poškodiť skôr Clintonovú, pretože Trump má vyhranenejších voličov. Libertarián Gary Johnson a Jill Stenová zo Strany zelených pritom podľa politologičky nepatria medzi výrazné osobnosti, no v tejto situácii môžu dostať pomerne veľa hlasov. “Toto je premárnená šanca pre silných tretích kandidátov,” poznamenala.

Otázkou zostáva volebná účasť imigrantov. “Dokonca aj tí, čo sú v USA legálne, sa mohli obávať zaregistrovať sa do volieb, pretože je možné, že v krajine majú nejakého príbuzného nelegálne a pokladajú za lepšie na seba príliš neupozorňovať,” tvrdí Greerová. Ďalšou zaujímavou skupinou budú Aziati.

Reklama

V niektorých štátoch sa podľa Greerovej v týchto dňoch objavilo zastrašovanie voličov pred volebnými miestnosťami, pred ktorými sa pohybovali viditeľne ozbrojené osoby a pýtali sa ľudí, ako plánujú hlasovať. “Toto je nezákonné,” upozornila.

Greerová považuje za najnebezpečnejšie vyhlásenie v volebnej kampani výrok Donalda Trumpa, že v prípade prehry možno neuzná volebný výsledok, pretože podľa neho bude s veľkou pravdepodobnosťou zmanipulovaný. “USA si zakladajú na pokojnom odovzdaní moci,” zdôraznila. “Stačí, ak by kandidát zareagoval na volebný výsledok vyhlásením, že si nie je istý svojou prehrou a môže tak zmobilizovať značnú časť obyvateľov krajiny, ktorí sa začnú obávať o svoju bezpečnosť. Pripomínam, že v USA je legálna držba zbraní značne rozšírená,” uzavrela politologička.

 

Voľby  sú aj o budúcnosti imigrantov

Američania budú zajtra rozhodovať aj o budúcnosti imigrantov v krajine. Imigračná politika bola jednou z hlavných tém predvolebnej kampane a kandidáti majú na ňu zásadne odlišné názory.

Reklama

Médiá pri tejto príležitosti pripomínajú, že Spojené štáty založili imigranti a krajina vždy bola a dodnes je krajinou prisťahovalcov. Prinášajú príbehy tých úspešných a zdôrazňujú, že za mnohými prisťahovalcami, respektíve ich produktmi, by Američania plakali.

Jedným z nich je pôvodom Turek Hamdi Ulukaya. Do pozornosti médií sa v posledných týždňoch dostal nielen ako úspešný imigrant, ale aj pre xenofóbne útoky, ktorým počas tejto predvolebnej kampane čelil.

Hamdi Ulukaya je zakladateľom firmy Chobani, ktorá už jedenásť rokov vyrába rovnomenné jogurty s gréckou receptúrou. Sú ich plné obchody a Američania ich majú radi. Prisťahovalci ako Hamdi priniesli Američanom nielen obľúbené služby a produkty, ale sú životne dôležití pre americkú ekonomiku.

Firma Chobani zamestnáva 2000 ľudí a ponúka slušné platy. Zamestnancom dáva európskych šesť týždňov platenej materskej dovolenky, ktoré sú pre väčšinu Američanov len snom. Na výrobu svojich jogurtov odkupuje mlieko od 900 miestnych farmárov. Desať percent vlastníctva firmy dáva do rúk svojim zamestnancom. Založila Nadáciu stan na podporu utečencov na celom svete. Zapojila sa tiež do kampane Billa Gatesa a Warrena Buffeta, ktorí vyzývajú bohatých, aby venovali aspoň polovicu svojich celoživotných zárobkov na filantropické účely.

V roku 2013 získal Hamdi Ulukaya ocenenie Svetový podnikateľ roka, najprestížnejšie ocenenie pre podnikateľov. On a jeho firma bývajú často spomínaní ako príklad a inšpirácia pre iných.

Reklama

Hamdi pochádza z Turecka. Jeho otec, Kurd žijúci v Turecku, mal farmu na výrobu mlieka a Hamdi pomáhal s dojením oviec. Potom odišiel do Spojených štátov študovať angličtinu a popri tom tam pracoval na farme. Keď ho prišiel navštíviť otec, sťažoval sa na chuť amerického feta syru. Hamdimu to dodalo podnikateľský nápad. Založil si firmu na výrobu feta syru, ktorú vlastní dodnes.

V roku 2005 podnikol ďalší podnikateľský krok. Kúpil malú, už skrachovanú a nefunkčnú továreň na jogurty. Pomohol si vládnou pôžičkou na podporu malých podnikateľov.

Potom sa odhodlal na ďalší risk. Ponúknuť americkému trhu jogurt s novou receptúrou: s takou, akú poznal z domu. Americké jogurty sa mu totiž zdali len paródiou jogurtov. Boli riedke, veľmi sladké a veľmi umelé. “Odporné, hrozné,” spomína dnes pre Bloomberg News.

Prvé roky boli pre Hamdiho finančne aj fyzicky náročné. Dnes je takzvaný grécky jogurt hitom na trhu a Hamdi je miliardárom. Počas uplynulých týždňov sa ale Hamdi a jeho firma stali terčom rasistických slovných útokov na internete.

Predvolebná kampaň totiž rozpútala protiprisťahovalecké nálady. Kandidát na prezidenta Donald Trump opakovane vyhlasoval, že s prisťahovalcami prichádzajú do krajiny aj teroristi, násilníci, kriminálnici a podobné živly, a preto treba zatvoriť hranice a nastoliť veľmi prísny imigračný systém.

Hamdi je prisťahovalec, navyše moslim, vo svojej továrni zamestnáva aj utečencov a verejne vyhlásil, že aj iné firmy by mali pomáhať prisťahovalcom. To sa niektorým nepáči. Extrémne pravicová webstránka WND napríklad publikovala článok s titulkom “Americký jogurtový magnát sľubuje, že Ameriku zadusí moslimami”.

Hlavné médiá naopak zdôrazňujú, aké nebezpečné sú také nálady a postoje. Čo si myslia bežní Američania, bude známe už zajtra.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali