Zrušili Are, Vlhová má historické glóbusy, Brignoneová veľký

Zrušili Are, Vlhová má historické glóbusy, Brignoneová veľký

Are 11. marca 2020 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Gabriele Facciotti)

 

Švédski organizátori zrušili pre šíriacu sa infekciu koronavírusu záverečné podujatie Svetového pohára alpských lyžiarok v Are. Stalo sa tak v predvečer štvrtkového štartu trojsúťažného podujatia. Slovenská zjazdárka Petra Vlhová získala historické malé glóbusy za sezónne prvenstvá v slalome a historický prvý glóbus vôbec udelený za paralelné disciplíny

Na snímke Petra Vlhová

Prvotné informácie TASR získala od organizátorov, svetové agentúry a webstránka FIS (Medzinárodná lyžiarska federácia) neskôr potvrdili zrušenie a celkový triumf Talianky Federicy Brignoneovej. Veľký glóbus celkovej víťazky SP získala po tom, ako sa zrušilo deväť posledných pretekov seriálu (Ofterschwang, Are, Cortina d’Ampezzo). Talianka triumfovala s náskokom 153 bodov pred obhajkyňou veľkého glóbusu Mikaelou Shiffrinovou, pričom však Američanka prerušila sezónu ešte skôr po tragickom úmrtí otca.

Reklama

Vlhová na tretej priečke má o 189 bodov menej ako Brignonenová. Slovenka uspela v slalome o 20 bodov pred Shiffrinovou a na piedestál ju vyniesol triumf v Kranjskej Gore. Ak by tam skončila druhá, glóbus by bola získala Shiffrinová, lebo pri rovnakom počte bodov rozhoduje počet víťazstiev v pretekoch. Vlhová v sezóne vyhrala aj súťaž v paralelnom slalome a spolu so slabším výsledkom v paralelnom obrovskom slalome jej to stačilo na malú trofej za paralelné disciplíny.

V klasifikácii obrovského slalomu patrí Vlhovej druhá sezónna priečka s odstupom 74 bodov na Talianku, ktorá dominovala aj v hodnotení kombinácie. Po zrušení finále sa zo zisku malého glóbusu za super-G už skôr radovala Švajčiarka Corinne Suterová, Vlhová obsadila v konečnom hodnotení 14. miesto. Suterová si už predtým zabezpečila malú krištáľovú guľu za zjazd.

Reklama

Miestny organizačný výbor rozhodol v stredu večer na základe najnovšej situácie v krajine a po odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva vo Švédsku. “Nesmierne nás mrzí, že musíme zrušiť súťaže, ktoré sme tak dlho pripravovali. Momentálna situácia nám však nedáva inú možnosť. Chcem sa poďakovať všetkým dobrovoľníkom, ktorí pracovali veľmi tvrdo,” povedal manažér podujatia Fredrik Broman.

Švédsko práve v stredu zaregistrovalo prvú obeť nového koronavírusu SARS-CoV-2, čo je zároveň prvé úmrtie v dôsledku koronavírusu v Škandinávii. Krajina eviduje 481 prípadov nákazy, najviac zasiahnutá je metropola Štokholm. Úrad verejného zdravia v stredu vyzval švédsku vládu, aby v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu zakázala verejné zhromaždenia s účasťou viac ako 5000 ľudí. Švédske zákony totiž takýto postup vyžadujú. Vláda už skôr avizovala, že sa bude riadiť odporúčaniami tohto úradu.

Počet smrteľných obetí SARS-CoV-2 sa podľa údajov “Coronavirus COVID-19 Global Cases by Johns Hopkins CSSE” celosvetovo k stredajšiemu večeru 19.00 SEČ zvýšil na 4386, v 122 krajinách/regiónoch sveta ho diagnostikovali u 121.977 osôb.

Konečné poradie SP (30):
1. Federica Brignoneová (Tal.) 1378 bodov, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) 1225, 3. Petra VLHOVÁ (SR) 1189, 4. Corinne Suterová (Švaj.) 837, 5. Marta Bassinová (Tal.) 817, 6. Wendy Holdenerová 791, 7. Lara Gutová-Behramiová 616, 8. Michelle Gisinová (všetky Švaj.) 591, 9. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 556, 10. Ester Ledecká (ČR) 503
slalom (6): 1. Petra VLHOVÁ (SR) 460, 2. Shiffrinová 440, 3. Katharina Liensbergerová (Rak.) 276, 4. Holdenerová 260, 5. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) 235, 6. Nina Haverová-Lösethová (Nór.) 228
paralelné disciplíny (2): 1. Petra VLHOVÁ (SR) 113, 2. Clara Direzová (Fr.) 100, 3. Brignoneová 902, 4. Swennová Larssonová 80 a Elisa Mörzingerová (Rak.) 80, 6. Bassinová 78
zjazd (8): 1. Sutterová 477, 2. Ledecká 322, 3. Brignoneová 320, 4. Gutová-Behramiová 288, 5. Shiffrinová 256, 6. Elena Curtoniová (Tal.) 246, … 16. VLHOVÁ 164
super-G (7): 1. Suterová 360, 2. Brignoneová 341, 3. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 217, 4. Gutová-Behramiová 209, 5. Stephanie Venierová (Rak.) 205, 6. Nina Ortliebová (Rak.) 191,… 14. VLHOVÁ 119
obrovský slalom (6): 1. Brignoneová 407, 2. VLHOVÁ 333, 3. Shiffrinová 314, 4. Bassinová 309, 5. Robinsonová 300, 6. Holdenerová 234
kombinácia (2): 1. Brignoneová 200, 2. Holdenerová 125, 3. Ledecká 100, 4. Franziska Gritschová 80, 5. Ramona Siebenhoferová (obe Rak.) 64, 6. Bassinová 60

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:20

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken upozornil na naliehavú potrebu schválenia ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu v americkom Kongrese. Spravil tak počas stretnutia so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom.

Antony Blinken, Dmytro Kuleba stretnutie Rady NATO - Ukrajina
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
13:19

Ukrajina oznámila, že jej sily zasiahli ruské vojenské letisko na Krymskom polostrove, ktorý Moskva nezákonne anektovala v roku 2014.

13:19

Kremeľ uviedol, že ďalší americký balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na bojisku.

12:54

Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri zemetrasení na juhozápade Japonska. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody a malé zosuvy pôdy. Uviedli to miestne úrady.

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali