Znepokojivá otázka Dňa ústavy: Dožije sa Slovensko 50. výročia samostatnej existencie?

Znepokojivá otázka Dňa ústavy: Dožije sa Slovensko 50. výročia samostatnej existencie?

Bratislava 31. augusta 2017 (HSP/ďateľ/Foto:TASR-Roman Hanc)

 

Ešte pred 28 rokmi okupovala Červená armáda východný Berlín. Dnes je NATO vzdialené len 134 kilometrov od Petrohradu. Dynamika geopolitického vývoja nás preto oprávňuje klásť si otázku, či sa Slovensko dožije aj 50. výročia štátnej nezávislosti.

Ilustračné foto

 

Reklama

Obrovský krok pre človeka, drobučký pre národ

Dvadsiate piate výročie prijatia ústavy je dostatočne silný dôvod zamyslieť sa nad stavom našej štátnosti a perspektívami jej prežitia. Z pohľadu jednotlivca sme od 1. septembra 1992 prešli obrovský kus cesty. Za ostatných 25 rokov prišla na svet generácia ľudí bez skúseností s Európou rozdelenou železnou oponou a zrejme si ani nedokáže predstaviť, ako fungoval svet, keď sovietska/ruská armáda okupovala východný Berlín a celú Nemeckú demokratickú republiku a americká armáda zase kontrolovala Spolkovú republiku Nemecko.

Reklama

Čo je však štvrťstoročie v dejinách štátu a národa? Iba krátka epizóda, o ktorej historici v 22. a nasledujúcich storočiach budú referovať v rozsahu jedného odseku ako o dynamickom a miestami turbulentnom období po rozpade Sovietskeho zväzu. Prihliadnuc na komplikovanú históriu Európy a tej časti Eurázie, ktorá by sa dala nazvať európskym polostrovom (na západe vymedzený Atlantikom a na východe líniou ťahajúcou sa od Petrohradu po Rostov na Done), je potrebné položiť si znepokojujúcu otázku. Bude Slovensko oslavovať aj polstoročie prijatia ústavy ako samostatný štát?

 

Ešte znepokojujúcejšia odpoveď

Odpoveď je azda ešte znepokojujúcejšia než otázka sama. Neznie totiž ani áno, ani nie. Či už bude jednou časťou odpovede áno alebo nie, do veľkej miery to nebude závisieť od nás samých, ale od nesmiernych neosobných ekonomických a geopolitických síl, ktoré pred 25 rokmi síce umožnili vznik našej samostatnej štátnej existencie, ale rovnako môžu zapríčiniť aj jej zánik.

Ak sa niekomu zdá predchádzajúci odsek ako nenáležité rúhanie sa v slávnostnej chvíli, treba si pripomenúť, že len 20 rokov po vzniku prvej ČSR sa tento štát v dôsledku Mníchovskej dohody ocitol v smrteľnej agónii a v prvom štvrťroku 1939 sa rozpadol. Čechy a Morava sa stali protektorátom Tretej ríše a Slovensko jej satelitným štátom. Už necelé tri roky po druhej svetovej vojne stratilo vtedy len nedávno obnovené Československo podstatné znaky štátnej suverenity, keď pripadlo do sféry vplyvu Sovietskeho zväzu a o ďalších dvadsať rokov sa stalo štátom okupovaným Červenou armádou. Sily, ktoré viedli k týmto udalostiam nemožno pričítať len na vrub nacistickej a komunistickej ideológii. Nepochybne formy ovládania okupovaných teritórií poznačili tak nacizmus, ako aj komunizmus, ale v pozadí prvej i druhej svetovej vojny a tiež vojny studenej bola predovšetkým európska geografia. Tá sa v priebehu miliónov rokov ešte meniť nebude, a preto nemožno vylúčiť, že na šírych rovinách medzi východnou hranicou Francúzska, pokračujúcich cez Nemecko, Poľsko, Pobaltie, až po šíre stepi Ruska sa ešte počas nášho života nerozhorí nový konflikt.

Reklama

 

NATO – Rusko: 134 kilometrov

Dynamika geopolitických síl na európskom polostrove je enormná, a preto nevypočítateľná. Stačí si pripomenúť niekoľko míľnikov. V roku 1989 padli komunistické režimy v celej strednej a východnej Európe. Zjednotilo sa Nemecko. Československo sa vrátilo k demokracii a 1. januára 1993 sa nenásilne rozdelilo na dva samostatné štáty – Slovenskú a Českú republiku. Sovietsky zväz sa rozpadol v roku 1991. V tom istom roku skolabovala aj Juhoslávia a na západnom Balkáne vypukla strašná vojna. Ďalší konflikt na Balkáne sa rozhorel v roku 1999 kvôli Kosovu, keď do srbsko-albánskeho sporu vstúpili sily NATO. Severoatlantická aliancia sa následne rozšírila až do Pobaltia. Merajúc vzdialenosť z estónskej Narvy do ruského Petrohradu dnes stoja sily NATO 134 kilometrov od hraníc Ruska. (Ešte v roku 1989 pritom bola ruská armáda dislokovaná vo východnom Berlíne.) Rusko tak stratilo to, čo vojenskí stratégovia označujú za strategickú hĺbku. Nervózna z tohto vývoja, Moskva anektovala Krym a aktívne podporuje udržiavanie konfliktu na východnej Ukrajine.

Slovensko vstúpilo do Európskej únie 1. mája 2004. Bol to čas prosperity a zdalo sa, že európsky integračný projekt funguje bezchybne. Prosperita garantovala aj stabilitu a mier. Prišiel však rok 2008 a s ním aj finančná kríza. Tesne na to, 1. januára 2009, začalo Slovensko platiť eurom. Takmer desať rokov od vypuknutia krízy sa EÚ a najmä eurozóna nedokázali zbaviť stagnácie, aj keď samotnému Slovensku sa nedarí až tak zle. (Čo sa môže veľmi rýchlo zmeniť, ak do stagnácie upadne Nemecko.) Avšak stredomorské krídlo eurozóny je na tom veľmi zle a je v čoraz ostrejšom konflikte s jej severnou časťou. Francúzsko, ktoré je tak stredomorskou, ako aj severoeurópskou krajinou čelí obrovským ekonomických, vnútropolitickým aj geopolitickým tlakom. Európska únia v roku 2017 nie je úniou z roku 2004. Stabilita ani prosperita už nie sú samozrejmosťou. Skôr opak je pravdou.

 

Reklama

Zabúdame na neosobné sily geopolitiky

Stredný východ je mierne povedané v pohybe, čo veľmi negatívne pociťuje práve stredomorská časť EÚ. Migračná kríza navyše rozdeľuje východnú a západnú časť únie. Na strednom východe aj na Balkáne sa čoraz asertívnejšie prejavuje Turecko. Stáva sa nespochybniteľnou regionálnou mocnosťou a obnovuje sféry vplyvu bývalej Osmanskej ríše. Na sever od nás sa zase ako regionálna mocnosť vzmáha Poľsko. Ani nie tak pres voju silu (aj keď nie je zanedbateľná) ako v dôsledku (dočasnej?) vojenskej slabosti Nemecka a jeho extrémnej ekonomickej zraniteľnosti v dôsledku enormnej závislosti od exportu.

V takom zložitom geopolitickom kontexte Slovensko oslavuje 25. výročie prijatia ústavy. Úvahám o základnom dokumente štátu napriek tomu dominujú predovšetkým spory o interpretáciu rôznych vnútropolitických škriepok. Žiaľ, nič z toho nebude mať vplyv na to, či oslávime ako samostatný alebo úplne suverénny štát aj výročie 50. Týmto neosobným, no veľmi zreteľným silám však dnes málokto venuje náležitú pozornosť.

Peter Tóth

Pôvodne vyšlo na datel.sk

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali