Životné tempo

Životné tempo

Slovensko 30. júna (HSP/Foto: Mária Čapáková)

Ponáhľať sa je novým životným trendom. Vždy a všade, rýchlo, lebo nemáme čas. To je fakt – nemáme čas. Nevlastníme ho a nedokážeme ho nijako ovplyvniť, ani ponáhľaním sa. Vychádza mi z toho, že ponáhľať sa preto, lebo nemáme čas, je nelogické.

Čo nás teda ženie tak šialene vpred? Je to skôr nejaký stihomam, šialenstvo dnešnej doby, ktoré nás naháňa, aby sme toho stihli čo najviac. Od rána, ako sa ocitneme na nohách, riešime kopu vecí, pokračujeme cestou do práce a je to úplne jedno či cestujeme mestskou hromadnou dopravou, autom, alebo ideme pešo. Ako sa kedysi ľudia nervózne pozerali na hodinky, tak teraz podchvíľou vyťahujú mobilné telefóny a neustále sledujú, koľko je hodín. Niektorí vodiči áut sa zas ponáhľajú až tak, že zabúdajú vyhadzovať smerovky a „myšičkujú“ pomedzi pomalšie jazdiace autá. Chodci si ani neuvedomujú, že čím viac sa ponáhľajú, nakláňajú sa dopredu akoby chceli už byť niekde v cieli skôr, ako je to možné.

Sme takí rozbehnutí, že ak nás niekde zastaví niečo nezvyčajné, prežívame až frustráciu z čakania. Nechodí električka, väčšina ľudí na zastávke vyťahuje telefóny a poslušne niekomu hlásia, že prídu neskôr, lebo kvôli meškajúcej doprave nestíhajú. V kolóne áut si zvyknú vodiči riadne zanadávať a všemožne skúšajú predbehnúť sa, napríklad aj jazdou za plnou bočnou čiarou. Len aby boli o kus vpredu.

Reklama

A keď sa už šťastne dostaneme do práce, naše tempo pokračuje. Tlačia nás termíny, množstvo práce, nervózni nadriadení, ktorí nás nútia urobiť čo najviac. Keď nestíhame, nadčasujeme a to nám urobí po odchode z práce ešte vyššie tempo, pretože ešte toho máme veľa vybaviť. Čaká nás domácnosť, nákupy, deti, partner, varenie… Večer v neskorých hodinách unavení odpadáme do postele a konštatujeme, ako ten deň rýchlo ubehol a v podstate sme nič nestihli…

Kto nám za to môže? Sami sme si na vine, že chceme byť rýchlejší, ako je v našich možnostiach. Keď mám raz do týždňa hodinu cvičenia so skupinkou žien, neustále im opakujem, že necvičíme rýchlo. Pomaly, precítiť každý pohyb. Vzápätí sa na ne pozriem, a vidím, že niektoré kmitajú o život. Keď im to spripomienkujem, dozviem sa, že sú také rozbehnuté, že už ani nevedia spomaliť.

Reklama

No, máme sa čo učiť. Precítiť každý pohyb, každý nádych. Neplatí to len pri cvičení. Užívať si krásu a plnosť života nestihneme, keď sa neustále niekam ponáhľame. Organizácia životných povinností nemusí znamenať hektický spôsob života. Potrebujeme čas aj pre seba a na oddych. V pokoji. Načerpať nové sily a nebudiť sa ráno s pocitom, že „už zas to začína“ a mne chýbajú ešte tri hodiny spánku. Únava sa kumuluje a rýchlosť, ktorou žijeme, nás úplne vyčerpáva. Ako potom môžeme prežiť kvalitný život? Súvisí s tým aj večná nespokojnosť, pretože urobíme hromadu vecí, ale to, čo by sme chceli, napríklad venovať sa svojím koníčkom, trochu zmeniť stereotyp, nájsť si čas na stretnutie a rozhovory, v tom závale povinností nestihneme. Stále zostane niečo, čo sme nestihli a sme z toho rozčarovaní.

Životné tempo je však záležitosťou každého jednotlivca. Poznám ľudí, ktorí sa nedajú vytrhnúť zo svojho pokoja, ani keby nad nimi bičom plieskali. Idú si svojou rýchlosťou a tí ostatní, čo sa stále niekam ponáhľajú a stresujú, sú z týchto rozvážnych, pohodových ľudí tak nervózni, že ich ani nenapadne, že by tiež mohli urobiť niečo preto, aby mali takú životnú pohodu.

Ponáhľaj sa pomaly, tak znie jedna múdrosť. Alebo – pomaly ďalej zájdeš. Je to pravda. Čas neovplyvníme, máme len určité možnosti, ako sa mu prispôsobiť. Rýchlosť nám však nijako nepomôže, čas si pôjde ďalej svojím „sekundovým“ tempom a my máme obmedzené možnosti pohybu v čase.  Niekto raz povedal, že čas si vymysleli ľudia, aby vedeli odkedy dokedy a čo za to. To by však nemalo určovať naše životné tempo. Môžete vyskúšať takú vec, že trasu z domu do obchodu, ktorú zvyčajne preletíte, prejdete o polovicu pomalšie. Otázka je, či to vôbec dokážete. Alebo vyjsť si večer niekam, skade sa dá pozorovať západ slnka, zostať stáť či sedieť na mieste a pozerať sa, kým nezmizne za obzorom. Pomôže nám to spomaliť nielen fyzicky, ale predovšetkým vo vnútri, kde sa nám hromadí stres a spôsobuje nepríjemné pocity.

Potrebujeme nájsť spôsob ako spomaliť a vychutnať si život. Aby sme okolo jeho krásy a plnosti nepreleteli bez povšimnutia, ale aby sme si vychutnali každý úder srdca, každý nádych, každý pohyb a čerpali napríklad aj z toho, ako dlho trvá orchidei, kým vyženie stonku, puky a zakvitne. Bez ohľadu na zaužívané životné tempo – dajme aj sebe čas takto rozkvitnúť.

Reklama

Mária Čapáková

Ak si chcete prečítať všetky články autorky, vložte do vyhľadávania jej meno.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali