Žiga: Vietnam je podľa obchodného obratu 14. najdôležitejšou krajinou pre Slovensko

Žiga: Vietnam je podľa obchodného obratu 14. najdôležitejšou krajinou pre Slovensko

Bratislava 21. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Slovenské investičné aktivity sa vo Vietname zameriavajú na budovanie infraštruktúry, rozvoj sektora energetiky alebo priemyselnú výrobu

Vietnam je v hospodárskej oblasti z hľadiska obchodného obratu 14. najdôležitejšou krajinou pre Slovensko, ešte pred Tureckom, Ukrajinou alebo USA. Uviedol to dnes v Bratislave podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) v úvode Slovensko-vietnamského podnikateľského fóra, na ktorom sa zúčastnil aj podpredseda vlády Vietnamu Vuong Dinh Hue, štátny tajomník rezortu diplomacie Lukáš Parízek a generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Róbert Šimončič.

Reklama
Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga

Naopak, Slovenská republika je podľa Žigu po Poľsku druhým najväčším obchodným partnerom Vietnamu v regióne stredo-východnej Európy. “Hlavným cieľom a hospodárskym záujmom SR je podpora slovenského exportu, a tým vyrovnávanie vysokého pasívneho salda v našej obchodnej bilancii,” zdôraznil Žiga.

Obchodno-investičné aktivity slovenských podnikateľských subjektov sa podľa slovenského podpredsedu vlády v poslednom období sústreďujú na prioritné oblasti vietnamskej ekonomiky, akými sú budovanie infraštruktúry, rozvoj sektora energetiky alebo priemyselná výroba.

Reklama

Podľa vietnamského podpredsedu vlády je Slovensko dôležitým strategickým partnerom Vietnamu v Európe. “Vzájomné tradične dobré, priateľské vzťahy sa preto musia posilňovať,” zdôraznil. Upozornil zároveň, že Vietnam sa v poslednom období stal zaujímavou a atraktívnou investičnou destináciou. Ekonomiky SR a Vietnamu si podľa neho navzájom nekonkurujú, ale môžu sa naopak vzájomne v mnohých oblastiach dopĺňať, pretože vzájomná obchodná výmena zaostáva za svojím potenciálom.

Vietnam je pre Slovensko podľa slov štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Parízeka tradičným obchodným partnerom v regióne juhovýchodnej Ázie. “Vietnam znamená pre nás príležitosť v rastúcom hospodárstve a potenciál v inováciách a uplatňovaní skúseností. Uzatvorená dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Vietnamom bude znamenať novú historickú etapu v obchodných vzťahoch,” doplnil Parízek.

Podľa Šimončiča dnes je Slovensko hospodársky mimoriadne rýchlo rastúca krajina, ktorá je integrovaná vo všetkých dôležitých štruktúrach. “Dôležitým faktom je skutočnosť, že Slovensko je súčasťou eurozóny,” upozornil s tým, že SR je jednou z najpriemyselnejších krajín v Európe. “Najsilnejšími sektormi v SR sú automobilový a elektrotechnický priemysel, IT-technológie či centrá zdieľaných a strategických služieb.

V súčasnosti sú v SR etablované tri a zakrátko budú štyri významné automobilky,” poznamenal šéf SARIO.

“Budeme pokračovať v budovaní transparentného investičného prostredia, aby podnikatelia mali spravodlivý prístup na trh vo Vietname,” dodal viceminister pre plánovanie a investície Vietnamu Nguyen The Phuong.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:45

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení tadžického ministerstva zahraničných vecí.

07:35

Biely dom v nedeľu zdôraznil, že propalestínske protesty, ktoré sa v posledných týždňoch konajú na amerických univerzitách, musia zostať pokojné. Polícia počas víkendu zadržala v štyroch z nich okolo 275 ľudí.

07:17

Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody. Obe krajiny už pracujú na konkrétnom texte, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

07:05

Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu uviedlo, že nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela na dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

06:55

Írsky premiér Simon Harris v nedeľu varoval, že jeho krajina podnikne kroky na zastavenie prílevu žiadateľov o azyl z britského Severného Írska. Dublin podľa neho nedovolí, aby iné krajiny využívali Írsko na riešenie vlastných imigračných problémov.

06:45

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi tento týždeň Izrael a Jordánsko. Oznámil to jeho rezort v nedeľu po tom, ako lídri USA a Izraela hovorili o snahách dosiahnuť prepustenie rukojemníkov.

06:35

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri tornádach, ktoré sa cez víkend prehnali americkým štátom Oklahoma. Oznámili to v nedeľu tamojšie úrady, ktoré hlásili zničené budovy, výpadky elektriny a desiatky zranených.

06:30

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako “druhá životná poistka”. Séjourné to uviedol v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

Včera 20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

Včera 20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

Včera 19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

Včera 19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali