Autori zistili, že ženy vo veku 20 – 44 rokov, ktoré pili dva alebo tri šálky kávy denne, mali najnižšiu obezitu – o 3,4% nižšiu ako tie, ktoré kávu vôbec nepili. Ženy vo veku 45 – 69 rokov museli piť štyri alebo viac šálok, aby dosiahli najlepší výsledok – o 4,1% menej. Celkovo bolo pre všetky vekové kategórie priemerné percento súhrnného telesného tuku o 2,8% nižšie u žien, ktoré pili dva alebo tri šálky kávy denne.
Daná súvislosť bola evidovaná aj vtedy, keď boli brané do úvahy rôzne ďalšie faktory, ako je napríklad obsah kofeínu v káve, fajčenie a prítomnosť sprievodných chorôb.
Dôležité je, že okrem ovplyvnenia obsahu podkožného tuku bola spotreba kávy spojená s množstvom viscerálneho tuku – toho, ktorý obklopuje vnútorné orgány a hromadí sa v brušnej dutine. Práve jeho nadmerné množstvo škodí zdraviu najviac.
U mužov bola táto závislosť tiež zaznamenaná, ale v malom rozsahu. Významné výsledky boli zaznamenané vo vekovej skupine 20 – 44 rokov: u nich bol zvyk pitia dvoch alebo troch šálok denne spojený so znížením celkového tuku o 1,3% a viscerálneho tuku o 1,8%.
Na svete sa ročne spotrebuje asi sedem miliónov ton kávy. Objem približne štyroch šálok denne je považovaný za bezpečný a podľa väčšiny vedcov si tehotné ženy môžu dovoliť dve porcie.
Cez početné dôkazy o kladných účinkoch nápoja nestojí za to konzumovať ho vo veľkom množstve, pretože to môže viesť k poškodeniu zdravia.
Dr. Lee Smith, hlavný autor štúdie, okomentoval výsledky výskumu.
“Naše štúdie ukazujú, že káva môže obsahovať biologicky aktívne zlúčeniny iné ako kofeín, ktoré regulujú hmotnosť a môžu byť potenciálne použité ako lieky proti obezite. Možno káva alebo jej účinné zložky môžu byť začlenené do stratégie zdravého stravovania, aby sa znížilo zaťaženie chronických ochorení spojených s epidémiou obezity,” uviedol.
Autori poznamenávajú, že pri prerokúvaní a ďalšom využití získaných údajov je potrebné vziať do úvahy obmedzenia tejto práce. Observačná povaha štúdie neumožňuje jednoznačne nadviazať príčinnú súvislosť a pri zvažovaní možnosti použitia údajov pre stravovacie odporúčanie je nutné vziať do úvahy vzájomný vplyv kávy a konkrétnych vlastností človeka. Sú potrebné ďalšie štúdie, ktoré by mohli validovať dáta tejto práce, odhaliť mechanizmy objaveného vplyvu a tiež skontrolovať stabilitu nájdených súvislostí pre rôzne oblasti planéty.