Zelenskyj poskytol rozhovor o úniku informácií z Pentagónu

Zelenskyj poskytol rozhovor o úniku informácií z Pentagónu

Kyjev 3. mája 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Presidential Press Office)

 

Volodymyr Zelenskyj poskytol rozhovor denníku Washington Post o “úniku informácií z Pentagónu”. Tu sú hlavné body

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

1. USA neinformovali Ukrajinu o únikoch, ukrajinské orgány sa o všetkom dozvedeli z médií. Podľa Zelenského sú úniky informácií nevýhodné pre Ukrajinu a USA.

Reklama

2. Zelenskyj odpovedal na otázku, či únik údajov o špehovaní vedenia Ukrajiny zo strany USA povedie k oslabeniu dôvery medzi Kyjevom a Washingtonom.

Povedal: “Prejavovanie svojich osobných pocitov nestojí za potenciálne škody, ktoré by mohli spôsobiť podpore vojenských akcií Ukrajiny zo strany USA.”

Reklama

“Tam, kde môžem hovoriť úprimne, tak aj hovorím. Sú tu však vysoké riziká. Keby to bola moja vojna proti Putinovi a na bojisku by sme boli dvaja, každému by som povedal, čo si o nich myslím. Ale tu je to trochu inak. Všetci sme zodpovední,” dodal prezident.

3. Zelenskyj sa počas rozhovoru “zdal byť podráždený, keď komentoval úniky informácií” a povedal, že ich považuje za “televíznu šou”, ktorá “pomáha Rusku v kritickej chvíli”.

“Pre nás je všetko, čo takým či onakým spôsobom vopred informuje nášho nepriateľa, jednoznačne mínusom. Nevidím v tom žiadnu výhodu,” povedal.

4 Zároveň nepotvrdil ani nevyvrátil dôveryhodnosť uniknutých údajov. “Ak vám odpoviem, znamená to, že je to tajné, znamená to, že existujú skutočné dokumenty. Prosím, prestaňte sa so mnou hrať. Som prezidentom krajiny, ktorá je vo vojne,” povedal Zelenskyj.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:23

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v noci na štvrtok uviedol, že sa v Kremli stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ponúkol mu vyslanie ďalších svojich bojovníkov na Ukrajinu.

Kadyrov na platforme Telegram napísal, že s Putinom diskutoval aj o hospodárskych problémoch a perspektívach Čečenska a pozval ho na návštevu regiónu.

07:18

Čína vo štvrtok spustila dvojdňové vojenské cvičenia v okolí Taiwanu. Hovorca čínskej armády vyhlásil, že ide o “trest za separatistické aktivity” taiwanskej vlády. Tchaj-pej manévre čínskej armády odsúdil.

07:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v noci na štvrtok pricestoval do nepokojmi zasiahnutej Novej Kaledónie. Vyjadril nádej, že na toto francúzske tichomorské územie sa čo najskôr vráti pokoj, mier a bezpečnosť.

06:57

Kolumbijský prezident Gustavo Petro nariadil otvorenie veľvyslanectva v palestínskom meste Ramalláh na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to v stredu kolumbijský minister zahraničných vecí Luis Gilberto Murillo.

06:51

V Spojených štátoch bol od konca marca potvrdený druhý prípad vtáčej chrípky u človeka po kontakte s infikovanými dojnicami. Oznámilo to v stredu americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

06:42

Každá krajina sa môže sama rozhodnúť, či uzná Palestínu ako štát, uviedol v stredu Biely dom. Americký prezident Joe Biden si však myslí, že najlepším prístupom sú priame rokovania, nie jednostranné uznanie Palestíny.

06:34

Čína poskytuje Rusku bojové vybavenie pre použitie v jeho vojne proti Ukrajine, povedal v stredu britský minister obrany Grant Shapps.

Shapps uviedol, že spravodajské informácie Británie a USA sú v rozpore s predošlými pokusmi Pekingu prezentovať sa ako aktér s umierňujúcim vplyvom na Moskvu.

06:30

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu vyzval na spoločný postoj Európskej únie pri uznaní palestínskeho štátu.

Írsko, Nórsko a Španielsko v stredu oznámili, že 28. mája oficiálne uznajú Palestínu ako štát. Uviedli tiež nádej, že podobne budú postupovať aj ďalšie západné krajiny.

Včera 20:29

Poľsko v súčasnosti neuvažuje o zavedení povinnej vojenskej služby, pretože záujem o vstup do ozbrojených síl zostáva vysoký. Uviedol to v stredu v parlamente poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Včera 20:28

Maďarská polícia v stredu našla jedného z piatich nezvestných po tragickej zrážke motorového člna s výletnou loďou na Dunaji pri obci Verőce. Telo 19-ročného muža objavili na úseku rieky medzi mestami Vác a Sződliget. Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK) to uviedlo na svojom účte na Facebooku.

Včera 20:27

Poľsko v stredu uviedlo, že podporuje riešenie na úrovni dvoch štátov v spojitosti s krízou na Blízkom východe medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Včera 19:27

Nemecko je pripravené využiť zmrazené ruské aktíva na pomoc Ukrajine. Uviedli to v stredu zdroje z nemeckého ministerstva financií, ktoré nechceli byť menované.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž beží na vlnolame pozdĺž jazera Michigan proti panoráme centra mesta

Autor: TASR/AP-Kiichiro Sato

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali