Zásah USA proti čínskemu čipovému priemyslu sa zmenil na “plnohodnotnú technologickú vojnu”

Zásah USA proti čínskemu čipovému priemyslu sa zmenil na “plnohodnotnú technologickú vojnu”

Washington 18. decembra 2022 (HSP/Globaltimes/Foto:Twitter)

 

USA zaradili tri desiatky čínskych high-tech spoločností na obchodnú čiernu listinu. Tá im zakazuje prístup k americkým technológiám a komponentom. Odborníci to označili za “posledný krok” po tom, čo mnohé karty, s ktorými predtým hrala Bidenova administratíva, nedosiahli očakávaný účinok pri obmedzovaní čínskeho polovodičového priemyslu

čipy
Ilustračné foto

Táto iracionálna prax tiež prispieva k prívalu nových opatrení Washingtonu na kontrolu vývozu čínskych výrobcov čipov. Tieto opatrenia sa od októbrového rozsiahleho zákazu voči Pekingu citeľne zvýšili a odhalili zúfalú snahu USA udržať si prevahu na svetovej technologickej hranici, uviedli pozorovatelia z odvetvia.

Reklama

Podľa správy denníka Financial Times americké ministerstvo obchodu zaradilo 36 čínskych firiem na “zoznam subjektov”, čo znamená, že americké firmy budú musieť požiadať o licencie, ktoré je veľmi ťažké získať na vývoz kritických technológií do týchto spoločností.

Medzi spoločnosťami, na ktoré sa vzťahuje tento zoznam, sú Yangtze Memory Technologies (YMTC), popredný čínsky výrobca pamäťových čipov, a výrobca čipov umelej inteligencie Cambricon Technologies, uvádza sa v správe.

Reklama

Okrem toho viac ako polovica z týchto troch desiatok spoločností vrátane Cambriconu bude čeliť ešte prísnejším sankciám a vzťahuje sa na ne tzv. pravidlo o priamych zahraničných výrobkoch, ktoré im blokuje prístup k technológiám vyrobeným kdekoľvek na svete v USA, čo je sankcia, ktorú USA predtým použili na čínskeho výrobcu telekomunikačných zariadení Huawei.

 

Posledná karta

USA sa opäť vrátili k taktike zoznamov subjektov po tom, čo v poslednom čase použili rôznorodé metódy na zintenzívnenie zásahu proti rastúcemu čínskemu čipovému priemyslu, vrátane lákania spoločnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, aby zriadila závody v USA, snahy vytvoriť exkluzívnu alianciu pre čipy s niekoľkými ázijskými ekonomikami, ako aj presviedčania Japonska a Holandska, aby sa pripojili ku kontrolám vývozu do Číny.

V októbri USA vystupňovali svoje útoky na čínsky polovodičový priemysel tým, že predstavili najprísnejšie vývozné kontroly, ktoré zakazujú čínskym spoločnostiam nakupovať moderné čipy a zariadenia na výrobu čipov bez licencie.

Podľa ďalšej správy Financial Times Bidenova administratíva zároveň zaradila viac ako 30 čínskych spoločností vrátane YMTC na “neoverený zoznam” a stanovila 60-dňovú lehotu, počas ktorej majú spoločnosti umožniť USA vykonať vyšetrovanie, inak im hrozí, že budú zaradené na zoznam subjektov.

Reklama

“Zásah, ktorý USA začali proti čínskemu čipovému priemyslu, sa zmenil na plnohodnotnú technologickú vojnu a nič nenasvedčuje tomu, že by sa mal zmierniť, pokiaľ si USA nezabezpečia nadradené postavenie nad Čínou,” povedal v piatok pre Global Times Han Xiaomin, generálny riaditeľ Jiwei Insights v Pekingu.

Keďže sa však väčšina týchto krokov neukázala taká účinná, ako USA očakávali, či už z dôvodu odporu spojencov, ktorí sa pridali k zákazu USA, alebo z iných dôvodov, zdá sa, že kontroly vývozu sú poslednou snahou, do ktorej USA vkladajú svoje nádeje, aby poškodili čínsky technologický priemysel.

Podľa Hana bude zoznam subjektov pravdepodobne najsilnejšou zbraňou, ktorú môžu USA proti Číne použiť, keďže je takmer nemožné, aby americké dodávky získali vývoznú licenciu na základe zásady “prezumpcie viny”.

“Čo iné môžu USA urobiť? Možno len v ďalšom kroku zaradiť na zoznam viac čínskych spoločností,” povedal.

Xiang Ligang, skúsený technologický analytik, tiež uviedol, že s výnimkou čipov bude pre USA v hlavných oblastiach vývozu ťažké zablokovať dodávky do Číny.

Reklama

“Čo ešte môžu blokovať? V oblasti dopravy Čína spolupracuje s Európou a vyrába vlastné lietadlá. V oblasti energetiky Čína zvyšuje spoluprácu s Blízkym východom a Ruskom. Preto sa USA zúfalo snažia udržať si svoje záujmy a výhody oproti Číne v oblasti čipov,” poznamenal.

Fu Liang, skúsený pozorovateľ v oblasti telekomunikácií, pre Global Times tiež povedal, že USA musia presadzovať svoju “tradičnú taktiku” zoznamov subjektov, pretože je veľmi ťažké presadiť nové reštrikčné opatrenia, ktoré by získali podporu medzinárodného spoločenstva.

Čínske ministerstvo obchodu v piatok v reakcii na tieto správy vydalo vyhlásenie, v ktorom uviedlo, že Čína je rozhodne proti tomuto kroku a prijme potrebné opatrenia na rozhodnú ochranu legitímnych práv a záujmov čínskych podnikov a inštitúcií.

“Americká strana zovšeobecnila koncept národnej bezpečnosti, zneužila kontrolu vývozu a iné opatrenia a využila národnú moc na rozšírenie zásahu proti čínskym podnikom a inštitúciám, čo je typický postup narušenia trhu a hospodárskej hegemónie,” uvádza sa vo vyhlásení.

Spoločnosť Cambricon v piatok uviedla, že stále posudzuje vplyv kroku USA na spoločnosť, informoval portál jwview.com.

 

Bod zlomu

Odborníci tiež poznamenali, že zákaz obchodu zo strany USA bude zbytočný aj v budúcnosti, keďže čínsky priemysel čipov sa rýchlo rozvíja a v súčasnosti dosiahol kritický bod, v ktorom sa pravdepodobne čoskoro dosiahne prelom v kľúčových technológiách.

Južná Kórea práve v máji vykázala svoj prvý obchodný deficit s Čínou, čím prerušila neprerušenú 333-mesačnú sériu prebytkov, pričom podľa mnohých odborníkov je táto zmena spôsobená zmenou rovnováhy v obchode s čipmi v dôsledku rastúcich výrobných kapacít Číny v oblasti čipov.

Napriek dozrievaniu čínskeho čipového priemyslu a napriek tomu, že Spojeným štátom dochádzajú karty voči čínskym čipovým firmám, čínske čipové spoločnosti by sa však mali pripraviť na pokračujúce zásahy zo strany vlády USA v sektore čipov a prijať potrebné opatrenia na odrazenie vonkajšieho tlaku, napríklad uchýliť sa k súdnym sporom, poznamenali analytici.

“Bidenova administratíva pravdepodobne zdvojnásobí silu svojich represívnych opatrení voči čínskemu čipovému priemyslu, keďže stratégia v oblasti čipov sa stala obrovskou hrou v Bidenovom politickom živote,” povedal pre Global Times Chen Jia, nezávislý výskumný pracovník v oblasti medzinárodnej stratégie.

Reklama

Čína nedávno začala obchodný spor na pôde Svetovej obchodnej organizácie proti USA v súvislosti s kontrolou vývozu čipov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:20

Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zostreliť všetkých 37 dronov, ktorými Rusko v noci na nedeľu útočilo na územie Ukrajiny, uviedlo tamojšie letectvo.

08:52

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan diskutovali o bilaterálnej dohode a vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedli v nedeľu saudskoarabské médiá.

Na stretnutí v saudskoarabskom meste Dahrán hovorili o takmer finálnej verzii návrhu strategických dohôd medzi oboma krajinami.

08:39

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Polícia v piatok neskoro večer dostala informáciu o prevrátenom lietadle v jazere Six Mile Lake.

Telo 58-ročného Davea Hedgersa a 45-ročného Aarona Fryera našiel potápačský tím vnútri lietadla, uviedli policajti vo vyhlásení.

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

08:16

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin.

07:55

Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). Informovala  agentúra AFP.

07:45

Izraelský minister a člen vojnového kabinetu Benny Gantz v sobotu pohrozil demisiou v prípade, že do 8. júna nebude prijatý nový plán vojny v Pásme Gazy.

Gantz vypracoval šesťbodový plán, ktorého súčasťou je návrat rukojemníkov, ukončenie vlády Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a vytvorenie medzinárodného úradu na správu civilných záležitostí. Plán počíta aj s krokmi na normalizáciu vzťahov so Saudskou Arábiou.

07:35

Tunisko v sobotu našlo pri svojom pobreží telá štyroch migrantov, informovala Tuniská národná garda v súvislosti s nárastom počtu lodí s migrantmi, ktoré v posledných týždňoch smerujú z Tuniska do Talianska.

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 52 migrantov, národná garda zatkla deväť pašerákov a zhabala lode.

07:15

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom.

Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu.

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali