Ako informovala v svojej reportáži televízia JOJ, podľa predsedu chovateľov ošípaných Juliána Škerlíka, vydal nemecký hlavný veterinárny lekár nariadenie, že takéto mäso treba tepelne upraviť.
Problém ale vidí v tom, že ešte pred úpravou sa s mäsom manipuluje. “Vy ho tepelne upravujete, ale narábate s ním v surovom stave,” vysvetľuje Škerlík. “Pokiaľ by ten vírus bol na povrchu mäsa, môže sa človek nakaziť,” dodáva pre televíziu riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.
Preto sa štátni veterinári zamerali na nemecké mäso a cielene kontrolujú chladené, ale aj zmrazené vzorky mäsa, ktoré posielajú na laboratórnu analýzu na prítomnosť koronavírusu. Podľa riaditeľa štátnej veterinárnej správy chcú proaktívne chrániť spotrebiteľov a pre istotu chcú skontrolovať všetko mäso privezené z Nemecka.
Bíreš pre televíziu potvrdil, že pri aktuálnom počte nakazených ľudí na bitúnku, môže dôjsť aj ku kontaminácii mäsa. “Ak by sme zaznamenali, tak ihneď informujeme verejnosť a zastavujeme dovoz aj predaj,” dodal Bíreš.