Washingtonskí úradníci žiadajú amerických veteránov vrátiť peniaze

Washingtonskí úradníci žiadajú amerických veteránov vrátiť peniaze

Washington 26. októbra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Ahn Young-joon)

 

Americký žurnalista David S. Cloud uverejnil na Los Angeles Times článok s názvom “Thousands of California soldiers forced to repay enlistment bonuses a decade after going to war “, v ktorom píše o tom, ako federálni washingtonskí byrokrati žiadajú príslušníkov armády USA vrátiť časť žoldu štátu. Záujemcovia o presné znenie článku v angličtine sa môžu pozrieť tu

Podľa autora článku musí niekoľko desiatok tisíc amerických vojakov, ktorí slúžili v Iraku a v Afganistane vrátiť časť peňazí. Ide o bonusové príplatky za účasť v bojových operáciach, pretože ako sa podľa federálnych washingtonských úradníkov ukázalo, viacerí vojaci a ich dôstojníci fingovali bojové akcie, len aby mohli ich vojaci získať vyššie finančné ohodnotenie.

Reklama

 

Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Reklama

Teraz zaznela rozhodná požiadavka, aby veteráni tieto neoprávnene získané peniaze vrátili späť. V listoch veteránom sa podľa Davida S. Clouda objavujú samé právnicke formulácie, informácie o škode, ktorá USA nastali kvôli fingovaným výkazom. Listy, ktoré veteráni obdržali, obsahujú podrobné informácie o percentách, trestoch, podmienkach vrátenia peňazí a iných nepríjemnostiach.

Keďže americkí vojaci nie sú a nikdy neboli dostatočne motivovaní, aby bojovali v cudzine je pochopiteľné, že v dobe, kedy americkí neoconi potrebovali “Kanonenfutter” pre svoje agresívne plány, lákali amerických chlapcov a mužov do služby v armáde najmä na vysoké finančné ohodnotenie a rôzne ďalšie výhody. Takisto sľubovali ilegálnym imigrantom získanie občianstva, ak si odslúžia niekoľko rokov v americkej armáde.

S financiami si samozrejme nerobili neoconi ťažkú hlavu, boli presvedčení že v pozícii svetového žandára nebudú musieť nikdy svoje dlhy platiť a ich vojenské akcie samozrejme servilne zaplatia ich “spojenci”, pričom zisk z vojen bude prúdiť do ich amerických vreciek. Situácia sa však dnes zmenila, Rusko a Čína evidentne “zrovnali USA do laty” obrovský štátny dlh USA dostihol a tak federálni washingtonskí byrokrati musia hľadať financie, ktorými by zaplátali obrovské diery v rozpočte a sanovali nepríjemnú situáciu v ekonomike.

Žiadať však amerických veteránov, aby vrátili peniaze za neuskutočnené a fingované bojové akcie, ktorými si vylepšovali svoj žold však nevyzerá byť najlepším nápadom. Je pochopiteľné, že washingtonskí byrokrati žiadajú tieto peniaze najmä od invalidov, ktorí utrpeli vo vojne zranenia, pretože tí nepredstavujú kvôli svojmu zdravotnému stavu žiadne výraznejšie nebezpečenstvo pre krajinu. Na rozdiel od v USA protežovaných homosexuálov, dokážu federálni washingtonskí byrokrati naozaj rozhodne šliapnuť na hlavu invalidom, Afroameričanom i sociálne slabým vrstvám obyvateľstva u ktorých neočakávajú reálny odpor.

Ale žiadať tieto financie od veteránov, ktorí už dávno tieto peniaze minuli a vyhrážať sa im trestami, ak okamžite neprávom získané peniaze nevrátia je veľmi netradičné a prekvapujúce riešenie. Vyzerá to tak, že federálni washingtonskí byrokrati hrajú vabank, alebo sa im podarí veteránov zlomiť, alebo si koledujú o veľké problémy. Článok Davida S. Clouda sa samozrejme zaoberá pomermi v Kalifornii, dá sa však predpokladať že podobná situácia vládne aj v iných amerických štátoch.

Reklama

Podľa Davida S. Clouda len v Kalifornii by malo fiktívne získané peniaze vrátiť niekoľko desiatok tisíc veteránov. Ide o relatívne vysoké sumy pre amerických obyvateľov, v priemere ide o desiatky tisíc dolárov na jedného veterána, ktoré je potrebné takmer okamžite položiť na stôl. Väčšina veteránov však pravdepodobne tieto peniaze splatiť nebude môcť. Veteráni však majú vojenský výcvik a zbrane, takže ak sa zorganizujú môže to znamenať pre federálnych washingtonských byrokratov naozaj veľký problém.

Samozrejme od veľkých korporácii, ktoré vyvíjali americké superzbrane ,neschopné nasadenia, pričom ich vývoj stál stovky miliárd dolárov federálni washingtonskí byrokrati žiadne doláre vrátiť nepožadujú. A amerických vojakov, ktorí slúžili a riskovali svoj život a ktorí si chceli síce neprávom prilepšiť svoj žold sa chystajú federálni washingtonskí byrokrati a ich neoconskí mocipáni zodrať z kože.

 

Na archívnej snímke Hillary Clintonová a Madeleine Albrightová
Na archívnej snímke Hillary Clintonová a Madeleine Albrightová

 

V žiadnom prípade netreba ľutovať veteránov americkej armády. Mohli vedieť, za koho idú bojovať. Bez nich by žiaden neocon nemal ako presadzovať svoje predstavy, nik z vrcholných politikov USA a EÚ by do rúk zbraň nezobral a nešiel umierať do Sýrie, Iraku či na Donbass. Teraz si vďaka federálnym washingtonským byrokratom možno americkí veteráni konečne uvedomia, že pre neoconov neznamenajú nič a sú len spotrebným tovarom a navyše po záruke.

Reklama

Záleží len od samotných amerických veteránov, či si nechajú naďalej šliapať po hlavách, tak ako si nechávame šliapať my v Európe. Na rozdiel od USA však my nemáme žiaden II. dodatok ústavy a nemáme vo väčšine prípadov už ani funkčné armády. Európski politici pilne pracujú na tom, aby obyvatelia Európy žiadne zbrane v rukách nemali – na rozdiel od ilegálnych imigrantov, ktorí majú vybudovanú širokú ilegálnu sieť, pričom mnohí z nich majú bojové skúsenosti a prešli výcvikovými strediskami. Tí sa, ako ukazujú atentáty, ktoré už v Európe realizoval, k zbraniam dostanú.

Pritom cieľ zaplaviť a preformátovať obyvateľstvo Európy moslimskými prisťahovalcami takisto pochádza z americkej neoconskej dielne a podobne ako transatlantické dohody sleduje len jeden cieľ – pevnejšie si pripútať Európu, aby na nej mohli americké korporácie naďalej bez problémov parazitovať.

Je však naozaj zaujímavé sledovať ako sa vyvíja situácia na americkej politickej scéne. Možno je naozaj pravda, že Clintonová prevalcovala v predvolebných stretnutiach Donalda Trumpa, ako sa nás snažia presvedčiť svetové i slovenské mainstreamové média. Možno to ale pravda nie je. V tom prípade sa vyhlásenie Donalda Trumpa o tom, že ešte nevie, či uzná výsledky volieb javia v úplne inom svetle. A ak majú pravdu analytici, ktorí zastávajú názor, že USA stoja na hrane veľkých občianskych nepokojov, tak riadne rozzúrení americkí veteráni, Afroameričania i Hispánci môžu byť naozaj tým správnym výbušným molotovovým kokteilom.

Mimochodom boj USA o nezávislosť sa začal relatívne drobným incidentom – nahádzaním britského čaju do mora. Bolo by zaujímavé i na pobavenie, keby sa o 100 rokov deti v škole učili že USA zanikli kvôli tomu, že federálni úradníci chceli po vojnových veteránoch, aby vrátili časť svojho žoldu.

Tu si môžete pozrieť video k článku:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali