Washington a Naí Dillí sa zdajú byť blízke, ale ich duch je rozdelený

Washington a Naí Dillí sa zdajú byť blízke, ale ich duch je rozdelený

Washington/Naí Dillí 12. mája 2023 (HSP/globaltimes/Foto:

 

Štátna návšteva; štátna večera. Ak si americký prezident Joe Biden myslí, že to stačí na to, aby prilákal krajinu, ktorá má svoj vlastný spôsob konania, ako je India, veľmi sa prepočítal

indický premiér Naréndra Módí a americký prezident Joe Biden
Na snímke indický premiér Naréndra Módí a americký prezident Joe Biden

Biely dom v stredu oznámil, že Biden bude 22. júna hostiť indického premiéra Naréndru Módího na oficiálnej štátnej návšteve. Súčasťou bude aj štátna večera, jedno z najveľkolepejších podujatí Bieleho domu na počesť hosťujúcej hlavy vlády. Indické médiá poznamenali, že hoci Módí navštívil USA počas funkčného obdobia troch amerických prezidentov počas deviatich rokov svojho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády, na štátnu večeru bol pozvaný po prvýkrát.

Reklama

Podľa Xie Chaoa, docenta na Inštitúte medzinárodných štúdií na Fudanskej univerzite, je načasovanie návštevy príznačné.

Koncom tohto mesiaca sa v Austrálii uskutoční samit štvorky, na ktorom sa osobne stretnú lídri tohto zoskupenia. V septembri bude India hostiť samit G20. USA chcú rozšíriť spoluprácu malej štvorky na veľkú multilaterálnu platformu G20 a získať podporu Indie v otázkach, ktoré USA znepokojujú, povedal Xie.

Reklama

Long Xingchun, profesor na Fakulte medzinárodných vzťahov na Sichuanskej univerzite medzinárodných štúdií, súhlasí s názorom Xieho, pretože sa domnieva, že Bidenovo pozvanie Módího na návštevu po samite štvorice ukazuje, že Biden si nie je istý, či India zohrá úlohu pri pomoci USA pri zadržiavaní Číny a bude stáť po boku USA v otázke Ukrajiny, ako Washington očakáva.

Od vypuknutia ukrajinskej krízy bola reakcia Indie medzi spojencami a partnermi USA výrazná. Zatiaľ čo India tvrdí, že takýto vyvažujúci prístup slúži jej záujmom, USA boli dosť nespokojné. S cieľom vyvinúť na Indiu nátlak si USA štuchli do jej srdca tým, že schválili dohodu s Pakistanom na nákup lietadiel F-16 v hodnote 450 miliónov USD a vyradili Pakistan zo “šedého zoznamu” Finančnej akčnej skupiny.

Pre USA a Indiu platí, že každá z nich vie, čo od nej tá druhá chce, a každá z nich tiež vie, čo by pre tú druhú neurobila. Washington dúfa, že využije Indiu proti Číne a Rusku, zatiaľ čo India chce zvýšiť svoje medzinárodné postavenie tým, že využije USA. Hoci USA lákajú Indiu na konfrontáciu s Čínou v pohraničných otázkach, India veľmi dobre vie, že ak dôjde k stretu s Čínou, USA jej na pomoc neprídu. Koniec koncov, USA sa nemôžu a ani nechcú odpojiť od Číny.

India je zatiaľ príliš hrdá a ambiciózna na to, aby sa vzdala svojho sna o veľmoci. Príliš úzke spojenectvo s USA dostane Indiu do submisívnej pozície a India bude nútená robiť veci, ktoré sa jej nechce. Nezávislosť je niečo, na čo sú USA príliš zlé a lakomé. India sa pozerá na Spojené kráľovstvo a Japonsko – sú silnejšie ako India, ale ako spojenci USA stratili nezávislú diplomaciu a ich hlas medzinárodné spoločenstvo nerešpektuje. Ako by sa bez nezávislej diplomacie mohla India stať veľmocou, po ktorej túži Ram Madhav, národný generálny tajomník Módího strany Bharatiya Janata Party, v článku v Indian Express zo 6. mája vyzval na “vybudovanie rovnocenného partnerstva s USA”.

“USA čelia dileme: snažia sa zadržať rastúcu mocnosť tým, že hľadajú pomoc u iných mocností, ale stále si chcú pred týmito mocnosťami zachovať správanie “veľkého brata”, čo je prejavom klesajúcej sily USA,” povedal Xie pre Global Times.

Reklama

Dokonca aj pojem “demokracia” môže v súčasnosti len ťažko spájať USA a Indiu. Na otázku o obavách týkajúcich sa ľudských práv v Indii tlačový tajomník Bieleho domu Jean-Pierre novinárom povedal, že Biden sa domnieva, že “ide o dôležitý vzťah, v ktorom musíme pokračovať a na ktorom musíme stavať, pokiaľ ide o ľudské práva”. V správach o dodržiavaní ľudských práv v jednotlivých krajinách za rok 2022, ktoré v marci zverejnilo americké ministerstvo zahraničných vecí, sa uvádzajú významné porušenia ľudských práv v Indii. V apríli minister zahraničných vecí USA Antony Blinken uviedol, že USA monitorujú “porušovanie ľudských práv v Indii”. Očakáva sa, že Módí bude počas svojej návštevy USA čeliť poučovaniu zo strany USA o ľudských právach, ale Módí na to zrejme neskočí, keďže tieto otázky sú podľa Longa určované vnútornou politikou Indie.

Nezhody medzi USA a Indiou už zachytili západní analytici. Ashley Tellis, vedúci pracovník Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier, sa v nedávnom článku pre Foreign Affairs domnieval, že Washington by si nemal robiť ilúzie, že Naí Dillí sa pripojí k USA v akejkoľvek vojenskej koalícii proti Pekingu. Článok vo Financial Times z 5. mája súhlasil s Tellisovým názorom a dodal, že ďalším dôvodom neochoty Indie pripojiť sa k západným alianciám je, že “India si neželá vidieť bipolárny svet ani byť súčasťou jedného z táborov”. To sa zhoduje s opakovanými výzvami indického ministra zahraničných vecí S. Jaishankara na vytvorenie multipolárneho sveta.

V článku Financial Times sa uvádza, že keď indickí diplomati hovoria, že India chce multipolárny svet, presne to majú na mysli. Nanešťastie, práve tým USA opovrhujú. Vysoko postavené oznámenie Bieleho domu o návšteve Módího v USA je práve dôkazom toho, že Washington a Naí Dillí sa tvária dôverne, ale duchom sú rozdelené.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:36

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európska komisia (EK) a partneri spúšťajú v 22 krajinách 2. ročník kampane na podporu zdravia rastlín #PlantHealth4Life.

13:35

Pokles cien nerastných surovín, ktoré sú rozhodujúce pre prechod na tzv. zelenú energiu, maskuje ich hroziaci nedostatok v dôsledku neadekvátnych investícií. Upozornila na to v piatok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA).

13:35

V prvej reakcii po stredajšom (15. 5.) útoku na premiéra Roberta Fica nevnímali medzinárodní investori na finančných trhoch Slovensko ako rizikovejšiu krajinu. Naopak, cena, výnos a riziková prirážka slovenských dlhopisov sa vo štvrtok (16. 5.) vyvíjali najpriaznivejšie zo všetkých krajín Európskej únie (EÚ), poukázal hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

13:34

Európska únia v piatok odoslala novú dodávku humanitárnej pomoci cez Cyprus do Pásma Gazy. Pomoc EÚ využíva námorný koridor a Američanmi novovybudované mólo, ktoré umožňuje príjem humanitárnych zásob Únie.

13:32

Ronald Plasterk, o ktorom sa predpokladá, že bude zvolený za nového premiéra Holandska, sa verejne ospravedlnil predsedovi strany Nová spoločenská zmluva (NSC) Pieterovi Omtzigtovi za to, že sa s ním vo februári dostal do sporu, čo ukončilo vtedajšie ním vedené rokovania o zostavovaní vlády štyroch pravicových strán.

13:22

Ukrajinský útok na Ruskom kontrolovanú leteckú základňu Belbek na okupovanom Krymskom polostrove zničil tento týždeň tri lietadlá ruskej armády a palivové zariadenie v blízkosti hlavnej pristávacej dráhy. Uviedla to v piatok americká spoločnosť Maxar na základe svojich satelitných snímok.

13:13

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že Rusko zatiaľ neplánuje obsadiť ukrajinské mesto Charkov. Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti je podľa jeho slov reakciou na ostreľovanie zo strany Ukrajiny.

 

13:01

Európska únia a Spojené kráľovstvo sú blízko k dohode o štatúte Gibraltáru. Doriešenie tejto otázky predvídala dohoda o brexite a aj o tomto bode vo štvrtok večer v Bruseli rokovali výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a šéf britskej diplomacie David Cameron.

12:53

Izrael v piatok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu uviedol, že vojna v Pásme Gazy je tragická, nejde však o genocídu. Reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá ešte v decembri podala MSD sťažnosť voči Izraelu za údajnú genocídu.

12:47

Izraelské letecké útoky v piatok zasiahli oblasť na juhu Libanonu vo vzdialenosti približne 30 kilometrov od hraníc s Izraelom, uviedli libanonské štátne médiá. Informovala o tom agentúra AFP.

12:38

Cyperské školy dostali v piatok ráno e-mailom bombové vyhrážky, okamžite prijali opatrenia a evakuovali deti z tried.

Hovorca cyperskej polície informoval, že výhražnú správu dostali takmer všetky základné a stredné školy, ale aj niektoré materské školy. Polícia tieto správy kategorizovala ako hrozby s islamistickým pozadím.

12:27

Belgická Gentská univerzita (UGent) v piatok oznámila, že prerušuje vzťahy s tromi izraelskými vzdelávacími alebo výskumnými inštitúciami, ktoré podľa nej už nespĺňajú kritéria politiky UGent v oblasti ľudských práv. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali