Vysoké výdavky na migrantov v Nemecku hrozia “explóziou” spoločnosti

Vysoké výdavky na migrantov v Nemecku hrozia “explóziou” spoločnosti

Berlín 29. apríla 2023 (HSP/rmx.news/Foto:Twitter)

 

Varovanie prichádza po správach, že Nemecko len v roku 2023 vynaloží na migrantov viac ako 36 miliárd eur, informuje spravodajský portál REMIX News

migranti
Na snímke migranti

Keďže počet obyvateľov Nemecka naďalej dosahuje rekordné hodnoty a migranti budú v roku 2023 stáť daňových poplatníkov viac ako 36 miliárd eur, niektorí varujú, že by to mohlo mať vážne sociálne dôsledky.

Reklama

Starosta Tübingenu Boris Palmer zo strany Zelených je jedným z týchto hlasov a v mnohých ohľadoch má vzhľadom na svoju popularitu a stranícku príslušnosť väčšiu váhu ako ostatní.

Palmer tento týždeň pre Neue Osnabrücker Zeitung povedal, že “ak využijeme všetky zdroje spoločnosti pre novoprichádzajúcich, ale pre miestnych ľudí nezostane nič, potom táto spoločnosť exploduje”.

Reklama

Ďalej uviedol, že v dôsledku masového prílevu migrantov sa sociálny systém Nemecka nakoniec vyčerpá.

Náklady daňových poplatníkov na prisťahovalectvo sú určite obrovské, keďže na zabezpečenie bývania, stravy a integračných služieb pre rastúci počet obyvateľov Nemecka narodených v zahraničí sa ročne vynakladajú desiatky miliárd. Nové príbehy, ako napríklad správa z tohto týždňa, že Hamburg každý mesiac minie 14 miliónov eur len na hotelové izby na ubytovanie migrantov, sa v krajine stali bežnou záležitosťou. Toto číslo je len kvapkou v rybníku. Z údajov ministerstva financií zverejnených začiatkom tohto mesiaca vyplýva, že Nemecko len na migrantov tento rok vynaloží 26,65 miliardy eur. Tento údaj však ani nepredstavuje úplný obraz, keďže ide len o peniaze vynaložené na spolkovej úrovni. Predpokladá sa, že aj štáty a miestne samosprávy vynaložia viac ako 10 miliárd EUR, čím celková suma len v roku 2023 dosiahne najmenej 36 miliárd EUR.

Otázka masového prisťahovalectva však ovplyvňuje všetko a prináša so sebou mnohé náklady, ktoré nie je úplne jednoduché vyčísliť, od preplnených a chaotických škôl až po prudko rastúce ceny bývania.

Palmer uviedol, že vzhľadom na vysoký počet žiadateľov o azyl, ktorí každoročne prichádzajú do Nemecka, je dôležité položiť si otázku, čo to pre krajinu znamená. Poukazuje na zmes novopríchodzích, ktorí majú zlé výsledky v oblasti integrácie a vysoké nároky na nemecký systém sociálneho zabezpečenia.

“Potom budeme mať málo nových pracovníkov a veľa poberateľov sociálnych dávok,” varoval Palmer.

Reklama

Palmer povedal, že nevidí “žiadne riešenie” krízy. Starosta za stranu Zelených je dlhodobým kritikom migračnej politiky Nemecka, ale návrhy ako hromadné deportácie a sprísnenie zákonov o občianstve by mohli poškodiť jeho imidž. Zatiaľ sa zdá, že sa uspokojí s tým, že migračnú krízu bude riešiť z diaľky a bude ponúkať vágne varovania bez konkrétnych návrhov.

Iné strany, ako napríklad Alternatíva pre Nemecko (AfD), predstavili celý rad opatrení na zníženie imigračných tokov vrátane uzavretia nemeckých hraníc, ale táto strana je síce populárna, ale má malú politickú silu. Líderka AfD Alice Weidelová uviedla, že uzavretie hraníc je prvoradé na ochranu nemeckého sociálneho systému a povedala, že vidí “nepopierateľný poplašný signál pre sociálny štát”. V reakcii na návrh ľavicovej vlády, podľa ktorého by mali mať všetci obyvatelia Nemecka prístup k základnému príjmu, dokonca aj nemeckí migranti, Weidelová uviedla, že to len podporí príchod ďalších nových migrantov a že už teraz existujú oprávnené obavy z toho, že prisťahovalci sa namiesto vstupu na trh práce spoliehajú na sociálny štát.

Koncom februára sa starosta mesta Tübingen Palmer zo strany Zelených vyjadril o “zlyhaní” nemeckej migračnej politiky po tom, ako sa objavili správy o nájomníkoch v meste Lörrach, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy, aby uvoľnili miesto migrantom, pričom tento trend bol zaznamenaný aj v iných mestách, napríklad v Berlíne. Palmer využil tento prípad na to, aby ukázal príklad toho, ako sa nemeckí občania môžu rýchlo obrátiť proti migrantom.

“To môže pomôcť pri ubytovávaní utečencov, ale ohrozuje to sociálny mier. Nesmieme to robiť,” napísal Palmer svojmu starostovi Lörrachu Jörgovi Lutzovi.

Rok 2023 zatiaľ ukazuje len málo náznakov, že by sa migračná kríza zmierňovala. Podľa Spolkového úradu pre migráciu a utečencov bolo totiž v Nemecku v prvom štvrťroku tohto roka prijatých 80 000 žiadostí o azyl, čo predstavuje 80-percentný nárast v porovnaní s minulým rokom.

Reklama

Ľavicová koalícia, ktorá v súčasnosti vládne v Nemecku, sa snaží prijať rozsiahle pravidlá imigračnej reformy, ktoré by viedli k tomu, že takmer 2 milióny migrantov by sa stali naturalizovanými nemeckými občanmi, zmiernili by sa testy na získanie občianstva a umožnilo by sa získať občianstvo po piatich rokoch pobytu v Nemecku namiesto súčasných siedmich.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:23

Desiatky centristických, zelených a ľavicových poslancov Európskeho parlamentu (EP) z viacerých členských krajín vyzvali lídrov inštitúcií EÚ, aby zvolali mimoriadny summit EÚ kvôli izraelskej vojenskej kampani v Rafahu a uvalili sankcie EÚ voči Izraelu. Na základe správy týždenníka Politico o tom informuje bruselský spravodajca TASR.

11:59

Ozbrojenci vtrhli v štvrtok skoro ráno do domu, ktorý sa nachádza v blízkosti prístavu v pakistanskom meste Gwádar, a zastrelili sedem spiacich robotníkov, uviedla tamojšia polícia.

11:41

Japonská automobilka Nissan vo štvrtok oznámila, že v uplynulom finančnom roku 2023/2024 takmer zdvojnásobila svoj čistý zisk, ale jej prevádzkový zisk za 4. štvrťrok zaostal za odhadmi analytikov. V súčasnom roku predpovedá pokles čistého zisku vzhľadom na tvrdú konkurenciu a pokračujúce problémy s vysokou infláciou.

11:23

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal z funkcie ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského podozrivého z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. Na sociálnej sieti Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

11:14

Maloobchodné tržby v Českej republike v marci 2024 vzrástli, už štvrtý mesiac po sebe a viac ako v predchádzajúcom mesiaci, aj ako očakávali ekonómovia.

10:54

Polícia v gruzínskej metropole Tbilisi zadržala šesť ľudí, ktorí sa 8. a 9. mája zúčastnili na protestných zhromaždeniach proti zákonu o zahraničných agentoch v blízkosti sídla parlamentu. Gruzínske úrady uviedli, že osoby boli zadržané za “napadnutie polície a ničenie cudzieho majetku”.

10:44

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadril sa tak na vojenskej prehliadke v Deň víťazstva, respektíve porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, ktorý Moskva oslavuje 9. mája.

10:34

Austrália a tichomorský ostrovný štát Tuvalu vo štvrtok oznámili uzavretie prelomového paktu o klíme a bezpečnosti. Najprv však museli doriešiť pripomienky Tuvalu, ktoré sa obávalo o stratu suverenity.

Základný text 11-stranovej zmluvy vypracovali ešte v novembri 2023. Všetkým obyvateľom Tuvalu umožňuje presťahovať sa do Austrálie v prípade, že ich nízko položenú domovinu zaplaví stúpajúca hladina oceánov. Austrália sa zároveň zaväzuje pomáhať Tuvalu v prípade prírodných katastrof, zdravotníckych kríz a vojenskej agresie – ale iba ak Tuvalu o pomoc požiada.

10:28

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

10:14

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi v stredu večer s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi. Informovala o tom agentúra DPA.

10:00

Irán bude musieť zmeniť svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael. Povedal to vo štvrtok Kamál Charrází, poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, čím vyvolal obavy zo zostrojenia jadrovej zbrane.

09:27

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Moskovský súd v stredu zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva.

Timur Ivanov
Na videosnímke moskovského súdu námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov sedí za mrežami na mestskom súde v Moskve
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali