Vučić: Mám obavy. “Hľadajú konflikt”

Vučić: Mám obavy. “Hľadajú konflikt”

Belehrad 24. januára 2023 (HSP/Foto:Facebook/Aleksandar Vučić)

 

Srbský prezident Aleksandar Vučić sa prihovoril verejnosti a vyjadril sa k súčasným udalostiam v Kosove a Metohiji, informuje srbský spravodajský portál B92

vučić
Na snímke srbský prezident Aleksandar Vučiić

Srbský prezident Aleksandar Vučić včera večer v súvislosti s francúzsko-nemeckým plánom pre Kosovo a Metohiju povedal, že sa obáva, že nikto nechce hovoriť o kontexte, okolnostiach a o tom, čomu Srbsko skutočne čelí.

Reklama

“Všetci sme videli verzie francúzsko-nemeckého plánu. Už to nie je len ich plán, o ktorom budeme hovoriť neskôr. Keď sa pozriete na dokument, ľahko nájdete námietky. A v tomto dokumente nie je nič, z čoho by sme mohli byť nadšení. Zúčastňoval som sa na všetkých rozhovoroch od chvíle, keď bol na čele vlády Ivica Dačič, a nikdy to takto nevyzeralo. Natíska sa otázka prečo? Faktom je, že geopolitické okolnosti sa zmenili, Európa je de facto vo vojne. V politickom zmysle nie sú tolerované rozpory a na druhej strane oni to chcú mať na svojom dvore, a my sme tiež ich (európsky) dvor, oni chcú, aby tam bolo všetko tak, ako chcú oni,” povedal.

Ako uviedol, kompletný európsky kontext je taký, že ak sa pozorne pozrieme, po ukrajinsko-ruskom konflikte sa pre nás všetko stalo jedným z najväčších problémov.

Reklama

Pripomenul aj incidenty, ktoré spôsobuje Albín Kurti, aby sa pokúsil vtiahnuť Srbsko do konfliktu.

“Za Kurtiho pôsobenia sa doteraz odohralo 287 incidentov. Len v tomto roku 10 vážnych. Posledným je včerajšie zranenie Miljana D., ktorý je v stabilizovanom stave a želáme mu skoré uzdravenie,” povedal a vysvetlil, že Kurti chce konflikt, aby NATO stálo na jeho strane.

Zdôraznil, že cudzincov viac trápi, že Rada Trajković strávil dve hodiny sedením na lavičke, ako útok na Srbov v Kosove a Metohiji.

Ako uviedol, nikto sa Srbska nepýtal a nekonzultoval s ním prípravu francúzsko-nemeckého plánu.

“Bez akejkoľvek viny. Nebol zastrelený ani jeden Albánec. Nikde sme nič neurobili a oni prišli a ukázali plán… Skutočnosť, že existuje povinnosť nebrániť vstupu takzvaného Kosova do OSN, je skrytá,” povedal a dodal:

Reklama

“Oni to všetko prijali a ten plán sa de facto stal novým rokovacím rámcom pre Srbskú republiku,” povedal.

Vučić zdôraznil, že je dôležité o všetkom diskutovať.

 

Tri hrozby pre Srbsko

Vučić uviedol, že minulý týždeň mu vyslanci EÚ a USA povedali, že musí prijať najnovší plán EÚ založený na francúzsko-nemeckom návrhu, inak bude Srbsko čeliť ukončeniu prístupových rokovaní s EÚ, zastaveniu nových a stiahnutiu existujúcich investícií, ako aj politickým a iným opatreniam, ktoré by krajinu poškodili.

“Stane sa to za päť, tri mesiace alebo rok… Obávam sa, nebudem zametať problémy pod koberec. Citoval som, čo mi povedali, a zopakovali to ešte trikrát. Zakaždým som na to veľmi ostro reagoval,” povedal.

Reklama

Ako povedal, jeho úlohou bolo postarať sa o krajinu.

“Vyjadril som sa jasne, ale nebojte sa, všetci viete, o čom hovorím. Vieme, čo je pre Srbsko neprijateľné,” povedal Vučić.

 

Boj o Spoločenstvo srbských obcí

Zdôraznil, že v súčasnosti prebieha veľký boj o Spoločenstvo srbských obcí.

Srbský prezident vyjadril znepokojenie nad tým, že podľa neho chýba akýkoľvek racionálny prístup k riešeniu problémov. “Videl som to pri rozhovoroch s predstaviteľmi najmocnejších krajín sveta. Čas rozumu už pominul – nikto ma nechce počúvať… Majú svoj vlastný program – porážku Ruska a všetko, čo stojí v ceste tomuto programu, bude zmietnuté,” povedal.

“Keď im hovorím, že sa musíme najprv postarať o vytvorenie Spoločenstva srbských obcí (CSM), hovoria, že áno, ale vidíte, to nie je reálne… Chceme kompromis, chceme dialóg, ale obe strany musia urobiť ústupky. Problém je však v tom, že jedna strana si môže robiť, čo chce, a bude za to odmenená,” povedal a dodal:

“Najprv je potrebné vytvoriť CSM. Mám obavy, pretože je tu jedna vec, a vy všetci viete, o akej veci hovorím. Uvedomil som si, že sa toho nevzdám”.

Vučić povedal, že sa musí začať diskusia v srbskej spoločnosti.

“Mohol som povedať: ‘Vypadnite, nebudeme o ničom diskutovať’. Mohol som. Ale oni by stiahli investície, zmenili by vízový režim”.

Ako povedal, Srbsko musí hovoriť, musí sa zúčastňovať na dialógu, musí pokračovať na svojej európskej ceste.

Reklama

“Z hospodárskeho a politického hľadiska by Srbsko bez toho bolo stratené. Bol som dosť silný na to, aby som tvárou v tvár veľkej päťke povedal, čo je to, čo na seba vezmem. Naším plánom je pracovať oveľa viac, oveľa silnejšie, pracovať na reformách právneho a mediálneho systému, snažiť sa byť najlepšími… Srbsko čaká ťažké obdobie, budeme potrebovať oveľa viac úsilia, oveľa viac práce a energie,” povedal.

Dodal, že bude chrániť občanov Srbska a štát Srbsko, a ako povedal, verí, že je to jediná možná cesta.

“Ak je voľba taká, že na jednej strane máme sankcie a izoláciu, alebo na druhej strane povieme, že akceptujeme všetko, okamžite, čo znamená Kosovo v OSN, som za cestu kompromisu, ako je to len možné.”

 

Kompromis, kompromis a len kompromis

Srbský prezident povedal, že Srbsko nič nepodpísalo, ale že “musí hľadať kompromisné riešenie”.

Reklama

“Nič sa nestane dnes, ani zajtra, ani za mesiac či tri, ale keď budeme stáť pred konečnými požiadavkami, parlament a ľud o nich rozhodnú,” povedal a dodal, že pozve politické strany, aby ich informoval o podrobnostiach svojich stretnutí s vyslancami EÚ, Francúzska, Nemecka, Talianska a USA.

Vučić dodal, že “je dôležité ukázať, že chceme mier v regióne, ukázať, čo očakávame v budúcnosti, a bojovať zaň”.

Pripomenul úlohu západných krajín pri vytváraní takzvaného Kosova a zdôraznil, že nie je nič zvláštne na tom, že takzvané Kosovo považujú za krajinu.

“Keď s niečím vášnivo a dôrazne nesúhlasíme, stále musíme chápať, v čom je ich sila, v čom je naša sila”.

“Je na nás, aby sme sa pokúsili o kompromis a dosiahli normalizáciu vzťahov, aby Srbi v Kosove a Metohiji mohli normálne žiť, aby ich nikto denne neobťažoval a aby sme chránili štát Srbsko a jeho celistvosť a jednotu. Bude to veľmi ťažké, a preto sa obávam,” povedal a ohlásil ťažké dni v druhej polovici tohto roka.

Reklama

Ako povedal, “vie, o čom rozhodne”, ale “nie v mene Srbska”.

“V mene Srbska budú rozhodovať iné kompetentné štátne orgány a nakoniec aj občania,” povedal Vučić.

Dodal, že nemá nič proti zvolaniu mimoriadneho zasadnutia Národného zhromaždenia o týchto otázkach.

 

Odstúpenie?

Srbský prezident v súvislosti s možnou demisiou povedal, že niet pochýb o tom, že vojna na Ukrajine nám priniesla veľké nešťastie v každom zmysle.

“Myslím si, že otázka je, čo môžu ponúknuť. To, čomu som čelil pred dvoma dňami, bola len blamáž. Musíme byť spravodliví a povedať, že EÚ je najväčším investorom a darcom v Srbsku. Prišli s obuškom a verím, že v budúcnosti prídu lepšie správy. Požiadal som EÚ o podporu a pomoc. Uvidíme,” povedal.

Dodal, že všetko pôjde tak, ako povedal, až kým sa Srbsko nedostane do momentu, keď bude musieť urobiť vyhlásenie a deklarovať svoj postoj.

Reklama

“Pokiaľ ide o odstúpenie, toto je určite môj posledný mandát. Ak bude potrebné nejakým spôsobom zachrániť štát, nebudem váhať. Nie je to v tejto chvíli, ale nemám s tým problém. Žijem pre štát a som vojak štátu. Čokoľvek bude v záujme štátu, urobím to,” povedal Vučić.

Článok pôvodne vyšiel na portáli B92.net.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali