Vojny a krízy sa hromadia od Gazy po Ukrajinu

❚❚

Tel Aviv/Kyjev 21. novembra 2023 (HSP/economist/Foto:TASR/AP-Leo Correa)

 

Hrozí, že vojna medzi Izraelom a Hamasom v Gaze sa rozšíri na celý Blízky východ, pričom v pozadí stoja Amerika a Irán. Vojna na Ukrajine, ktorá je najväčšou vojnou v Európe od roku 1945, nevykazuje žiadne známky ukončenia. Čínske lietadlá a vojnové lode ohrozujú Taiwan v čoraz väčšom počte a čoraz častejšie. Blížiace sa voľby na ostrove pravdepodobne prinesú ďalšie napätie. V posledných týždňoch sa zhoršil aj občiansky konflikt v Mali, Mjanmarsku a Sudáne. Amerika a jej spojenci však nemôžu v dnešných krízach zasahovať tak ľahko a lacno ako kedysi, píše The Economist

Izraelský letecký útok na pásmo Gazy
Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela

Protivníci ako Čína a Rusko sú asertívnejší a čoraz viac spolupracujú. Takisto aj nezaradené mocnosti vrátane Indie a Turecka, ktoré majú čoraz väčší vplyv na ovplyvňovanie vzdialených udalostí a veria, že vzniká nový a priaznivejší poriadok. A nad svetom visí možnosť vojny priamo medzi hlavnými mocnosťami, čo núti krajiny pozerať sa do budúcnosti, aj keď dnes hasia požiare. Táto zmes napína kapacity západných diplomatov, generálov a lídrov až po hranice ich možností.

.

Veľmoci sa v otázkach, v ktorých sa kedysi mohli orientovať rovnakým smerom, čoraz viac polarizujú. Napríklad na Blízkom východe sa Rusko priblížilo k Hamasu, čím narušilo roky opatrnej diplomacie s Izraelom. Čína, ktorá v minulých vojnách vydávala nevýrazné vyhlásenia vyzývajúce na deeskaláciu, využila krízu na kritiku americkej úlohy v regióne. Len málo západných krajín sa už rozpráva s Ruskom. Dokonca aj dialóg s Čínou je napätý, napriek potrebe riešiť spoločné problémy, ako je zmena klímy – bez ohľadu na fanfáry, ktoré sprevádzali stretnutie Joea Bidena a Si Ťin-pchinga 15. novembra v Kalifornii.

Ďalším posunom je rastúce zbližovanie amerických protivníkov. “Medzi Ruskom, Čínou, Severnou Kóreou a Iránom skutočne vzniká os, ktorá odmieta svoju verziu medzinárodného poriadku vedeného Američanmi,” hovorí Stephen Hadley. V 70. rokoch minulého storočia pôsobil v americkej Rade pre národnú bezpečnosť a v 80. rokoch v Pentagóne, kým sa v roku 2005 stal poradcom Georgea W. Busha pre národnú bezpečnosť.

.

Navyše každá kríza zahŕňa nielen viac nepriateľov, ale aj viac hráčov všeobecne. Na posledných dvoch samitoch NATO v Európe sa zúčastnili vedúci predstavitelia Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a Južnej Kórey. Tohtoročná ukrajinská protiofenzíva by sa nezaobišla bez prílevu juhokórejských nábojov. Turecko sa etablovalo ako dôležitý dodávateľ zbraní v celom regióne a vďaka svojej vojenskej technike a poradcom pretvára konflikty v Líbyi, Sýrii a Azerbajdžane. Európske krajiny intenzívnejšie plánujú, ako by mohli reagovať na krízu v súvislosti s Taiwanom. Krízy tak majú viac pohyblivých častí.

To odráža širší posun v rozdelení hospodárskej a politickej moci. Myšlienka “multipolarity”, ktorá označuje svet, v ktorom sa moc nesústreďuje na dvoch miestach, ako počas studenej vojny, alebo na jednom, ako v 90. rokoch, keď dominovala Amerika, ale na viacerých, sa dostala do hlavného prúdu diplomacie. V septembri vplyvný indický minister zahraničných vecí Subrahmanyam Jaishankar poznamenal, že Amerika, ktorá čelí “dlhodobým dôsledkom Iraku a Afganistanu” – čo je narážka na dve neúspešné vojny – a relatívnemu hospodárskemu úpadku, “sa prispôsobuje multipolárnemu svetu”.

Výsledkom toho všetkého je pocit neporiadku. Amerika a jej spojenci vidia rastúce hrozby. Rusko a Čína vidia príležitosti. Stredné mocnosti, ktorým sa prihovárajú väčšie mocnosti, ale ktoré sú znepokojené rastúcou nefunkčnosťou inštitúcií, ako je Svetová obchodná organizácia a Organizácia Spojených národov, vidia oboje.

Nový svetový neporiadok spôsobuje, že inštitucionálna kapacita Ameriky a jej spojencov je pod tlakom, pričom sa napínajú ich vojenské kapacity. Začnite tým, že sa zamyslíte nad inštitucionálnym tlakom. Studená vojna, tvrdí pán Hadley, bola “organizovaným svetom”. Uznáva, že existovali globálne výzvy, ale mnohé z nich boli podskupinami väčšieho boja veľmocí. “Pre poradcov pre národnú bezpečnosť po skončení studenej vojny,” hovorí, “je to skôr ako varenie na osemplatničkovom sporáku, kde má každý horák svoj hrniec a každý hrniec je práve na vykypenie.”

Svet, v ktorom sa viac kríz vyskytuje spoločne, predstavuje pre tých, ktorí majú za úlohu ich zvládnuť, dva druhy výziev. Jedným je taktický problém boja s viacerými požiarmi naraz.

.

Očakávanie, že najvyšší predstavitelia budú v krízových situáciách zastupovať svoju krajinu, často vytvára obrovský tlak na niekoľko ľudí. Antony Blinken, americký minister zahraničných vecí (na snímke), strávil za posledných šesť týždňov takmer každú voľnú hodinu pendlovaním medzi hlavnými mestami Blízkeho východu. Nedávno letel z Blízkeho východu do Tokia na stretnutie ministrov zahraničných vecí g7, potom do Indie a ďalej do San Francisca.

Aj keď diplomati dokážu úspešne roztočiť viacero tanierov, súbeh kríz predstavuje väčší, strategický problém, pokiaľ ide o vojenskú silu. Súčasná kríza na Blízkom východe ukazuje, že vojenská sila je vzácny zdroj, podobne ako diplomatická šírka pásma. Ešte v minulých rokoch sa predstavitelia Pentagónu chválili, že po dvoch desaťročiach boja proti povstalcom v Afganistane a Iraku konečne vyvážili námornú silu z Blízkeho východu do Ázie. Teraz sa pod tlakom udalostí tento trend obracia.

S pribúdajúcimi rokmi 2020 začínajú blikať červené svetlá. Mnohí americkí a niektorí ázijskí spravodajskí pracovníci sa domnievajú, že riziko čínskeho útoku na Taiwan je najväčšie na konci tohto desaťročia. Skôr Čína nebude pripravená. Neskôr bude Čína čeliť perspektíve demografického úpadku a novej generácii západných vojenských technológií.

Aj bez vojny sa vojenské kapacity Západu v nasledujúcich rokoch dostanú pod obrovský tlak. Konflikt na Ukrajine bol pripomienkou toho, koľko munície sa spotrebuje vo veľkých vojnách, ale aj toho, aké skromné sú západné zbrojovky – a ich prostriedky na doplnenie – v skutočnosti. Amerika dramaticky zvyšuje výrobu 155 mm delostreleckých granátov. Aj tak bude jej produkcia v roku 2025 pravdepodobne nižšia ako produkcia Ruska v roku 2024.

Násilie na Ukrajine a v Gaze je príkladom týchto napätí. Izrael a Ukrajina vedú dva rôzne druhy vojny.

.

Akým rizikám sa Amerika a jej spojenci vystavujú, keď sú tak rozťahaní v diplomatickej a vojenskej oblasti? Ak vojna na Ukrajine zostane otvoreným vredom v Európe a Blízky východ zostane v plameňoch, Západ bude mať v prípade vypuknutia ďalšej vážnej krízy vážne problémy. Jedným z rizík je, že protivníci jednoducho využijú chaos inde na svoje vlastné ciele. Ak by napríklad Amerika uviazla vo vojne v Tichomorí, Irán by sa určite cítil istejšie, že sa mu podarí získať jadrové zbrane.

Podobne ako v studenej vojne by sa každá kríza, bez ohľadu na to, aká je malá alebo bezvýznamná, mohla považovať za skúšku americkej alebo čínskej moci, ktorá by vtiahla každú krajinu, uzatvára The Economist.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali