Viviani víťazom šprintu v Nancy, Sagan tesne za pódiom, ale zostal na čele bodovacej súťaže

Viviani víťazom šprintu v Nancy, Sagan tesne za pódiom, ale zostal na čele bodovacej súťaže

Reims/Nancy 9. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA/AP-Christophe Ena)

 

Štvrtá etapa na 106. ročníku Tour de France z Reims do Nancy (213,5 km) sa v šprintérskom závere stala korisťou Taliana Eliu Vivianiho. Najrýchlejší muž tímu Deceuninck Quick-Step v očakávanom hromadnom dojazde zdolal Nóra Alexandra Kristoffa (UAE-Team Emirates) ako aj Austrálčana Caleba Ewana (Lotto Soudal)

Na snímke Peter Sagan

Slovák Peter Sagan do posledných metrov v uliciach Nancy bojoval o druhé, resp. tretie miesto, ale napokon skončil tesne štvrtý. Žilinský rodák napriek tomu, že sa nedostal na pódium, udržal si solídny náskok na čele bodovacej súťaže. Pred druhým Vivianim má k dobru 23 bodov. Lídrom celkového poradia zostal Julian Alaphilippe o 20 sekúnd pred Belgičanom Woutom van Aertom (Jumbo-Visma). V Nancy sa končila etapa Tour de France aj pred 5 rokmi a Sagan tam vtedy tesne prišiel o víťazstvo, skončil druhý za iným Talianom Matteom Trentinom.

Reklama

Tridsaťročný taliansky rýchlik Viviani sa konečne dočkal prvého etapového triumfu na TdF a celkovo sedemdesiateho štvrtého v kariére. V tomto roku vyhral siedmykrát. Rovnako zavŕšil víťaznú etapovú “trojkorunu” na pretekoch tzv. Grand Tour. Na Giro d´Italia bol úspešný päťkrát a na Vuelte trikrát.

“Nemôžem uveriť, ale som rád, že to mám za sebou. Bol to jeden z mojich veľkých cieľov v celej sezóne. Po včerajšom triumfe Juliana Alaphilippa je to ďalší dôkaz o tom, že máme veľmi silné družstvo. Nemusel som v závere robiť nič iné, len dokončiť skvelú prácu svojich kolegov v záverečných 150 metroch. Na Gire som tento rok nevyhral etapu, ale na Tour de France áno a som veľmi rád,” uviedol Elia Viviani v prvej reakcii po svojom triumfe.

Reklama

Druhá porcia vyše 200 km počas dvoch dní čakala v utorok na pelotón Tour de France. Julian Alaphilippe sa na štarte ako 85. francúzsky cyklista v histórii obliekol do žltého dresu lídra a podal si ruku so “zeleným” Petrom Saganom. Iba mierne zvlnený až rovinový profil dával tušiť skorý únik a záverečný hromadný dojazdu. To sa aj stalo. Už po niekoľkých kilometroch si odskočilo trio Yoann Offredo, Frederik Backaert (obaja Wanty-Gobert) a Michael Schär (CCC). Po desiatich kilometroch mali náskok 3:10 min a tento rozdiel medzi nimi a pelotónom sa držal aj v momente, keď zostávalo do cieľa posledných 100 km. Ešte predtým nastal v pelotóne pád, ktorý zasiahol aj známejších cyklistov Tonyho Gallopina, Sergeho Pauwelsa, Patricka Konrada či Chirstopha Laporta. Všetci však pokračovali ďalej v pretekoch.

Na prvej vrchárskej prémii na “štvorke” Cote des Rosieres (121. km) si pripísal jediný bod Švajčiar Schär. O 26 km neskôr prišla na rad šprintérska prémia v Lérouville a to bol stav pohotovostí aj pre Petra Sagana. Víťazom prémie sa stal z úniku Belgičan Backaert a špurt hlavného balíka s mankom 1:40 min ovládol Talian Elia Viviani: Sagan si utvoril dobrú pozíciu, ale napokon bral “iba” 10 bodov za 6. miesto, čiže tretie z väčšej skupiny. Napriek tomu virtuálne zvýšil náskok na čele bodovacej súťaže o 2 body pred Michaelom Matthewsom (86, resp. 67 bodov). Na méte posledných 50 km náskok trojice klesol pod jednu minútu. Keď do cieľa zostávalo posledných 20 km, zostal vpredu osamotený Schär, k dobru mal 27 sekúnd. Takmer dvojmetrový Švajčiar už nestihol vyhrať aj druhú vrchársku prémiu IV. kat. na Core de Maron na 198,5.km (3,2 km, 5%). Najbojovnejšieho jazdca dňa pohltil pelotón a bod do hodnotenia súťaže o bodkovaný dres získal Holanďan Wilco Keldermann z tímu Sunweb.

Do posledných 10 km šiel celý balík pohromade a šprintérske tímy začali hľadať pozície pre svojich lídrov. O útok sa pokúsil Francúz Lilian Calmejane (Direct Énergie), ale utvoril si len mierny náskok odsúdený na zánik. Dva kilometre pred cieľom sa Peter Sagan pohyboval okolo desiateho miesta, tempo udávali pretekári tímov Deceuninck Quick-Step a Jumbo-Visma. O čosi neskôr sa na čele objavil aj žltý muž Julian Alaphilippe. V samom závere zohral tím Deceuninck Quick-Step ako už mnohokrát predtým skvelú tímovú robotu. Ich líder Viviani šprintoval z najlepšej pozície a tú si aj postrážil. Sagan skončil tesne štvrtý, keď v samom závere už nestačil predstihnúť Nóra Kristoffa a Austrálčana Ewana.

V stredu príde na rad 5. etapa na trase Saint Dié des Vosges – Colmar (175,5 km) a jej členitý profil so štyrmi horskými prémiami nižších kategórii by mohol byť šancou pre klasikárov vrátane Sagana.

 

Reklama

Tour de France 2019 – utorok

4. etapa (Reims – Nancy, 213,5 km): 1. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck Quick-Step 5:09:20 h, 2. Alexander Kristoff (Nór.) UAE-Team Emirates, 3. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal, 4. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 5. Dylan Groenewegen, 6. Mike Teunissen (obaja Hol.) obaja Jumbo-Visma – rovnaký čas ako víťaz.

Celkové poradie po 4. etape /žltý dres/: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 14:41:39 h, 2. Wout van Aert (Belg.) Jumbo-Visma +20 s, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma, 4. George Bennett (N. Zél.) Jumbo-Visma – obaja +25, 5. Michael Matthews (Aus.) Sunweb, 6. Egan Bernal (Kol.) Ineos – obaja +40,… 18. Peter Sagan (SR) Bora-Hanshgrohe +1:00 min.

Bodovacia súťaž po 4. etape /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 104 bodov, 2. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 81, 3. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 75, 4. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 65, 5. Mike Teunissen (Hol.) Jumbo-Visma 64, 6. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott 53.

Vrchárska súťaž po 4. etape /bodkovaný dres/: 1. Tim Wellens Lotto Soudal 7 bodov, 2. Xandro Meurisse Wanty-Gobert 3, 3. Greg van Avermaet (všetci Belg.) CCC Team 2

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali