Moskva 4. mája 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-František Iván)
Virológ Felix Jeršov, člen Ruskej akadémie vied, v rozhovore pre ruskú rozhlasovú stanicu NSN prezradil, ako sa dá vyhnúť nákaze koronavírusom cez potraviny a vodu
“Zvláštnosť koronavírusy spočíva v tom, že sa nešíri len vzdušnou cestou, teda kvapôčkovou infekciou, rovnako ako ostatné vírusové ochorenia, ale existuje aj črevná cesta. Ide o fekálnu a orálnu cestu. Nedá sa povedať, na koľko percent je významná, ale nebezpečenstvo tu existuje,” poznamenal Jeršov.
Podľa akademika dokážu pred nákazou ochrániť klasické spôsoby.
“Každá gazdiná vie, že vysoká teplota zabíja vírus, preto je treba vodu variť a nepiť z pochybných zdrojov,“ pripomenul akademik.
Dodal, že voda má byť zaručene vyčistená, a to buď varením alebo filtrovaním.
“Po návšteve toalety je potrebné si umyť ruky. Zvlášť sa treba starať o deti, ktoré na to nie sú pripravené. Najzložitejšie je to s potravinami, ktoré je tiež potrebné dobre umyť, nekonzumovať tie dlho ležiace a podľa možnosti ich tepelne upraviť,” povedal Jeršov.
Pandémia covid-19
Úrady ČĽR 31. decembra 2019 informovali Svetovú zdravotnícku organizáciu o prípadoch neznámej pneumónie vo Wu–chane v centrálnej časti krajiny (provincia Chu–pej). Odborníci zistili pôvodcu choroby – nový typ koronavírusu.
WHO uznala epidémiu za mimoriadnu situáciu medzinárodného významu a dala chorobe oficiálne označenie Covid–19. Dňa 11. marca generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) informoval o vyhlásení pandémie Covid–19.
Pandémia Covid–19 sa rozšírila takmer do všetkých krajín. Podľa dát WHO sa nakazilo asi 3,4 milióna ľudí, zomrelo vyše 243 tisíc.
Na prvom mieste podľa počtu obetí a nakazených sú naďalej USA, kde platí núdzový stav. Ďalej nasleduje Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Nemecko a Veľká Británia.