Vianoce sú pre ľudí bez domova ťažkým období, tvrdí sociálna poradkyňa

Vianoce sú pre ľudí bez domova ťažkým období, tvrdí sociálna poradkyňa

Bratislava 25. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Pre ľudí bez domova sú Vianoce ťažkým obdobím. Nápor na ich psychiku sa v tomto období zvyšuje, pretože strata domova znamená predovšetkým stratu rodiny. Pre TASR to uviedla sociálna poradkyňa občianskeho združenia Vagus Adriana Záhradníková, ktorá s týmito ľuďmi trávi tento čas oveľa viac rozhovormi. “Hovoria o tom, aké to bolo, keď boli deti. Aké to bolo, keď boli doma so svojou rodinou, svojimi blízkymi, deťmi a aké je to teraz,” priblížila s tým, že ľudia bez domova cez Vianoce bývajú zaplavení smútkom, že strácajú nádej

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Sociálnym pracovníkom podľa Záhradníkovej nezostáva nič iné, len toto obdobie s nimi prekonať a neskôr začať spoločne pracovať na ceste späť do spoločnosti. Vianoce trávia bezdomovci tak ako bežné dni, v zariadeniach kde im pomáhajú, v nákupných centrách, staniciach či podchodoch. “Niektorí majú šťastie a dobrých priateľov, ktorí ich na sviatky pozvú k sebe domov,” podotkla sociálna poradkyňa. Na Vianoce si ľudia bez domova podľa nej najčastejšie prajú vrátiť čas a mať skutočný domov, so všetkým, čo k tomu patrí.

Reklama

Organizácie, ktoré sa zaoberajú bezdomovectvom, sa podľa Záhradníkovej snažia svojim klientom spríjemniť vianočné obdobie. “U nás v dennom centre každý rok pripravujeme vianočné posedenie, do príprav zapájame aj ľudí bez domova, snažíme sa vytvoriť čo “najdomáckejšiu” atmosféru. Ale samozrejme, je to len dočasná i keď krásna ilúzia,” podotkla. Ak títo ľudia bývajú aspoň v chatkách či ubytovniach, dokážu mať podľa jej slov pekné Vianoce, i keď často bez elektriny či vody. To, či si dávajú darčeky závisí od toho, či majú nejaký príjem. “Ak nie, materiálnych vecí je taký prebytok, že sa dajú nájsť tam, kde ich ľudia vyhodili. Ale nie sú tak podstatné, ako pre bežných ľudí. Ide skôr o snahu potešiť, nie predviesť sa,” povedala sociálna poradkyňa. Ako tvrdí, existuje projekt Univerzitný stromček prianí, v rámci ktorého ľudia v núdzi napíšu prianie a študenti im ho splnia. “Mnohí z tých, ktorí so mnou priania písali, pritom nemysleli na seba, ale svojich blízkych. Napríklad na starú mamu,” uviedla Záhradníková.

Počas Vianoc môže verejnosť bezdomovcom podľa nej pomôcť aj tak, že im nebude ubližovať a odsudzovať ich. Nie každý totiž vie, čím si prešli a čím práve prechádzajú. Podľa sociálnej poradkyne niekedy postačí aj pozdravenie a opýtanie sa, ako im treba pomôcť, či im náhodou nie je zima a pomohol by im teplý čaj či jedlo. “Možno odpovedia, že rum. Alkohol im pomáha prežiť. To samozrejme neznamená, že im ho máte kúpiť. Stačí povedať, že to nemôžete, ale môžete im zaplatiť nocľah v nocľahárni či ponúknuť oblečenie, ktoré nepotrebujete. Môžete priniesť veci k nám do denného centra, alebo inej organizácie,” vysvetlila Záhradníková s tým, že ak chce niekto pomôcť finančne, je lepšie podporiť priamo organizáciu, ktorá s ľuďmi bez domova pracuje. “Je to určite efektívnejšie, ako dať peniaze len tak na ulici,” podotkla.

Reklama

Ľuďom praje, aby boli spolu, s rodinou i priateľmi. Vážili si svojich blízkych a boli k ním pozorní i milí. “Nezáleží na drahých darčekoch, stačí radosť,” poznamenala Záhradníková.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali