Španielsko/Moskva 26. februára 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Screenshot video/Youtube)
Vedci zo Španielskej federácie výživy poukázali na negatívny dôsledk nadmernej konzumácie hrozienok pre ľudský organizmus
Podľa odborníkov sú prospešné vlastnosti hrozienok a čerstvého hrozna podobné, počas procesu sušenia sa však živiny ovocia stávajú koncentrovanejšími.
„Počas procesu sušenia strácajú hrozienka niektoré vitamíny, ako je napríklad vitamín C. Zároveň sa ešte viac koncentrujú ostatné zložky, napríklad cukor,“ uvádzajú vedci.
Je potrebné poznamenať, že rovnaké množstvo hrozienok a čerstvého hrozna sa veľmi líšia v obsahu kalórií, a to v neprospech prvých.
Odborníci preto odporúčajú, aby sme čerstvé plody nenahradili iba hrozienkami.
Agronóm vysvetlil zákernosť hrozna
Ruský agronóm a poľnohospodársky odborník Vladimir Vikulov už skôr hovoril o zákernosti hrozna v rozhovore pre rádio Sputnik.
Prílišná konzumácia hroznového vína organizmu skôr škodí. Faktom je, že všetky odrody stolového vína obsahujú veľké množstvo cukru, najmä vo forme glukózy a fruktózy, ktoré sa veľmi rýchlo vstrebávajú, povedal odborník.
„Zdá sa, že ste zjedli jeden strapec, ale on môže vážiť aj kilogram a vy ste tak skonzumovali 150 gramov fruktózy, čo je vážna rana pre organizmus. Množstvo cukru závisí na odrodách a pestovateľských tradíciách. V Uzbekistane sa vo vínnej réve hromadí obrovské množstvo cukru, 20 percent i viac, najmä v hrozienkových odrodách. Stolové odrody svetlej farby, pestované v južnej Európe, obsahujú podstatne menej cukru,“ vysvetlil Vladimir Vikulov v rozhovore pre rádio Sputnik.
Treba si tiež pamätať, že vinice sú pravidelne ošetrované rôznymi chemikáliami, ktoré chránia rastliny pred škodcami. Vo väčšine pestovateľských oblastí sa jedná o prípravky z medi a síry, fungicídy. Tie sa nevyhnutne dostávajú na plody. Preto je potrebné ich umývať zvláštnym spôsobom, vysvetlil agronóm Vladimir Vikulov.
„Na strapcoch si môžete ľahko všimnúť použitie chemikálií, najmä medených prípravkov – namodralých zaschnutých kvapiek. To sa zmyje, ale nie všetko a nie úplne. Hrozno nie je jablko, ani banán, ani citrusové plody, ktoré možno olúpať: umyjete ich, ale veľká časť chemikálií zostáva na povrchu šupky. Hrozno jeme celé, preto je potrebné ho dôkladne umyť. Dokonca existuje odporúčanie niekoľkokrát prepláchnuť v slabom octovom roztoku,“ upozornil Vladimír Vikulov.
Agronóm tiež vysvetlil, čomu by sme mali venovať pozornosť pri výbere hrozna.
„Pozrite sa na pôvod, dátum, vzhľad a ročné obdobie. Ak je napríklad napísané, že hrozno pochádza z Maroka, a tam je teraz jar, potom s najväčšou pravdepodobnosťou buď prešlo dlhú skladovaciu fázu, alebo určite nie je z Maroka. Hlavná sezóna hroznového vína začne o niečo neskôr – hrozno dozrieva v septembri, októbri, v novembri. Mnoho odrôd je vhodných na dlhodobé skladovanie,“ uviedol Vikulov.