Washington 17. septembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP – Sara Moulton via AP)
Vedci zistili, že v uvarenom čaji sú stopy 60 známych vedľajších produktov dezinfekcie výrazne nižšie ako vo vode z vodovodu. Výsledky výskumu boli zverejnené v časopise Environmental Science & Technology
Čaj je druhý najpopulárnejší nápoj na svete po pitnej vode. Zloženie čajových lístkov je preskúmané podrobne, na základe týchto dát dospievajú vedci obyčajne k záverom o užitočnosti čaju, ale zabúdajú na hlavnú zložku čajového nápoja, vodu.
Keď sa na sparenie čaju používa prevarená voda, môže zvyšný chlór použitý na jej dezinfekciu reagovať s čajovými zlúčeninami a môžu pri tom vznikať takzvané vedľajšie produkty dezinfekcie (DBPs), z ktorých mnohé sú v značných koncentráciách nebezpečné pre zdravie.
Americkí výskumníci z Univerzity Južnej Karolíny spolu s čínskymi kolegami z Tianjinskej univerzity zmerali hladinu 60 známych DBPs v troch populárnych značkách čaju, zelenom Twinings a čiernych Earl Grey a Lipton. A nečakane zistili, že vo sparenom čaji je hladina týchto látok nižšia ako vo východiskovej vode z vodovodu. Autori to vysvetlili tým, že sa početné zlúčeniny pri sparení vyparili alebo boli pohltené čajovými lístkami.
Ďalšie neznáme zlúčeniny
Zároveň vedci v hotovom čaji objavili veľké množstvo neznámych DBPs. Vplyv týchto látok na ľudské zdravie nie je preskúmaný, podľa autorov však obsahuje čaj asi 500 zlúčenín, vrátane polyfenolov, aminokyselín, kofeínu a pod., ktoré môžu reagovať s chlórom a pri tom vznikať látky DBPs. U niektorých z nich bola už predtým dokázaná súvislosť s rizikom vzniku rakoviny a komplikácií pri tehotenstve a pôrode.
Výskumníci s pomocou plynovej chromatografie prvýkrát určili 15 z týchto zlúčenín, ktoré podľa ich názoru vznikajú v dôsledku reakcie chlóru s prírodnými fenolickými a polyfenolovými predchodcami v čajových lístkoch. DBPs môžu tiež vzniknúť v dôsledku reakcií so zlúčeninami v samotnej vode z vodovodu.
Celkové množstvo organických halogénov, ktoré tvoria základné množstvá DBPs, bolo v čaji približne dvakrát väčšie ako vo východiskovej vode z vodovodu. Najviac, vyše 12%, tvoria také zlúčeniny ako kyselina dichlóroctová, trichlóroctová a chloroform, ktorý sa nachádzal už vo východiskovej vode.
Nehľadiac na to, že asi 96% celkového množstva organických halogénov v čaji zostalo neidentifikovaných, nie sú ich koncentrácie podľa názorov výskumníkov vôbec nebezpečné pre ľudí. Aby bola miera bezpečnosti pre zdravie prekročená, musel by človek vypiť viac ako 50 šálok čaju denne.