Vedci z University v Leedse vo Veľkej Británii zistili, že zníženie spotreby červeného mäsa významne znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva u žien, uvádza sa v tlačovej správe portálu MedicalXpress.
Analýza využívala údaje z dlhodobej štúdie skupín zahrňajúcich 32 147 žien z Walesu, Anglicka a Škótska. Tieto ženy prešli prehliadkami v rokoch 1995 — 1998 a ich zdravie bolo sledované asi 17 rokov. Účastníčky poskytli informácie o svojich stravovacích návykoch a potom bolo zistených 462 prípadov kolorektálneho karcinómu, vrátane 119 prípadov rakoviny konečníka.
Ukázalo sa, že ženy, ktoré pravidelne konzumujú červené mäso, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny distálnej časti hrubého čreva alebo spodnej časti hrubého čreva, kde sa nachádza stolica.
Vedci sa domnievajú, že do roku 2030 bude celosvetovo registrovaných viac než 20 miliónov nových prípadov kolorektálneho karcinómu. Podľa odborníkov možno zabrániť až 20 % všetkých nádorov, pokiaľ ľudia budú jesť striedmejšie, ako príklad uvádzajú vegetariánov.






















