V prípade zrúteného štadióna v Starej Ľubovni sú obvinení štyria muži

V prípade zrúteného štadióna v Starej Ľubovni sú obvinení štyria muži
V meste Stará Ľubovňa sa zrútila v sobotu 9. februára 2013 strecha nedostavaného zimného štadióna. Jej konštrukcia pravdepodobne nevydržala nápor ťažkého snehu. K zraneniu osôb nedošlo. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Stará Ľubovňa 25. februára (TASR) – Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície v Starej Ľubovni vzniesol minulý týždeň obvinenie pre prečin všeobecného ohrozenia voči 50-ročnému mužovi z Kapušian, 31-ročnému mužovi z Lipian, 38-ročnému mužovi zo Žiliny a 46-ročnému mužovi z obce Rosina. Informoval o tom krajský policajný hovorca z Prešova Daniel Džobanik s tým, že všetci štyria sú obvinení v prípade spadnutej konštrukcie zimného štadióna v Starej Ľubovni.

“Podľa doposiaľ vykonaného vyšetrovania sa v dôsledku konaní obvinených 9. februára minulého roku v čase okolo 6. hodiny na Ulici Tehelnej v Starej Ľubovni zrútila oceľová oblúková konštrukcia na stavbe zimného štadióna. Spôsobená škoda bola vyčíslená na viac ako 235.000 eur. Na základe rozsiahleho znaleckého skúmania a vykonania ďalších procesných úkonov sa mali obvinení dopustiť viacerých pochybení,” vysvetľuje hovorca.

Prvý obvinený, ako konateľ istej spoločnosti, uzatvoril zmluvu o dielo s objednávateľom, ktorej predmetom bola realizácia stavby “Dostavba zimného štadióna Stará Ľubovňa – tréningová hala”. Tým na seba prevzal nebezpečenstvo škody na diele až do času protokolárneho prevzatia diela objednávateľom a zároveň bol povinný zdržať sa činností, ktoré môžu mať za následok vznik škody. “Obvinený ako povinná osoba nezaistil bezpečnosť staveniska a taktiež si nesplnil povinnosť odvrátiť hroziace nebezpečenstvo z nadmernej snehovej pokrývky na streche haly jej odprataním. Túto povinnosť bol povinný vykonať, keďže na zrútenej halovej časti stavby, sa minimálne od 18.1.2013 nachádzalo viditeľne veľké a nadmerné množstvo snehu,” doplnil Džobanik. Vyšetrovaním zároveň bolo zistené, že obvinený, ako osoba zodpovedná za stavenisko, nebol preveriť stav konštrukcií pri tejto záťaži a nezabezpečil preventívne odstránenie snehu zo strechy.

Reklama

Druhý obvinený bol poverený výkonom funkcie stavbyvedúceho, pričom funkciu stavbyvedúceho vykonával v rozpore s ustanovením zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku. Na stretnutí zástupcov všetkých zúčastnených strán, na ktorom sa prerokovala stavebná pripravenosť základových konštrukcií pred montážou haly, mu bola okrem iného daná úloha odstrániť výškové nerovnosti na základových konštrukciách. “Taktiež mal zhotoviť nadbetonávku na hornej hrane základovej steny v sklone 5 %, ktorá bola na základovom páse na západnej strane zhotovená bez aplikácie spojovacieho mostíka na kontaktnú betónovú plochu starú 33 dní,” upozornil hovorca. Nová betónová vrstva sa tak nemohla dostatočne spojiť so staršou vrstvou betónu, pretože kontaktná plocha nebola dostatočne pripravená na aplikáciu ďalšej vrstvy, s ktorou mala tvoriť jednotný celok. “Týmto svojím konaním spôsobil, že počas výstavby neboli dodržané technické požiadavky na zhotovovanie betónových konštrukcií a technické postupy a podmienky na použitie chemického kotvenia, čoho dôsledkom bolo nedodržanie základných požiadaviek na mechanickú odolnosť a stabilitu stavby,” dodáva hovorca.

V meste Stará Ľubovňa sa zrútila v sobotu 9. februára 2013 strecha nedostavaného zimného štadióna. Jej konštrukcia pravdepodobne nevydržala nápor ťažkého snehu. K zraneniu osôb nedošlo. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Reklama

Poslední dvaja obvinení, ako konatelia istej spoločnosti, pred samotnou realizáciou samonosnej oblúkovej konštrukcie nezabezpečili vyhotovenie projektu kotvenia oblúkovej haly, výrobnú a montážnu dokumentáciu stavby, ktoré by riešili z konštrukčného hľadiska tvar jednotlivých segmentov, spoje týchto segmentov haly a kotvenie oblúkovej haly do základových pásov. “V dôsledku toho oceľová oblúková konštrukcia haly vzhľadom na rozmerové disproporcie základov a najmä skladby jednotlivých nosných oblúkových segmentov, nemala projektom predpísaný tvar,” vysvetľuje Džobanik. To sa výrazne negatívnym spôsobom prejavilo predovšetkým v nesprávnej realizácii konštrukcie kotvenia na vyššom základovom páse. Tým konatelia spoločnosti spôsobili, že osoby realizujúce montáž oblúkovej konštrukcie haly nevykonali jej montáž na základe projektovej dokumentácie, ktorou by bol určený presný tvar oblúka, jeho delenie a hrúbka jednotlivých segmentov, spoje týchto segmentov, ako aj použitie a správna montáž kotvenia haly.

“Všetci štyria obvinení sú stíhaní na slobode. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov,” uzavrel Džobanik.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali