V Nitre sa včera otvorila spoločná výstava známych maliarov a detí. Ponitrianske múzeum prezentovalo diela Združenia výtvarníkov sv. Lukáša – ART GO

V Nitre sa včera otvorila spoločná výstava známych maliarov a detí. Ponitrianske múzeum prezentovalo diela Združenia výtvarníkov sv. Lukáša – ART GO

Nitra, 9. decembra 2017 (HSP/Foto: HSP – Eugen Rusnák)

 

V Nitre sa včera večer otvorila zaujímavá výstava. Jej originalita bola v tom, že v priestoroch Ponitrianskeho múzea sa uskutočnila vernisáž spoločnej výstavy známych maliarov a detí –  členov Združenia výtvarníkov sv. Lukáša – ART GO.

Na snímke účastníci výstavy

Na vernisáži boli predstavené desiatky výtvarných diel namaľovaných olejom, akrylom, rôzne koláže z bilboardov reagujúce sa svet reklamy, fotografie. Perličkou vernisáže bola papierová  dioráma New Yorku s funkčným modelom vlaku a menšie „vlakové predstavenie“ vyvolalo obrovský záujem vyše sto návštevníkov, hlavne, pochopiteľné, detí.

Reklama

V úvode vernisáže riaditeľ Ponitrianskeho múzea Mgr. Anton Števko a Pavol Bebjak, člen Združenia výtvarníkov sv. Lukáša – ART GO, pedagóg na Súkromnej základnej umeleckej škole Heleny Madariovej v Nitre a syn známeho maliara Ľudovíta Bebjaka, porozprávali o príprave výstave a predstavených dielach.

Na snímke vystavované diela

Prízvukovali, že Združenie výtvarníkov sv. Lukáša – ART GO sa snaží svojou nekomerčnosťou a duchovnými hodnotami udržiavať povedomie o tom, že je tu nejaká alternatíva konzumu a konzumnej spoločnosti. Poukázali na to, že témy a motívy obrazov symbolizujú prepojenie duchovnosti s civilnosťou aj keď apriori to nie je predsa „čisto“ náboženská tematika výstavy.

Reklama

Súčasťou výstavy sú aj výtvarné diela z posledného obdobia tvorby známeho maliara Ľudovíta Bebjaka, zakladateľa Združenia výtvarníkov sv. Lukáša. Okrem folklórnych, krajinárskych a rómskych námetov sa venoval aj sakrálnej tvorbe. Podieľal sa na renovovaní nástenných malieb vo viacerých slovenských kostoloch. Svojimi ilustráciami skrášlil niekoľko knižných titulov a je autorom asi tridsiatich krížových ciest.

Na snímke vystavované dielo

Ľudovít Bebjak sa narodil v Chynoranoch 10. augusta 1934. Svoj počiatočný záujem o maľbu pripisoval stretnutiam s nitrianskym maliarom kostolov Edmundom Massányim, ktorý v roku 1946 maľoval farský kostol v jeho rodnej obci. Skutočnú chuť do maľby mu však dodalo stretnutie s pátrom Krasňanským v misijnom dome v Nitre, kde vznikla jeho prvá krajinka. Jeho talent neskôr rozvíjal akademický maliar Eugen Lehotský.

Ľudovít Bebjak pôsobil ako učiteľ na východnom Slovensku. Bol otcom štyroch detí, od roku 1972 žil v Nitre. Zomrel v júni 2009. Okrem krajinných a ľudových motívov sa Ľudovít Bebjak venoval aj sakrálnej a biblickej tematike. Podieľal sa na renovovaní nástenných malieb vo viacerých slovenských kostoloch. Je autorom asi tridsiatich krížových ciest. Svojimi ilustráciami skrášlil niekoľko knižných titulov slovenských vydavateľstiev.

Na snímke vystavované dielo

Ľudovít Bebjak je slovenskej verejnosti známy ako ilustrátor kníh (F. Rábek: Štafeta viery, A. Adamovič: Celý tvoj, meditatívne knihy V. Judáka), časopisov (Veľké jubileum, Rytier Nepoškvrnenej, Rodina Nepoškvrnenej), učebníc (Náboženská výchova pre 1. ročník ZŠ) atď. V minulosti sa zúčastňoval na letných sympóziách výtvarných pedagógov a na výstavách výtvarných prác pedagógov v Prešove, Bardejove, Bratislave, Uherskom Brode, Prahe a v Budapešti.

Jeho talent intenzívnejšie zapojil do cirkevných služieb kňaz Július Chalupa, ktorý ho roku 1981 prizval k obnove farského kostola v Tvarožnej. Odvtedy Ľudovít Bebjak pomáhal pri renovovaní viacerých kostolov. Po roku 1989 sa stal riaditeľom základnej školy sv. Gorazda v Nitre, ktorá bola prvou diecéznou cirkevnou školou v porevolučnom období na Slovensku. Jeho výtvarné diela sú plné lásky k ľuďom a k Bohu, pozývajú žasnúť nad životom, ponárajú človeka do krásy, ktorá je symbolom Boha.

Reklama
Na snímke vystavované dielo

Výstava, ktorá sa včera otvorila v Ponitrianskom múzeu v meste pod Zoborom, odráža  umelecké snaženie členov združenia, prináša pestrú zmes výtvarných prác – olejomalieb, akrylov, kresieb, 3D obrazov, predmetov zo skla, kovu a iných umeleckých diel. Predstavujú sa neprofesionálni umelci, ale už tradične aj deti z nitrianskej SZUŠ Heleny Madariovej,  Orechovho dvora či školy úžitkového výtvarníctva v Topoľčanoch.

Sú tu diela autorov z Nitry aj iných slovenských miest – Ľudovíta Bebjaka, jeho syna Pavla Bebjaka, Maťa Vagača, Márie Sabovej, Henriety Rojkovej, Eriky Ivanovej. Našim čitateľom pripomenieme, že Združenie sv. Lukáša vzniklo pred vyše 20 rokmi na podnet iniciatívy výtvarníkov, ktorí sa hlásili ku kresťanským hodnotám. Zišli sa vtedy na nitrianskom biskupskom úrade u Františka Rábeka. Prvá výstava za účasti mnohých profesionálnych výtvarníkov bola v Žiline. V Nitre členovia združenia vystavovali od r 1998. Táto výstava potrvá do 28. januára budúceho roka.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali