V Nemecku hlasoval rekordný počet Turkov v “osudových voľbách” pre Erdogana

V Nemecku hlasoval rekordný počet Turkov v “osudových voľbách” pre Erdogana

Berlín 12. mája 2023 (HSP/politico/Foto:TASR/AP-Armin Durgut)

 

Tureckí občania sa v rekordnom počte zúčastnili na voľbách v Nemecku, ktoré je domovom najväčšej anatólskej diaspóry, a rozhodli o tom, či sa dlhoročný prezident Recep Tayyip Erdogan stane prezidentom, informuje POLITICO

Recep Tayyip Erdogan
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Zahraničné hlasovacie lístky boli v stredu letecky prevezené do Turecka, aby sa spočítali po tom, ako sa v utorok skončilo hlasovanie pre Turkov žijúcich v zahraničí pred domácim hlasovaním 14. mája, v ktorom líder čelí súboju so silnou opozičnou alianciou na čele s Kemalom Kılıçdaroğluom zo stredoľavej Republikánskej ľudovej strany (CHP).

Reklama

Nemecko s takmer 1,5 milióna oprávnených voličov bolo hlavným centrom kampane tureckej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) a CHP, keďže hlasovanie v zahraničí sa začalo 27. apríla. Strany vylepili mestá plagátmi a vyslali autobusy, aby získali podporu.

“Určite máme viac ako 50-percentnú volebnú účasť,” povedal v utorok veľvyslanec Başar Şen pre televíziu BR24, čo je nárast oproti predchádzajúcemu rekordu 46 percent v posledných voľbách v roku 2018.

Reklama

Podľa Kenana Kolata, predsedu berlínskej pobočky CHP, miestni predstavitelia berlínskeho konzulátu predpovedali ešte dramatickejší nárast v oblasti hlavného mesta, a to približne o 25 percent.

Tureckí voliči žijúci v zahraničí, ktorí môžu od roku 2014, keď Erdogan zmenil zákon, hlasovať len v zahraničí, v predchádzajúcich voľbách tradične neúmerne hlasovali za prezidentovu AKP. AKP v roku 2018 zvíťazila s 52 percentami hlasov, ale podľa volebného úradu YSK získala v Nemecku 64 percent hlasov.

Gökay Sofuoglu, predseda tureckej komunity v Nemecku, mimovládnej a nestranickej organizácie, povedal, že ho vyššia účasť trochu prekvapila, ale dodal: “Keď sa rozprávam s ľuďmi, je tu pocit, že pre mnohých sú to osudové voľby.”

Len v Berlíne je podľa nemeckých médií približne 100 000 oprávnených voličov. Kılıç Ahmet je jedným z nich. “Volil som Kılıçdaroğlua. Erdoğan je pri moci už viac ako 20 rokov. Konečne potrebujeme zmenu,” povedal po odovzdaní svojho hlasu na konzuláte v Berlíne. “V Európe je v podstate veľa Erdoğanových priaznivcov, ale tento rok by mohlo viac ľudí podporiť opozíciu.”

Ayhan Alpay, ktorý volil spolu so svojím priateľom Yurtsevenom Izcim, povedal, že hlasoval za Erdoğana, pretože si myslí, že “je dobrý prezident” a “ekonomika s ním prekvitá”.

Reklama

“Pred tridsiatimi rokmi nemala moja rodina v Turecku žiadne peniaze. Teraz pracujú ako lekári a darí sa im,” dodal Alpay.

Zatiaľ čo však Erdogan v prvom desaťročí svojej vlády zaznamenal hospodársky rozmach, krajina teraz čelí brutálne vysokej inflácii a kríze životných nákladov, čo voličov privádza k opozícii.

V boji proti meniacim sa vlnám podpory Erdogan využil protizápadné nálady tých, ktorí sa cítia izolovaní v zahraničí.

“Touto hrdinskou štylizáciou sa vlamuje do otvorených dverí u ľudí, ktorí boli v posledných desaťročiach v Nemecku, ale aj v iných západných spoločnostiach štrukturálne diskriminovaní alebo sa stretávajú s protitureckým a protimoslimským rasizmom,” povedal Özgür Özvatan, výskumník v oblasti integrácie na berlínskej Humboldtovej univerzite.

Macit Karaahmetoğlu, nemecký stredoľavicový zákonodarca SPD tureckého pôvodu a podpredseda nemecko-tureckej parlamentnej skupiny priateľstva, kritizoval spôsob, akým je hlasovanie v zahraničí organizované: “Z hľadiska súdržnosti [v Nemecku] nebolo toto otvorenie volieb pre ‘zahraničných Turkov’ dobrým nápadom,” povedal.

Reklama

Kampaň AKP v zahraničí v Európe organizuje najmä Únia medzinárodných demokratov (UID), ktorú nemecké orgány označujú za “lobistickú organizáciu AKP”. V posledných mesiacoch zákonodarcovia AKP opakovane cestovali do Nemecka, aby vystúpili v mešitách a na podujatiach tureckých združení organizovaných UID, hoci nemecké diplomatické pravidlá zakazujú pozývať zahraničných politikov na predvolebnú kampaň počas posledných troch mesiacov pred voľbami.

“Volebná kampaň AKP prebieha aj v Nemecku, ale veľa sa toho deje pod radarom. Tentoraz sa napríklad nekonajú žiadne masové podujatia a tlač je vylúčená,” povedal Serap Güler, nemecký politik zo stredopravých kresťanských demokratov.

Vo februári, pred začiatkom trojmesačného zákazu, predstaviteľ UID Adem Taflan na Twitteri uviedol, že skupina za šesť mesiacov zorganizovala stretnutia 124 zákonodarcov a 25 starostov s európskymi Turkami. Všetky tieto stretnutia neboli považované za volebné podujatia, uviedol hovorca UID pre nemeckú televíznu stanicu ZDF.

Jedno januárové vystúpenie v mešite vyvolalo rozruch, keď zákonodarca AKP vyzval na “zničenie” prívržencov zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a ďalších Erdoganových kritických skupín. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si neskôr kvôli týmto výrokom predvolalo tureckého veľvyslanca.

Zástupcovia UID a miestnej AKP v Berlíne nereagovali na viaceré žiadosti POLITICO o komentár.

Kolat z CHP Berlín tvrdil, že je v poriadku organizovať podujatia ako miestne združenie, ako to robí jeho skupina, ale ohradil sa proti pozývaniu politikov z Turecka na predvolebnú kampaň v Nemecku. Kolat povedal, že CHP Berlín v posledných mesiacoch nepozvala žiadnych politikov kvôli nemeckým diplomatickým pravidlám.

Namiesto toho CHP Berlín otvorila v Berlíne šesť volebných kancelárií a distribuovala letáky.

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

14:44

Pri záplavách v provincii Fárjáb na severe Afganistanu zahynulo najmenej 66 ľudí, uviedol v nedeľu predstaviteľ tamojšej provincie. Ide tak o ďalšie smrteľné dažde, ktoré krajinu sužujú v posledných týždňoch.

Afganistan záplavy
Afganskí muži zbierajú osobné veci pred domom, ktorý zničili záplavy vyvolané prudkým dažďom
14:29

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky (KDR) v nedeľu ráno zmarili v hlavnom meste Kinshasa pokus o štátny prevrat, vyhlásil hovorca armády KDR.

Predtým sa objavili informácie, že pri útoku na dom poslanca tamojšieho parlamentu Vitala Kamerheho boli zabití dvaja ochrankári a jeden útočník. Informoval o tom na sociálnej sieti X hovorca poslanca a dodal, že Kamerhe je spolu s rodinou v poriadku. Práve spomínaný poslanec by mal byť vymenovaný za predsedu parlamentu.

14:14

 V nedeľu, v predvečer inaugurácie novozvoleného taiwanského prezidenta, sa v Tchaj-peji stovky opozičných demonštrantov zišli na protest proti ďalším štyrom rokom pod vedením Demokratickej pokrokovej strany (DPP). Informovala o tom agentúra AFP.

13:56

Irán potvrdil nepriame rozhovory so svojím úhlavným nepriateľom – Spojenými štátmi – v Ománe. A to aj napriek tomu, že obe krajiny nemajú medzi sebou nadviazané priame diplomatické vzťahy, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

13:47

Miliardár Elon Musk a indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin v nedeľu spustili v zdravotnom stredisku v Denpasare na Bali satelitnú internetovú službu Starlink. Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

Elon Musk
Miliardár Elon Musk (uprostred), šéf spoločností SpaceX a Tesla prichádza do verejného zdravotníckeho strediska v Denpasare, na indonézskom ostrove Bali
13:31

Izrael pokračuje aj počas víkendu vo svojej vojenskej operácii v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vojaci našli v pohraničnej oblasti s Egyptom niekoľko podzemných tunelov, ktoré využívalo palestínske hnutie Hamas, informovalo v nedeľu tamojšie vojenské rádio.

13:20

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X.

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali