Slováci v kvalifikácii proti USA, Švajčiarsku alebo ČR

Slováci v kvalifikácii proti USA, Švajčiarsku alebo ČR

Pjongčang 17. februára 2018 AKTUALIZOVANÉ II (HSP/Foto: TASR- Michal Svítok)

 

Slovenskí hokejisti nastúpili do tretieho zápasu na olympijskom turnaji proti Slovinsku a neuspeli až v predĺžení

Na snímke slovenská striedačka, hore zľava asistent trénera Vladimír Országh, tréner brankárov Ján Lašák, tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a dole zľava hokejisti Matej Paulovič, Tomáš Starosta, Martin Bakoš, Marcel Haščák a Patrik Lamper

Slovenskí hokejisti prehrali v sobotu vo svojom záverečnom zápase v B-skupine na ZOH v Pjongčangu so Slovinskom 2:3 po predĺžení a samostatných nájazdoch. V tabuľke tak obsadili posledné 4. miesto a unikol im priamy postup do štvrťfinále, o ktorý sa pobijú v kvalifikácii. Ich súper bude známy v nedeľu po skončení bojov v A- a C-skupine.

Reklama

Slováci obsadia v tabuľke všetkých tímov po základnej časti 10. priečku ako najlepší tím zo štvrtých miest, v kvalifikácii sa tak stretnú s najlepším mužstvom z tretích priečok. Najreálnejšie sa javí ako ich súper USA, Švajčiarsko alebo Česko, čisto teoreticky aj Kanada, to by však obhajca zlata musel prehrať v záverečnom skupinovom dueli s Kórejskou republikou.

Po bezgólovej prvej tretine prehrávali zverenci trénera Craiga Ramsayho po piatich minútach druhej už 0:2, keď doplatili na nedisciplinovanosť. Dve presilovky premenili Gregorc a Kuralt. Slováci strelili kontaktný gól ešte pred druhou prestávkou z hokejky Bubelu a v 46. minúte vyrovnal na 2:2 Haščák. V napínavom závere a predĺžení gól nepadol a tak o triumfe Slovinska v hale Kwandong rozhodol v nájazdoch Žiga Jeglič.

Reklama

Víťazmi skupiny sa stali so šiestimi bodmi Olympijskí športovci z Ruska, ktorí si tak zabezpečili priamy postup do štvrťfinále. Štvrtí Slováci nazbierali v skupine štyri body, rovnako ako druhí Slovinci a tretí Američania. O ich umiestnení rozhodla minitabuľka troch tímov, v ktorých mali hráči SR najhoršiu bilanciu, keďže zo zápasov s USA (1:2) a Slovinskom (2:3 sn) vyťažili dokopy len bod. Okrem víťaza skupiny nemala B-skupina ďalšieho priameho postupujúceho do štvrťfinále, v “céčku” sú totiž už pred záverečným skupinovým kolom dvaja šesťbodoví – Fíni aj Švédi vyhrali oba svoje duely.

Priamo do štvrťfinále olympijského turnaja postúpia traja víťazi základných skupín plus najlepší z tímov na druhých miestach. Ďalších osem krajín sa pobije o štvrťfinále v kvalifikácii.

B-skupina:
Slovinsko – SLOVENSKO 3:2 pp a sn (0:0, 2:1, 0:1 – 0:0, 1:0)
Góly: 21. Gregorc (Muršak, Kuralt), 25. Kuralt (Muršak, Gregorc), rozh. nájazd Jeglič – 36. Bubela (Čerešňák, Graňák), 46. Haščák (Graňák, Čerešňák). Rozhodovali: Jeřábek (ČR), Mayer (USA) – Sormunen, Suominen (obaja Fín.), vylúčení: 2:4, presilovky 2:1, oslabenia: 0:0, 4085 divákov.
zostavy:
Slovinsko: Krošelj – Robar, Gregorc, Podlipnik, Kovačevič, Vidmar, Kranjc, Repe – Verlič, Muršak, Urbas – Sabolič, Tičar, Jeglič – D. Rodman, M. Rodman, Goličič – Kuralt, Mušič, Pance – Ograjenšek
SR: Konrád – Starosta, Čajkovský, Baranka, Ďaloga, Čerešňák, Graňák, Valach – Kudrna, Surový, Nagy – Bakoš, Bubela, Haščák – Paulovič, Krištof, Ölvecký – Lamper, Marcinko, Cingel – Hovorka

V úvode vyrovnanej prvej tretiny boli aktívnejší slovenskí reprezentanti, ktorí sa tlačili do útočného pásma, no veľa šancí si nevypracovali. Krošelja prvýkrát vážnejšie preveril Haščák a po ňom aj Ďaloga. Vo 8. minúte sa dostali Ramsayho zverenci do prečíslenia 2 na 1, Paulovič však mieril vedľa. Na druhej strane si Konrád poradil s pokusmi Tičara, Saboliča i Kovačeviča. Aj v ďalších minútach mala hra dobré tempo a prelievala sa zo strany na stranu. V prvom dejstve si však ani jeden tím nedokázal vypracovať vyložené šance a pomer striel na bránku bol chudobný 5:4 pre Slovincov. Nič na tom nezmenila ani ich približne polminútová presilovka v závere.

Jej dohrávaná časť v úvode druhého dejstva však už áno. Slovinci ju pretavil na úvodný gól v 21. minúte. Muršak nabil na modrú Gregorcovi a ten delovkou prepálil Konráda. Gólu predchádzalo avizované vylúčenie Čajkovského a tak sa Slováci museli brániť presile aj ďalej. V 23. minúte navyše išiel na trestnú aj Starosta a Slovinci zvýšili svoje vedenie na 2:0. Opäť v tom mal prsty Muršak, ktorý poslal z ľavej strany strieľanú prihrávku, ktorú medzi kruhmi tečoval do siete Kuralt. Zverenci trénera Ramsayho v ďalších minútach za svojimi súpermi zaostávali, nevedeli sa presadiť v súbojoch a nevychádzal im prechod do útoku. Postupne opäť nabrali sebadôveru a v 34. minúte sa im podarilo dostať puk do siete. Rozhodca však odpískal skôr, ako prešiel bránkovú čiaru. Neuznanému gólu predchádzal kontakt Surového s brankárom Krošeljom, pre ktorý arbitri prerušili hru. Aktivita SR však neutíchla a od 35. minúty si zahrali prvú presilovku, ktorú aj premenili. Čerešňákovu strelu od modrej sklepol do siete Bubela a znížil na 1:2.

Reklama

Konrád v 43. minúte podržal svojich spoluhráčov pri veľkej šanci Kovačeviča a tí sa mu odvďačili o tri neskôr vyrovnávajúcim gólom. Slováci sa usadili v útočnom pásme, Haščák si nakorčuľoval po puk medzi obrancov a strelou švihom prekonal Krošelja, ktorý mal zakrytý výhľad. Dramatický duel pokračoval, Slovinci ľahšie prechádzali cez stredné pásmo a tak si vypracovali aj viac šancí. Veľký tlak mali počas vylúčenia Bubelu a aj krátko po ňom, keď Konrád zneškodnil niekoľko veľmi nebezpečných šancí po sebe. Slováci dostali výbornú možnosť strhnúť duel na svoju stranu, od 56. minúty hrali presilovku, Krošelj bol v jednom ohni, ale odolal.

Zápas tak pokračoval v dramatickom predĺžení, v ktorom si oba tímy vypracovali niekoľko dobrých šancí, ale gól nepadol. O triumfe Slovinska napokon rozhodol v nájazdoch Jeglič.

Hlasy po zápase (zdroj: RTVS)

Craig Ramsay, tréner SR: “Prehra ma mrzí. Slovinci výborne bránili stredné pásmo, ťažko sa nám cez nich presadzovalo. Nemôžeme sa nechať tak často vylučovať. Mali by sme byť disciplinovanejší, lebo nie je možné ubrániť všetky oslabenia. Je tu ešte priestor na to, aby sme vylepšili hru v presilovkách i oslabeniach.”

Tomáš Surový, útočník SR: “Mohli sme vyhrať a postúpiť, ale už je to jedno. Uvidíme, akého súpera dostaneme do osemfinále. Nedá sa plakať nad rozliatym mliekom. Teraz to bude o jednom zápase, máme dva dni na oddych.”

Reklama

Miloš Bubela, útočník a strelec prvého gólu SR: “Pocity nie sú dobré. Nespravili sme to, čo sme chceli. Nevyhrali sme tento zápas a nevyužili sme jedinečnú šancu postúpiť priamo do štvrťfinále. Slovinci nás v podstate v ničom až tak neprekvapili. Od začiatku o dušu korčuľovali, nám sa hralo ťažko, nevychádzal nám prechod cez stredné pásmo, chvíľami nám nevychádzalo nič. Musíme sa vyhýbať vylúčeniam, už druhý zápas za sebou sme na to doplatili.”

Marcel Haščák, autor druhého gólu SR: “Nemáme sa za čo hanbiť, hrali sme dobre. Ak by sme nedostali góly v presilovkách, mohlo sa to vyvíjať inak. Ja som na nás hrdý. Mohli sme si to uľahčiť, teraz to bude ťažšie, ale musíme hrať ďalej. Žiadny súper tu nie je ľahký, v ďalšom zápase hráme o všetko. Musíme sa dobre pripraviť a dobre si oddýchnuť.”

Jan Muršak, kapitán Slovinska: “Sú väčšia hokejová krajina ako my, majú viac hráčov, viac profesionálnych klubov. Navyše sme celkom blízko seba, takže je tu aj rivalita. Vždy je dobré zahrať si proti nim, majú dobrý tím. Proti Rusom bolo ťažšie hrať náš systém, keďže boli o toľko lepší.”

Tabuľka
1. OŠR        3 2 0 0 1   14:5   6*
2. Slovinsko  3 0 2 0 1    8:12  4
3. USA        3 1 0 1 1    4:8   4
4. SR         3 1 0 1 1    6:7   4
*-priamy postup do štvrťfinále

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali