V baráži o ME2024 aj o účasť v slovenskej E-skupine

V baráži o ME2024 aj o účasť v slovenskej E-skupine

Bratislava 20. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/DPA-Christian Charisius/dpa-Bildfunk)

Aktualizované 20. marca 13:24

Na tohtoročných futbalových majstrovstvách Európy v Nemecku môžu byť až štyri tímy zo “slovenskej” J-skupiny. Luxembursko, Island ani Bosna a Hercegovina nepostúpili priamo, no dostali šancu prostredníctvom baráže Ligy národov. V prípade celkového triumfu Bosniakov alebo Islanďanov vo svojej vetve sa s nimi Slováci stretnú aj na záverečnom turnaji. Miestenku na EURO si môžu touto cestou zaistiť celkovo tri z dvanástich tímov

Logo EURO 2024
Na snímke logo tohtoročný ME vo futbale v Hamburgu

Play off má tri vetvy (A, B, C) a každá sa hrá systémom final four. Islanďania absolvujú semifinále B-vetvy na neutrálnej pôde v Budapešti, kde sú vedení ako domáci Izraelčania. V ich krajine sa stretnutie nemôže uskutočniť pre súčasnú vojnovú situáciu. Víťaz sa stretne s lepším z duelu medzi Bosnou a Ukrajinou, kde sú v pozícii favorita hostia. Tí nepostúpili priamo z vyrovnanej C-skupiny len pre horšiu vzájomnú bilanciu s úradujúcimi európskymi majstrami z Talianska.

Reklama

“Momentálne je to niečo nepredstaviteľné,” priznal podľa AP kouč bosniackej reprezentácie Savo Miloševič ohľadom možnej premiérovej účasti na EURO. Tím vystriedal počas kvalifikácie troch trénerov a nenaplnil pozíciu spolufavorita popri Portugalsku. Na vrcholovom podujatí bola Bosna doposiaľ raz – na MS 2014 vypadla v základnej skupine s neskorším finalistom Argentínou. Štvoricu v E-skupine ME, kde figuruje okrem Slovenska aj Belgicko a Rumunsko, doplní práve celkový víťaz B-vetvy. Tím trénera Francesca Calzonu proti nemu odohrá druhý zápas na turnaji, 21. júna v Düsseldorfe. Prípadná účasť na tomto turnaji by bola prvá aj pre Izrael, ktorý sa predstavil na vrcholnom podujatí doteraz len raz – zúčastnil sa na MS 1970 v Mexiku.

 

Reklama

Za Luxembursko a Grécko nastúpia hráči Slovana

V C-vetve figurujú z kvalifikačného “jéčka” Luxemburčania. O finále zabojujú v Gruzínsku a v prípade postupu nastúpia proti Grécku alebo Kazachstanu. Stretnutie v Tbilisi bude mať zaujímavú príchuť pre troch hráčov Slovana Bratislava – za domácich by mali nastúpiť Jaba Kankava i Guram Kašia a za hostí zas zimná ofenzívna akvizícia slovenského klubu Gerson Rodriguez.

Obe krajiny bojujú o svoju historickú prvú účasť na vrcholnom podujatí a na oboch stranách bude chýbať kľúčový hráč pre kartové tresty. Gruzínci nebudú mať k dispozícii Chviču Kvaraccheliju, ktorý inkasoval dve žlté karty v záverečných dueloch A-skupiny, kde už jeho tím nebojoval o priamy postup na ME.

Hostia zas budú bez útočníka Daniela Sinaniho, ktorý dostal červenú kartu v záverečnom stretnutí kvalifikácie na pôde Lichtenštajnska (1:0). Aj v tejto fáze už boli postupujúci (Portugalsko, Slovensko) istí. V uplynulej kvalifikácii vyhralo Luxembursko viac zápasov (5) než v predošlých piatich dokopy. Bývalý futbalový trpaslík bol navyše v minulosti držiteľ veľmi nepriaznivej bilancie, keď nezvíťazil vyše 31 rokov v zápase kvalifikácie ME. Toto obdobie trvalo od zápasu s Holandskom (2:1, 30. októbra 1963) po stretnutie na pôde Malty (1:0, 22. februára 1995). Najlepší tím C-vetvy pôjde do “efka” k Turecku, Portugalsku a Česku.

 

Domáca neporaziteľnosť Poľska

Všeobecne sa však pohľad upiera na A-vetvu s papierovo najkvalitnejšími Poľskom a Walesom. Tím kapitána Roberta Lewandowského čaká vo štvrtok Estónsko a Wales si zmeria sily s Fínskom. Poliaci hrali kvalifikáciu vo vyrovnanej E-skupine, kde ich zaskočil víťaz skupiny Albánsko a k senzácii nemali ďaleko ani Moldavci. Poľsko nechýbalo na európskom turnaji od roku 2008 a jeho súper je jediný účastník baráže z D-divízie. Do play off išli víťazi jednotlivých skupín Ligy národov a mali ju tvoriť po štyri tímy z každej z najlepších troch divízii (A, B, C). V tej elitnej však boli k dispozícii len dva nekvalifikované tímy (Poľsko a Wales) a tak prišiel rad na najlepší tím z “déčka”, čo je práve Estónsko. Jeho národný rekord v počet reprezentačných štartov môže vyrovnať Konstantin Vassiljev. Najvyšší počet odohratých duelov má momentálne Martin Reim (157).

Reklama

Poliaci neprehrali v zápase kvalifikácie ME na domácej pôde v 20 dueloch za sebou, naposledy nestačili v roku 2006 na Fínsko (1:3). Z barážou má zas dobré skúsenosti Wales, ktorý sa týmto spôsobom prebojoval na MS 2022 v Katare – vtedy i teraz absolvoval oba zápasy doma. Celkový víťaz tejto vetvy sa pridá na ME do D-skupiny k Holandsku, Francúzsku a Rakúsku.

Tri finálové zápasy play off sú na programe v utorok. Na záverečnom turnaji sa zúčastní celkovo 24 tímov, ktoré sú rozdelené do šiestich štvorčlenných skupín. Do osemfinále postúpia priamo najlepší dvaja z každej skupiny a doplní ich najlepšia štvorka z tabuľky tretích tímov.

 

Semifinále play off o účasť na ME 2024:

A-vetva:
20.45 Poľsko – Estónsko /PGE Narodowy, rozhodujú: Vinčič – Klančnik, Kovačič (všetci Slovin.)/
20.45 Wales – Fínsko /Cardiff City Stadium, rozhodujú: Kovacs – Marinescu, Artene (všetci Rum.)/

B-vetva:
20.45 Bosna a Hercegovina – Ukrajina /Bilino Polje, rozhodujú: Zwayer – Lupp, Achmüller (všetci Nem.)/
20.45 Izrael – Island /Szusza Ferenc Stadion, rozhodujú: Taylor – Beswick, Nunn (všetci Angl.)/

Reklama

C-vetva:
20.45 Gruzínsko – Luxembursko /Boris Paichadze Dinamo Arena, rozhodujú: Sanchez – Cabanero, Pireto (všetci Šp.)/
20.45 Grécko – Kazachstan /OPAP Arena, rozhodujú: Makkelie – Steegstra, Vries (všetci Hol.)/

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19. EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19.

20:05

Údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré boli zverejnené v utorok, posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na začiatku júna. Povedal to guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

19:59

Vyše 5500 policajtov aj s vodnými delami plánujú nasadiť 1. mája v Berlíne počas manifestácií ľavicových skupín pri príležitosti Sviatku práce.

19:38

Objem produkcie ropy v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento mesiac klesol. Informovala o tom agentúra Reuters na základe výsledkov svojho prieskumu. Pod pokles sa podľa agentúry podpísali najmä Irak, Irán a Nigéria, ktoré znížili objem exportu.

19:31

Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi.

19:30

Žiačku šiestej triedy základnej školy v severomaďarskej obci Bőny, ktorá v pondelok bodla nožom do chrbta v oblasti srdca svoju spolužiačku, umiestnia na návrh prokurátora na 30 dní do nápravnovýchovného zariadenia. O osude 12-ročnej školáčky rozhodol v utorok súd v Győri. Šiestačka mala pripravený zoznam spolužiakov, ktorých sa chystala zabiť.

19:12

Poľský premiér Donald Tusk v utorok avizoval, že podnikne právne i politické kroky na vyšetrenie podozrení zo zneužitia moci a vplyvu, ktorých sa údajne dopustila bývalá konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

19:01

Bývalého talianskeho vicepremiéra a ministra zahraničných veci Gianfranca Finiho v utorok odsúdili na dva roky a osem mesiacov vo väzení. Verdikt rímskeho súdu sa týka kauzy predaja bytu v meste Monte Carle, ktorý zdedila Finiho strana Národná aliancia.

18:34

Španielska polícia zadržala 102 podvodníkov, ktorí cielene cez mobilné aplikácie kontaktovali ľudí s dospelými deťmi a vydávali sa za ne tvrdiac, že sa ocitli v núdzi, a preto potrebujú peniaze. Celkovo takto ľudí okradli o viac než 850.000 eur.

18:27

Už najmenej v siedmich regiónoch ruskej Sibíri vypukli mohutné lesné požiare. Podľa štátnej organizácie Avialesoochrana momentálne evidujú 41 požiarov na celkovej rozlohe 40.374 hektárov, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:06

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali vo finále turnaja UEFA Friendship v tureckom Manavgate s Mali 0:4. Mladí Slováci tak neuspeli až vo svojom štvrtom vystúpení na podujatí v Turecku. Predtým zdolali v skupine Maroko (1:1, 4:2 na strely z 11 m), Ekvádor (2:0) i Guatemalu (2:1).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali