Rím 28. mája 2020 (HSP/Foto:SITA/AP-Rick Bowmer)
Pandémia koronavírusu dosť negatívne ovplyvňuje hospodársky vývoj viacerých krajín a poškodzuje výrobcov, obchodníkov, podnikateľov atď. V tomto období sa z viacerých dôvodov znížila spotreba niektorých potravín. Kvôli takmer dva mesiace zatvoreným reštauráciám, krčmám, vinárňam a pod. sa značne znížil aj predaj vína. Talianski vinári zo svojho vína, ktoré nedokážu predať, mienia vyrábať… dezinfekčný gél na ruky…
Domáce média prízvukujú, že v ostatnom období sa predaj vína znížil o polovicu. Vinári hľadajú riešenia, ako zvládnuť veľmi nelichotivú situáciu. Spolok farmárov Conagricoltura sa obrátil na vládu so žiadosťou, aby vinárom povolila spracúvať v krajine obľúbený nápoja a vyrábať z vína dezinfekčné prostriedky. Podľa nich, to umožní zabiť dve muchy jednou ranou: pomôcť prežiť veľmi ťažké časy talianskym výrobcom vína a tiež zabezpečiť pre obyvateľstvo tovar, ktorý je v tomto období mimoriadne žiadaný – dezinfekčné prostriedky.
Na Apeninskom poloostrove, ako aj vo mnohých krajinách EÚ, vo všetkých obchodoch, salónoch krásy, baroch, reštauráciách a pod. pri vchode do podniku zákazníkom musia ponúknuť dezinfekčné prostriedky, antiseptika. Okrem toho, mnohí Taliani sa snažia nevychádzať z domu, ak nemajú so sebou fľaštičku s ochranným gélom. Odborníci – vinári vysvetlili, že je proces výroby dezinfekčného prostriedku z vína pomerne jednoduchý a dokonca výhodný po ekonomickej stránke. Avšak iba v prípade, že ak „surovina“ poslúži produkcia, ktorej onedlho vyprší doba spotreby.
Podľa vinárov, cena jedného litra dezinfekčného prostriedku, vyrobeného z vína, sa bude pohybovať v rozmedzí 3 – 4 eur, v tom čase, keď v súčasnosti podobný antiseptik predávajú za 12 – 14 eur. Je to určite výhodný obchod. Preto niektorí talianski vinári sa už začali pripravovať na výrobu dezinfekčných prostriedkov. Napríklad, vedenie samosprávy Basilicata /región na juhu Talianska/ povolilo výrobu „vínneho“ gélu.
Eugen Rusnák